Παραπολιτικά

Πρώτα στο μπλέντερ της κοινής λογικής

Αυτό δεν ήταν φάρσα. Ήταν συνειδητή εγκληματική ενέργεια. Ήταν πλαστοπροσωπία με στόχο τον διασυρμό άλλου ατόμου. Ήταν ανήκουστη αναλγησία στην ψυχική ταραχή και τον τρόμο που προκάλεσε ο δράστης σε άλλους ανθρώπους. Μιλάμε για την ανατριχιαστική, δήθεν φάρσα, που έκανε ο γνωστός διεθνώς για τις ψευδείς ειδήσεις του στο διαδίκτυο, Ιταλός «δημοσιογράφος» Τομάσο ντε Μπενεντέτι, με θύμα τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου, Έμιλυ Γιολίτη. Ο Μπενεντέτι δημιούργησε έναν ψεύτικο λογαριασμό με το όνομα και τη φωτογραφία της Υπουργού και ανήρτησε την ψευδή και μακάβρια «είδηση» ότι πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου. Πριν προλάβει η κ. Γιολίτη να διαψεύσει αυτήν την αθλιότητα, κάποιοι έσπευσαν και την έκαναν retweet. Παλαιότερα ο Ιταλός «φαρσέρ» είχε «πεθάνει» τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, μέσω ψεύτικου προφίλ της τότε Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Μυρσίνης Ζορμπά. Ο ίδιος είχε στείλει στον άλλο κόσμο διαδικτυακά, τον Πάπα, ηγέτες κρατών και γνωστές προσωπικότητες διεθνούς φήμης.

Έχει καταντήσει μάστιγα η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον κάθε βαρεμένο, τον κάθε ηλίθιο και τον κάθε κακόβουλο που αποφασίζει να «πεθάνει» κάποιον διάσημο ή να εξευτελίσει κάποιον άσημο ανεβάζοντας βίντεο που τον εμφανίζουν σε ιδιωτικές του στιγμές. Το θύμα είναι ανυπεράσπιστο, καθώς τα fake news εξαπλώνονται αμέσως σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, αφού υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να τα αναπαραγάγουν χωρίς να ερευνήσουν το θέμα. Οι ψευδείς ειδήσεις ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα και σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι οι αληθινές, κάτι που επιβεβαιώνει τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παραπληροφορούν. Πολλές από τις ψευδείς ειδήσεις είναι κατασκευασμένες με τέτοιον τρόπο, ώστε να φαίνονται ως αληθινές. Κι αυτό παρασύρει ένα μεγάλο μέρος των χρηστών του διαδικτύου, που δεν πολυψάχνουν την εγκυρότητα μιας πληροφορίας.

Μια είναι η συμβουλή μας: Μην τρώτε αμάσητο ό,τι σας σερβίρουν. Πολτοποιήστε το πρώτα στο μπλέντερ της κοινής λογικής...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ