Αναλύσεις

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές και παρ' ότι το τουρκικό σκάφος έχει απλώσει καλώδια, για την ώρα δεν μπορεί να εκτελέσει σεισμογραφικές έρευνες, λόγω της μεγάλης πυκνότητας πλοίων στην περιοχή και άρα λόγω αδυναμίας λειτουργίας των ηχοβολιστικών

Δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Oruc Reis, το οποίο και έχει απλώσει καλώδια, χωρίς προς το παρόν να διεξάγει έρευνες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και τα πολεμικά που το συνοδεύουν, φέρονται να εισήλθαν γύρω στις 5.25 μ.μ. ώρα Ελλάδος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Hellas Journal.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές και παρ' ότι το τουρκικό σκάφος έχει απλώσει καλώδια, για την ώρα δεν μπορεί να εκτελέσει σεισμογραφικές έρευνες, λόγω της μεγάλης πυκνότητας πλοίων στην περιοχή και άρα λόγω αδυναμίας λειτουργίας των ηχοβολιστικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές φρεγάτες καλούν ανά τακτά διαστήματα τον κυβερνήτη του Oruc Reis να αποχωρήσει από την περιοχή, καθώς βρίσκεται παρανόμως εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, στην περιοχή υπάρχει μία φρεγάτα, ενώ έχει δοθεί εντολή να κατευθυνθούν προς το Καστελόριζο άλλες δύο. Νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας είχε συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή: liberal