Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Δεκαπενταύγουστος με… μέτρο

Με κάποιες χαλαρώσεις στα ισχύοντα μέτρα θα περάσουμε τις ημέρες των διακοπών, έχοντας όμως πάντα κατά νουν την τήρηση των οδηγιών για αποστασιοποίηση και προσωπική υγιεινή, αλλά και σωστή χρήση της μάσκας εκεί και όπου χρειάζεται

Έναν διαφορετικό Δεκαπενταύγουστο θα περάσουμε φέτος, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, αφού πρέπει να έχουμε όλοι κατά νουν ότι ο ιός καραδοκεί στην κοινότητα και μεταδίδεται με αμείωτους ρυθμούς. Άλλωστε το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί επιδημιολόγοι είναι πως δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, ακόμα κι αν κάνουμε διακοπές. Την εβδομάδα που μας πέρασε το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέο διάταγμα, με μέτρα που περιελάμβαναν μεν κάποιες χαλαρώσεις, αλλά υπενθύμιζαν παράλληλα στο κοινό τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για τήρηση των κανόνων αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποιεί το Υπουργείο, όπως επίσης και τα τεστ που γίνονται στα αεροδρόμια και που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με την επιδημιολογική ομάδα να παρακολουθεί στενά τα αποτελέσματα που προκύπτουν, ώστε να είναι σε θέση σε εβδομαδιαία βάση να επαναξιολογεί τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή.

Τα ισχύοντα μέτρα

Την περασμένη Τρίτη, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) με τον Υπουργό Υγείας, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, έγινε επισκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, και ταυτόχρονα έγινε, μεταξύ άλλων, ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τα πρώτα αποτελέσματα του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10.000 ατόμων. Στη σύσκεψη κρίθηκε ότι, παρά το γεγονός ότι οι περίπου 2.000 εργαστηριακές διαγνώσεις από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο των 10.000 δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, εντούτοις δείχνουν ότι η διασπορά στην κοινότητα φαίνεται να άρχισε να φθίνει και η κατάσταση να βελτιώνεται. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων (εξαιρουμένων των χώρων εστίασης) στην Επαρχία Λεμεσού αυξηθεί από 10 άτομα σε 50 άτομα, μέτρο που θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου στην Επαρχία Λεμεσού, όπως ο περιορισμός στον μέγιστο αριθμό ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων, και στις εκκλησίες ο καθορισμός της παρουσίας ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που εφαρμόζονται από την 1η Αυγούστου σε παγκύπρια βάση, παραμένουν σε ισχύ. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Ετοιμάζεται οδικός χάρτης για το φθινόπωρο

Ακόμη, ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε στα μέλη της ΣΕΕ την πρόσφατη έκθεση με τα ευρήματα του ECDC, που αφορούν ανάμεσα σε άλλα τις μαζικές συναθροίσεις. Λαμβάνοντας υπόψη το τρίπτυχο πoυ καθόρισε το ECDC, δηλαδή εξέταση - ιχνηλάτηση - γρήγορη απομόνωση, στρατηγική που εφαρμόζει η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας, συμφωνήθηκε όπως, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, η επιστημονική ομάδα καταθέσει στον Υπουργό Υγείας εισηγήσεις, ώστε να ληφθούν τελικές αποφάσεις για εκκρεμούντα ζητήματα, όπως η διεξαγωγή εκδηλώσεων μαζικής συνάθροισης. Κατά την παρουσίαση των απορρεόντων της πρόσφατης έκθεσης του ECDC, όπου γίνεται εκτενής αναφορά και καταγράφεται έντονος προβληματισμός σε σχέση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων μαζικής συνάθροισης, όπως οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και τα πανηγύρια, μεταφέρθηκε από τον Υπουργό Υγείας η έντονη ανησυχία τόσο του ιδίου όσο και του ECDC, για τον αυξημένο κίνδυνο που έχουν αυτού του είδους οι εκδηλώσεις. Τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες ως προς το θέμα αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν μεγάλη προσοχή, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων καλεί τα κράτη να αποφεύγουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αθρόα συγκέντρωση ατόμων, που καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος. Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασαν και τα μέλη της ΣΕΕ και συμφωνήθηκε όπως ετοιμαστεί συγκεκριμένη εισήγηση για το ζήτημα.

Επιπρόσθετα, στην τηλεδιάσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για την επικαιροποίηση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και την ετοιμασία νέων, όπου κι εφόσον χρειάζεται, και δόθηκαν οδηγίες από τον Υπουργό Υγείας για να ετοιμαστεί οδικός χάρτης, με στόχο να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία ενόψει του φθινοπώρου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών ως προς τα μέτρα και την καλλιέργεια κουλτούρας σωστής συμπεριφοράς, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός και χαλάρωση, αφού ο δρόμος είναι μακρύς και, μέχρι την εξεύρεση εμβολίου, η καθημερινότητά μας θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί στα υφιστάμενα δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε και το θέμα της εμφάνισης αυξημένου αριθμού κρουσμάτων ανάμεσα στους νέους, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και έχουν εντονότερη κοινωνική δραστηριότητα, με κίνδυνο να διασπείρουν εν αγνοία τους τον ιό στην κοινότητα. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Υγείας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή απευθύνουν εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες, και κυρίως τους νέους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε χώρους μαζικών συναθροίσεων και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Υποχρεωτικό δεύτερο τεστ

για τις χώρες Κατηγορίας Γ

Ανάμεσα στις νέες αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν και η υποχρεωτική υποβολή σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 σε πολίτες που αφικνούνται από χώρες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ, 48 ώρες πριν από τη λήξη του αυτοπεριορισμού τους, με ιδία έξοδα. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy. Νοείται ότι ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα [Αρ. 30, παράγραφος 2.8 (α)] του 2020, επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες Κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για τη νόσο COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα το αργότερο 72 ώρες προ της αναχώρησης. Αν η περίοδος διαμονής τους στη Δημοκρατία υπερβαίνει τις 4 μέρες, τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να παραμένουν σε καθεστώς περιορισμού για 14 μέρες. Σημειώνεται ότι η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης καθορίστηκε στα €85. Διευκρινίζεται ότι η μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδος διερεύνησης της νόσου COVID-19 είναι η διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR), και διενεργείται σε ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επαλήθευσης της μεθοδολογίας τους.

Εβδομαδιαία η αναθεώρηση των μέτρων

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως επί εβδομαδιαίας βάσεως τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας θα διενεργούν ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας και αναλόγως κάθε Τρίτη θα ανακοινώνεται η αναθεώρηση των μέτρων. Ερωτηθείς για τις χαλαρώσεις που αποφασίστηκαν την περασμένη Τρίτη ενόψει και των διακοπών του Δεκαπενταυγούστου, είπε πως διεφάνη ότι ο κόσμος συμπεριφέρεται σωστά και παρατηρήθηκε μία βελτιωμένη κατάσταση, αφού κατορθώσαμε για τρεις συνεχόμενες ημέρες να πέσουμε σε χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Σχολιάζοντας τα κρούσματα της Τρίτης, που ανήλθαν στα 25, είπε πως ήταν αναμενόμενο καθώς τα 13 από αυτά προέρχονταν από τις ιχνηλατήσεις, ενώ τα τρία ήταν εισαγόμενα. Αυτό, σύμφωνα με τον ειδικό, δείχνει ότι η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη, δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ορφανών κρουσμάτων, γι’ αυτό και αποφασίστηκε χαλάρωση των μέτρων. Παράλληλα, όπως είπε, πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι τα 25 κρούσματα ήταν αποτέλεσμα πέραν των τεσσάρων χιλιάδων διαγνωστικών ελέγχων. Επίσης σημείωσε πως είναι θετικό και το γεγονός ότι από τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το Υπουργείο, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, είχαμε μηδενικά θετικά κρούσματα.

Τέλος, όσον αφορά τον Δεκαπενταύγουστο, απευθυνόμενος στους πολίτες, τόνισε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να συναναστρέφονται με άτομα που τα γνωρίζουν, να εφαρμόζουν τα μέτρα, να κρατούν αποστάσεις από αγνώστους και να αποφεύγουν τις εξαιρετικά μεγάλες συναθροίσεις. Περαιτέρω, για τους προσκυνητές που θα επισκεφθούν σήμερα τις εκκλησίες και τους ναούς που γιορτάζουν, υπογράμμισε ότι πρέπει να ακολουθούν τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου που αφορούν τις εκκλησίες.

Υποστηρίξτε τη