Η τραγωδία του Λιβάνου (ΙΙ)

Την 3ην Αυγούστου 2020 ανήρτησα στο Facebook και έστειλα στο Τύπο μιαν ανάλυση για την κατάσταση του Λιβάνου, η οποία για μήνες τώρα δεν είναι καθόλου λαμπρά. Το άρθρο αυτό δημιούργησε πολύ ενδιαφέρον και συζητήσεις μεταξύ των αναγνωστών. Κατά καταπληκτική σύμπτωση την επόμενη μέρα, 4ην Αυγούστου, μια μεγαλύτερη τραγωδία χτύπησε τον Λίβανο. Μια τρομαχτική έκρηξη κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Βηρυτού και υπολογίζονται προς το παρόν πέραν των 137 νεκρών και 5000 πληγωμένων. Οι κάτοικοι κατηγορούν περισσότερο το κράτος και τα λιβανέζικα πολιτικά κόμματα (βλ. Laure Stephan, “A Bayrouth, dans le chaos, une grande soliderité et une immense colère”, Le Monde, 7 August 2020, σελ. 2-3). Όπως συνήθως υπάρχουν και οι ακόλουθοι της συνωμοσιολογίας που κατηγορούν το Ισραήλ, τη Χεζμπολάχ και πολλούς άλλους.

Τα γεγονότα είναι ότι ένα φορτίο με εκρηκτικά βρισκόταν για πέραν των 6 χρόνων στο λιμάνι της Βηρυτού και είναι αυτό που προκάλεσε την έκρηξη. Οτιδήποτε και να πει κάποιος πρέπει να υπήρχε τουλάχιστον αμέλεια από διάφορους υπευθύνους. Άλλοι μιλούν για υποψίες διαφθοράς. Το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του Λιβάνου και διερωτάται κάποιος αν, και πότε, η χώρα θα επανέλθει σε υποφερτά επίπεδα επιβίωσης.

Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση διεθνώς. Η Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε βοήθεια όπως και πολλές γειτονικές χώρες αλλά και άλλες χώρες. Η Γαλλία, όπως είναι γνωστόν, από την εποχή του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου έχει στενούς δεσμούς με τον Λίβανο. Ο Πρόεδρος Macron είναι ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που επισκέφθηκε αμέσως επί τόπου τον Λίβανο για να δείξει έμπρακτα την παρουσία της Γαλλίας.

Ο λαός του Λιβάνου είναι, όπως είναι φυσικό, ανάστατος και προσπαθεί να επιζήσει μέσα στην καταστροφή. Ελπίζουμε η χώρα με τη βοήθεια όλων να μπορέσει ακόμη μια φορά να ορθοποδήσει. Αποστέλλουμε στους Λιβάνιους φίλους μας όλες τις ευχές μας για να εξέλθουν από τη θλιβερή αυτήν κατάσταση το συντομότερο δυνατόν.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ