Παιδεία

Ενισχύοντας την ανάπτυξη εγκεφάλου των παιδιών

UCMAS: Μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική μέθοδος που μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση μνήμης, συγκέντρωσης, ακόμη και στην αύξηση της νοημοσύνης των παιδιών

Η εποχή επιβάλλει την απόκτηση ποικιλίας δεξιοτήτων, οι οποίες ενδεχομένως να πρέπει να πολλαπλασιαστούν αύριο. Η ταχύτητα με την οποία καλπάζει η εξέλιξη της τεχνολογίας αναγκάζει τη μάζα ν’ ακολουθήσει, με την επιτυχία να σημαδεύει όσους μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν γρήγορα, δυναμικά, προσβλέποντας στο μέλλον και λειτουργώντας σε παράλληλους χώρους και χρόνους. Η ενίσχυση του εαυτού μας οφείλει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία.

Ένα πρόγραμμα που υπόσχεται να δώσει απαραίτητες δεξιότητες στους μελλοντικούς ενήλικες είναι το Universal Concepts of Mental Arithmetic Systems, αλλιώς UCMAS. Μια εκπαιδευτική μέθοδος που ξεκίνησε το 1993 από τον καθηγητή Δρα Dino Wong στη Μαλαισία και κατέληξε να διδάσκεται σε περισσότερα από 6000 εκπαιδευτικά κέντρα σε 80 χώρες. Ο Γενικός Διευθυντής UCMAS Κύπρου και Ελλάδος, κ. Σταύρος Χαραλάμπους, μίλησε στη «Σημερινή» για το πρόγραμμα, αλλά και τα διά βίου οφέλη που προσφέρει στο παιδί.

Ταχύτητα, μνήμη, συγκέντρωση

Όσοι έτυχε να δουν τα βίντεο από την ιστοσελίδα UCMAS Cyprus (www.ucmas.com.cy) και από την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook (www.facebook.com/UCMASCyprus) μένουν απλώς άφωνοι. Παιδιά δημοτικού να λύνουν απίστευτες μαθηματικές πράξεις σε δευτερόλεπτα με τη βοήθεια του μυαλού τους. Τα περισσότερα, μάλιστα, ακούγοντας την πράξη, χρησιμοποιούν στον «αέρα» τα δάχτυλά τους, γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς μπορούν να κάνουν παράλληλες πράξεις ή πράξεις με δεκαδικά ψηφία χωρίς κάποιο βοήθημα. Η απάντηση είναι απλή και σχετίζεται με τη νοερή χρήση του άβακα. Ένα εργαλείο απαραίτητο, όπως εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους, για την αλληλεπίδραση δαχτύλων και μυαλού. «Έχει διαπιστωθεί από ερευνητές ότι η λειτουργία του εγκεφάλου διεγείρεται από την αλληλεπίδραση δαχτύλων και μυαλού. Το UCMAS βασίζεται στη χρήση του εργαλείου του άβακα (κινέζικο αριθμητήριο), τον οποίο το παιδί χρησιμοποιεί με τα δάχτυλα και των δύο χεριών για να μετακινεί τις χάντρες. Μέσω του άβακα μπορούν να γίνονται απίστευτα μεγάλες σε ψηφία πράξεις, γρήγορα και ορθά. Στην αρχή οι μαθητές χρησιμοποιούν τον άβακα και σε δεύτερο στάδιο ‘βλέπουν’ τον άβακα μπροστά τους σε νοερή μορφή και έτσι μπορούν να κάνουν πράξεις με το μυαλό τους, χωρίς να έχουν τον άβακα μπροστά τους. Έτσι τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους, την οπτική και ακουστική τους ικανότητα και γενικότερα τη μαθηματική τους αντίληψη. Παιδιά τα οποία δεν ‘φοβούνται’ τα μαθηματικά νιώθουν πλεονεκτικά έναντι άλλων παιδιών στο σχολείο και γενικότερα εξελίσσονται σε πολύ καλούς μαθητές σε όλα τα μαθήματα του σχολείου».

Δεξιότητες που μένουν για πάντα

Τα οφέλη που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν περιορίζονται στην επίλυση μαθηματικών πράξεων, όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του προγράμματος σε Κύπρο και Ελλάδα. «Με το πρόγραμμα αυτό ενδυναμώνεται η μνήμη, η ακουστική ικανότητα, αυξάνεται η συγκέντρωση αλλά και η ικανότητα διεκπεραίωσης πολλών εργασιών ταυτόχρονα, βελτιώνεται η μαθηματική αντίληψη και ικανότητα. Μαζί με αυτά αυξάνεται σίγουρα η αυτοπεποίθηση του παιδιού, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης σε όλα τα μαθήματα του σχολείου».

Το πρόγραμμα μετρά μόλις τον τρίτο του χρόνο στην Κύπρο και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται θεαματικά. «Το UCMAS αφορά παιδιά από την Α’ μέχρι την Στ’ Δημοτικού, όπου το μυαλό είναι στη φάση της ανάπτυξής του, ώστε το παιδί να μπορεί να κερδίσει το μέγιστο των ωφελημάτων. Μπορεί ωστόσο να ολοκληρωθεί μέχρι και το Γυμνάσιο. Με το τέλος κάθε επιπέδου, ο μαθητής παρακάθεται σε υποχρεωτική εξέταση, ενώ κάθε χρόνο οι μαθητές από όλες τις επαρχίες της Κύπρου συμμετέχουν στον Παγκύπριο Διαγωνισμό που διεξάγεται στη Λευκωσία».

Εγκεκριμένο από Υπουργείο Παιδείας

Εφόσον το πρόγραμμα έχει να κάνει με μαθηματικές πράξεις, η ερώτηση κατά πόσον αυτό συγκρούεται με το πρόγραμμα διδασκαλίας μαθηματικών στα σχολεία είναι αναπόφευκτη. «Το UCMAS είναι πρόγραμμα ανάπτυξης εγκεφάλου. Δεν αντικαθιστά και δεν συγκρούεται με τα μαθηματικά του σχολείου», όπως διευκρίνισε ο κ. Χαραλάμπους, συμπληρώνοντας ότι είναι το μοναδικό στο είδος του που έχει πάρει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για να προσφέρεται από ιδιωτικά Φροντιστήρια.

Το UCMAS τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης με παγκόσμια αποδεκτά αποτελέσματα. «Έρευνα του University of Manchester (UK), σε δείγμα 3.185 παιδιών ηλικιών 7 με 11, μετά από εντατικό πρόγραμμα UCMAS για 34 βδομάδες, 1.5 ώρα τη βδομάδα, έδειξε ότι παρουσιάστηκε αύξηση στη νοημοσύνη (IQ) των παιδιών. Έρευνα του University of California San Diego – UCSD (USA) & Massachusetts Institute of Technology – ΜΙΤ (USA), όπου συμμετείχαν 400 παιδιά μετά από εκπαίδευση στο πρόγραμμα UCMAS, έδειξε ότι είχαν πλεονέκτημα σε μαθηματικούς υπολογισμούς, ήταν πιο ακριβή και πιο γρήγορα από παιδιά που δεν συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Καμία δυσκολία από παιδιά

Για τη φύση του μαθήματος, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως αυτό γίνεται μια φορά τη βδομάδα και είναι καθ’όλα διαδραστικό. «Το μάθημα μοιράζεται σε διάφορα μέρη, ώστε να διατηρείται η προσοχή του μαθητή. Φυσικά γίνεται η χρήση του μεγάλου άβακα από εκπαιδευτή και μαθητές, γίνονται χρονομετρημένες ασκήσεις ταχύτητας γραψίματος αριθμών, γίνεται χρήση καρτών όπου οι μαθητές αναγνωρίζουν αριθμούς και τους εκφωνούν, γίνονται μικροί διαγωνισμοί σε στυλ παιχνιδιού ανάμεσα στους μαθητές και άλλα πολλά».

Όσο για το πόσο εύκολα ή δύσκολα ανταποκρίνονται οι μαθητές στα διάφορα επίπεδα, ο κ. Χαραλάμπους τόνισε τη σημασία της εξάσκησης των μαθητών. «Όλοι οι μαθητές μπορούν να κάνουν αυτό που προνοεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Τα παιδιά, όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο, λύνουν γρήγορα και ορθά μεγάλες μαθηματικές πράξεις. Φτάνει βέβαια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων να κάνουν τις εργασίες που τους δίνονται για το σπίτι. Δεν θα τους πάρει περισσότερο από μία ώρα ανά εβδομάδα».

Οι δεξιότητες, που αποκτιούνται, μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή, σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους. «Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 4 με 5 χρόνια, ανάλογα σε ποια ηλικία το ξεκίνησε ο μαθητής. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί κατά τη νεαρή αυτή ηλικία του δημοτικού μένουν στα παιδιά, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δηλαδή μένουν η βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, της οπτικής και ακουστικής ικανότητας και γενικότερα η καλύτερη μαθηματική αντίληψη».