Ο Δεκαπενταύγουστος δεν είναι αρκετός για να σώσει την παρτίδα
Ο Αύγουστος τα τελευταία χρόνια εξασφάλιζε στις ξενοδοχειακές μονάδες πληρότητες, οι οποίες άγγιζαν κατά μέσον όρο ή και ξεπερνούσαν το 90%, ενώ φέτος μετά βίας θα κυμανθούν στο 20%
Μπορεί τις τελευταίες μέρες να παρατηρείται μια αυξημένη τουριστική ροή στις παράλιες πόλεις της Κύπρου, όμως η σύγκριση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει με τις προηγούμενες εβδομάδες ή τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, αλλά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Άλλωστε και λογιστικά, και όπως αλλιώς και αν το δεις, έτσι πρέπει να γίνεται η σύγκριση, και όχι με τρόπο που απλώς θα σε κάνει να αλλάξεις ψυχολογία και διάθεση και να δεις τα πράγματα πιο θετικά.
Ας δούμε, όμως, λίγο τα δεδομένα σε αριθμούς. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, ο Αύγουστος τα τελευταία χρόνια εξασφάλιζε στις ξενοδοχειακές μονάδες πληρότητες, οι οποίες άγγιζαν κατά μέσον όρο ή και ξεπερνούσαν το 90%. Ένα ποσοστό, το οποίο, φυσικά, συνοδευόταν από υψηλά νούμερα και τους προηγούμενους μήνες αλλά και τους επόμενους, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κυρίως.
Φέτος, το συνολικό ποσοστό του Αυγούστου στις κρατήσεις θα κυμανθεί μετά βίας στο 20%, ελαφρώς βελτιωμένο από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τις καθημερινές τα ξενοδοχεία μας είναι σχεδόν άδεια, ενώ ο αυξημένος αριθμός κρατήσεων για τα Σαββατοκύριακα και τον Δεκαπενταύγουστο δεν είναι αρκετός για να σώσει την παρτίδα.
Τι εννοούμε να σώσει την παρτίδα, όμως; Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κέρδη. Μιλάμε για περιορισμό ζημιών στο μέγιστο δυνατόν. Άλλωστε οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από το 90% στο 20% είναι 70% διαφορά μόνο για ένα μήνα, αν υπολογιστεί ότι ακόμη το μέλλον είναι αβέβαιο και φυσικά αν ληφθεί υπόψη ότι από βδομάδας η πλειοψηφία των Κυπρίων θα ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Πολύ περισσότερο τον Σεπτέμβριο, που τα κεφάλια θα μπουν για τα καλά μέσα, αφού επιστρέφουν και τα παιδιά στα σχολεία, άρα για τις οικογένειες η δυνατότητα αποδράσεων, έστω και τα Σαββατοκύριακα, περιορίζεται σημαντικά.
Εκτός από τα ξενοδοχεία, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και τα κέντρα αναψυχής, που μπορεί να είδαν λίγο τα τραπέζια τους να γεμίζουν, δεν είναι όμως ικανοποιητικός ο αριθμός των πελατών για να τους αποβάλει το άγχος για το αύριο. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος, οι ντόπιοι αλλά και ο εγχώριος τουρισμός στήριξαν σε σημαντικό βαθμό τις επιχειρήσεις εστίασης, όμως πάντα η σύγκριση μοιραία θα επιστρέφει στον Αύγουστο του 2019 και όχι στις κακές μέρες του lockdown.
Όπως δήλωσαν στο ΣΙΓΜΑ τόσο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, όσο και η Ιλιάνα Παναγιώτου, διαχειρίστρια μιας παραλιακής οικογενειακής επιχείρησης, τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα τις πρώτες μέρες του μήνα, όμως δεν συγκρίνονται με την περσινή περίοδο του Αυγούστου.
Η σύγκριση με τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο δεν μπορεί να σταθεί, αφού εκεί η παρτίδα χάθηκε εντελώς, και πλέον το βλέμμα -και όχι άδικα- στρέφεται προς την αγγλική αγορά, για να μπορέσουν οι επόμενοι μήνες να είναι πιο υποφερτοί.
Οι Βρετανοί, στους οποίους η Οικονομία μας και η Τουριστική Βιομηχανία στηρίζονται, αναμένεται να δώσουν το φιλί της ζωής ή να διακόψουν τη χορήγηση «οξυγόνου», ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας τους.
Οι επόμενοι δυο με δυόμισι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί και σίγουρα από αυτούς θα εξαρτηθεί πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν να παραμένουν ανοιχτές δίχως τη μεγάλη μάζα των τουριστών κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, η Ελλάδα ή και η Γερμανία.
Να σημειωθεί ότι στα πιο πάνω δεδομένα προστέθηκε και η προσπάθεια αρκετών επαγγελματιών να προσελκύσουν εγχώριο τουρισμό, δίνοντας επιχορηγημένες τιμές, ή έστω χαμηλότερες, κάτι που στο σύνολο της εξίσωσης ίσως καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη δυνατότητα κέρδους. Πάντως, ιδιαίτερης αναφοράς και μνείας αξίζουν οι συμπατριώτες μας, που, παρά το άσχημο ψυχολογικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την πανδημία, προσπάθησαν και κατάφεραν σε ένα σημαντικό βαθμό να δώσουν έστω προσωρινά οξυγόνο στις επιχειρήσεις, κρατώντας τις σε λειτουργία και διατηρώντας τους την ελπίδα ότι πραγματικά έρχονται καλύτερες μέρες. Θα τις περιμένουμε...