Υγεία

Ορατός ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού από την Ελλάδα

Νέα μέτρα στην Ελλάδα και νέο κύμα ακυρώσεων ταξιδιών από Κύπριους πολίτες – Όσοι, όμως, πήραν το ρίσκο και ταξίδεψαν τελικά στην Ελλάδα για τις διακοπές τους, κατά την επιστροφή τους ενδέχεται να μεταφέρουν τον ιό στο νησί ακόμα κι αν το τεστ τους στο αεροδρόμιο είναι αρνητικό

Το επιδημιολογικό φορτίο της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι μεγάλο, με την Κυβέρνηση να προχωρεί στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων σε αρκετές περιοχές της χώρας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο, τα μέτρα αυτά να ισχύσουν σε οριζόντια βάση. Η αντίδραση πολλών Κυπρίων, που ανέμεναν πώς και πώς ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ήταν σχεδόν άμεση. Είδαν την ακύρωση ως τη μόνη τους επιλογή, αφού ο φόβος για τον ιό σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη ταλαιπωρία που θα περνούσαν, ακολουθώντας υποδείξεις και κανόνες γύρω από τεστ, μάσκες, γάντια, κυρίευσε τα «θέλω» τους. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί -οι λίγοι- που δεν πτοήθηκαν από τη Β’ κατηγορία ούτε από τα νέα μέτρα και βρίσκονται εκεί, ανεβάζοντας φωτογραφίες από υπέροχες γαλάζιες παραλίες των νησιών του Αιγαίου ή άλλοι που ετοιμάζουν βαλίτσες, αψηφώντας κάθε «κίνδυνο» μόλυνσης. Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση δημιουργεί έναν τεράστιο πονοκέφαλο στα ταξιδιωτικά πρακτορεία και στις αεροπορικές εταιρείες, που βλέπουν τη ζημιά να μεγεθύνεται ραγδαία. Την ίδια ώρα, ορατό παραμένει το ενδεχόμενο οι Κύπριοι ταξιδιώτες κατά την επιστροφή τους να μεταφέρουν τον ιό στο νησί, γι’ αυτό και καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις πρώτες ημέρες μετά το ταξίδι τους, ακόμα και αν το τεστ τους στο αεροδρόμιο ήταν αρνητικό.

Στην Κύπρο με αρνητικό τεστ

Τα αυξημένα κρούσματα στην Ελλάδα ανάγκασαν την Κύπρο στην υποβάθμιση της χώρας αλλά και την Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα σε διάφορες περιοχές, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Κύπριοι τουρίστες, που απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους εκεί, θα πρέπει κατά την επιστροφή τους στο νησί να προσκομίσουν αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό. Οι Κύπριοι και οι μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν μοριακή εξέταση στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή τους ή 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, πάντα με δική τους χρέωση. Το κόστος της εξέτασης ανέρχεται στα 65 περίπου ευρώ στην Κύπρο στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στα 30 περίπου στην Ελλάδα.

Μιλώντας με μερικούς «τολμηρούς» Κύπριους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ανέφεραν στη «Σημερινή» ότι το κόστος των τεστ για μια τετραμελή οικογένεια είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο η ανάγκη τους για διακοπές εκεί ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Όσο για τους ελέγχους που γίνονται, μια συμπατριώτισσά μας ανέφερε ότι στο αεροδρόμιο «υπήρχαν αρκετά μέτρα και έλεγχοι, αλλά εναπόκειται και στον καθένα προσωπικά κατά πόσο θα τα τηρήσει. Στο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ πήραν τυχαία έναν από την παρέα μας και του έκαναν τεστ, αλλά θα τον ειδοποιήσουν τις επόμενες ημέρες για το αποτέλεσμα. Όταν φτάσουμε Κύπρο θα πρέπει να κάνουμε όλοι με δικά μας έξοδα το τεστ».

Τεράστια ζημιά στους αιθέρες

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες βλέπουν τη μια ακύρωση να διαδέχεται την άλλη, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για λήψη επιπρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, κ. Άκης Κελεπέσιης, ανέφερε στη «Σ» ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και η χρονιά χαμένη. «Οι κρατήσεις που έμειναν αγγίζουν μηδενικά ποσοστά. Πολύ λίγοι είναι όσοι επέλεξαν να πάνε στην Ελλάδα. Οι κρατήσεις που είχαμε για τέλος του μήνα δεν υπάρχουν πια».

Ο κ. Κελεπέσιης τόνισε την ανάγκη για στήριξη του κλάδου τους από το κράτος, εφόσον ο τομέας αυτός πλήγηκε περισσότερο από τους υπόλοιπους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, απλώς περιμένουμε τι θα πει η επιδημιολογική ομάδα και τι θα δείξει η επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας. Ο κλάδος μας έμεινε ανενεργός αλλά με τρομερές απώλειες». Τις ζημιές μετρούν και οι αεροπορικές εταιρείες, που βλέπουν τα αεροπλάνα τους να πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια από τη μια χώρα στην άλλη. «Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει σίγουρα. Εμείς ζητήσαμε και αναμένουμε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας για να δούμε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν», ανέφερε ο κ. Κελεπέσιης.

Κίνδυνος μεταφοράς του ιού στην Κύπρο

Όσον αφορά τους Κυπρίους που διάλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εξήγησε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την επιστροφή τους στη χώρα μας. Όπως είπε, «μπορεί να κολλήσεις τον ιό την προηγούμενη ημέρα πριν από την επιστροφή σου και να μην το δείξει το τεστ, άρα υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ο ιός από την Ελλάδα ακόμα και αν το τεστ του ταξιδιώτη είναι αρνητικό στο αεροδρόμιο». Η περίοδος επώασης, συμπλήρωσε, είναι από 2 μέχρι 11 μέρες με μέσο όρο γύρω στις 5-6 μέρες, άρα υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιάσει κάποιος συμπτώματα μετά την επιστροφή του.

Υπενθύμισε ότι «την Τρίτη είχαμε τρία θετικά κρούσματα Κυπρίων που επέστρεψαν από την Ελλάδα, οπότε ενόσω γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ευελπιστούμε ότι θα ανιχνεύσουμε τα εισαγόμενα κρούσματα». «Πρέπει, όμως, οι Κύπριοι να προσέχουν λίγο τις πρώτες ημέρες μόλις έρθουν από τις διακοπές τους και να μη γυρίζουν όλην την Κύπρο, που είναι κάτι που κάνουν συνήθως οι νεαροί οι οποίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι γιατί μπορεί να μην αναπτύξουν συμπτώματα», πρόσθεσε. Οπότε είναι και πάλι ζήτημα προσωπικής ευθύνης του καθενός, κατέληξε ο Δρ Καραγιάννης.

Τα ελλαδικά μέτρα

Σε ισχύ τέθηκαν αυτήν την εβδομάδα τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η χώρα για τη συγκράτηση της διασποράς του ιού. Αποφασίστηκε από τις 11 Αυγούστου μέχρι και τις 23, η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7 το πρωί στις κάτωθι περιοχές:

  • Στις περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας.
  • Στους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Επίσης αποφασίστηκε η αναστολή κάθε δημόσιας εκδήλωσης στην οποία οι συμμετέχοντες θα ήταν όρθιοι σε όλη την χώρα. Η απόφαση αυτή αφορά μεταξύ άλλων και συναυλίες και κάθε είδους παραστάσεις. Πέρα από αυτά που ενδέχεται να ισχύσουν για όλη τη χώρα, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, αποφασίστηκε η αναστολή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, με τον Πρωθυπουργό να εκφωνεί την ομιλία του σε περιορισμένο ακροατήριο στις 5 του μήνα. Από τις 17 Αυγούστου κάθε άτομο που εισέρχεται στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζει αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Αυτό αφορά όσους έρχονται από τη Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία. Το ίδιο ισχύει και όσους διέρχονται τα χερσαία σύνορα. Από τις 16 Αυγούστου ο επιτρεπόμενος αριθμός εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο Κακαβιάς θα είναι 750 την ημέρα.

Τα μέτρα αφορούν αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται αυτά να επεκταθούν, με τους επιδημιολόγους να κάνουν λόγο για οριζόντια μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα.