Παιδεία

Έτοιμο για τις επόμενες προκλήσεις το ΥΠΠΑΝ

Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί η οργάνωση του Υπουργείου, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την επόμενη σχολική χρονιά, ακόμη και με την παρουσία του κορωνοϊού

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει αρχίσει. Την 1η Σεπτεμβρίου μαζεύονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, προετοιμάζονται και αναμένουν στις 4 του μήνα τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης και στις 7 τους μαθητές της Δημοτικής. Ο Υπουργός παρουσίασε ενώπιον της Βουλής την περασμένη Τετάρτη, 29 Ιουλίου, τον σχεδιασμό του Υπουργείου για μια ακόμη ιδιαίτερη σχολική χρονιά, η οποία ενδέχεται να συνοδεύεται από τον ιό. Επισήμανε, δε, ότι όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα, ωστόσο η ανάπτυξη ενός δεύτερου σχεδίου επιβάλλεται υπό τις περιστάσεις, ώστε η λήψη μέτρων υγειονομικής προστασίας και η αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων να προχωρήσει απρόσκοπτα, αν χρειαστεί.

Η εξ αποστάσεως θα συνεχιστεί

Το διάστημα που πέρασε, έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους να εισέλθουν, έστω «διά της βίας», στην ψηφιακή εποχή και στην τηλεκπαίδευση. Τα προβλήματα μπορεί να μην απουσίαζαν, ωστόσο στην πλειονότητά τους παιδιά και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να τα «πουν» και να δράσουν μέσα από πλατφόρμες, γεγονός που πήρε την εκπαίδευση και το σύστημα γενικότερα πολλά βήματα παραπέρα.

Αυτό θα συνεχιστεί, όπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Προδρόμου στην Επιτροπή Παιδείας. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του που ακολούθησαν της συνεδρίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ασχέτως τού πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και εάν τυχόν θα χρειαστούν κάποια μέτρα υγειονομικής προστασίας, θα αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία και τις δυνατότητες που φάνηκε να έχει το δημόσιο σχολείο. Θα προσφέρουμε από την επόμενη σχολική χρονιά ένα κύκλο εξ αποστάσεως επιμορφωτικών προγραμμάτων, με θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως και ατομικής βελτίωσης για όλες τις βαθμίδες. Θέματα τα οποία πάντοτε όλοι διαπίστωναν ότι είναι χρήσιμα και απαραίτητα, αλλά δεν υπήρχε αρκετός χρόνος στο ωρολόγιο πρόγραμμα».

Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας δεν θα παραμείνει στην επιμόρφωση, όπως λέχθηκε. Η τηλεκπαίδευση θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή αν οι συνθήκες το επιβάλουν και το Υπουργείο δηλώνει καθ’όλα έτοιμο να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενες νέες προκλήσεις.

Η «επικινδυνότητα» του σχολείου

Η πιθανότητα μιας μαζικής επιστροφής -αν και δεν έχει φύγει για να επιστρέψει- του ιού είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για την οργάνωση απαραίτητων ενεργειών για την αποφυγή προβλημάτων σε κάθε τομέα. Το σχολείο είναι μια κοινότητα με χαρακτηριστική ευαισθησία στη σαρωτική εξάπλωση ασθενειών, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στην κοινωνία ευρύτερα. Η Λέκτορας Παιδιατρικής και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι αβέβαιος ο ρόλος των παιδιών στην πανδημία. «Η υγεία και η εκπαίδευση είναι αναφαίρετα δικαιώματα του ανθρώπου, εντούτοις έχει παρατηρηθεί ότι η παρούσα επιδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις παγκοσμίως και στην εκπαιδευτική διαδικασία και έχει αναδείξει τεράστιες ανισότητες και στον εκπαιδευτικό χώρο. Το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων ήταν ένα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσαν η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, θεωρώντας ότι τα παιδιά παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Μελέτες που ακολούθησαν, δεν επιβεβαίωσαν κάτι τέτοιο. Γενικά ένα από τα προβλήματα και τα ερωτήματα που παρουσίαζαν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας ήταν ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία. Σε χώρες όπως η Σουηδία, που δεν έκλεισαν τα σχολεία, ενημέρωσαν ότι δεν είχαν επιδημική έξαρση και τα περιστατικά που εντόπισαν ήταν από μετάδοση μεταξύ των καθηγητών.

»Από την άλλη, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά είναι μια ομάδα που δεν μπορεί εύκολα να συμμορφωθεί στα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας. Φαντάζομαι ότι στις περισσότερες χώρες το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του κάθε παιδιού με πρωτόκολλα και επιτήρηση του χώρου».

Η τεχνολογία λύνει τα χέρια

Η Δρ Πανά ανέφερε, μεταξύ άλλων, τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η τεχνολογία σε συνθήκες εγκλεισμού και αποστασιοποίησης. «Η παγκόσμια κοινότητα αναφέρει ότι η χρήση της τεχνολογίας είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη διαδικασία εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπάρχει η δυνατότητα και ‘‘υβριδικών’’ μαθημάτων, δηλαδή μέρος των μαθημάτων να γίνεται στον χώρο του σχολείου και μέρος αυτών εξ αποστάσεως με ειδικές διαδραστικές πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού.

»Έχοντας την τιμή να εργάζομαι ως ακαδημαϊκός στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαπιστώσαμε ότι η τηλεκπαίδευση όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο και με τα κατάλληλα μέσα μπορεί να αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο, που να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους. Μια ιδέα θα ήταν, για παράδειγμα, τα άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως λόγω ευπάθειας, να εκπαιδευτούν ώστε να εκπαιδεύουν τα παιδιά που πάλι λόγω κάποιων καταστάσεων μπορεί να μην μπορεί να γυρίσουν για ένα διάστημα στο σχολείο. Και δεν αναφέρομαι μόνο για τον COVID-19. Ένα παιδάκι που λαμβάνει χημειοθεραπεία θα μπορούσε με ασφάλεια να κάνει τηλεκπαίδευση μέσω πλατφόρμας και να αισθάνεται ότι είναι ενταγμένο κανονικά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

»Τέτοιες πρωτοβουλίες έχει ήδη πάρει έγκαιρα το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Ομάδα Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Θα αναφέρω μία εθελοντική πρωτοβουλία όπου είχα τη χαρά να συμμετέχω με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με τη βοήθεια ειδικής πλατφόρμας ήταν εφικτό να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σε υγειονομικά πρωτόκολλα, σε μέτρα πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων και να υποβάλλουν ό,τι ερώτημα είχαν, με τηλεκπαίδευση 1300 άτομα σε διάστημα ενός μήνα με τρίωρα σεμινάρια καθημερινά σε στελέχη λυκείων, γυμνασίων, δημοτικών και προδημοτικής, σε ειδικά σχολεία, σε βοηθούς και συνοδούς μαθητών και σε οργανωμένους γονείς από όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες. Κάθε σεμινάριο ήταν μοναδικό γιατί η σύσταση των εκπαιδευομένων και των ερωτήσεων ήταν διαφορετική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κα Μιχαηλίδου για την άριστη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που έδειξαν. Πρακτικά, αυτή είναι η μαγεία της τηλεκπαίδευσης, από το σπίτι σου μπορεί να μεταλαμπαδεύσεις τη γνώση παντού».