Αναλύσεις

Νέος θανάσιμος κίνδυνος για την Κύπρο

Αν η Τουρκία δεν επιτύχει τον πολιτικό στόχο της με την απειλή χρήσης ισχύος και αφού ήδη άλωσε στρατιωτικά το βόρειο τμήμα της Κύπρου και τον θαλάσσιο χώρο της, δεν πρέπει να αποκλείεται η επόμενη στρατιωτική δράση της να εκδηλωθεί στην ξηρά κατά των ελευθέρων περιοχών

Η Τουρκία, μετά την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή τού βορείου τμήματος της Κύπρου, το οποίο τουρκοποίησε πλήρως με την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου και τον εποικισμό, προχώρησε το 2019 σε νέα εισβολή στον θαλάσσιο χώρο και επέκταση της κατοχής και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας( ΚΔ), η οποία απέτυχε να την αποτρέψει.

Παράλληλα, στην ξηρά προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε δύο δράσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, να εκτιμηθεί η επικινδυνότητά τους και να γίνουν άμεσες ενέργειες αντιμετώπισής τους: (1) Την ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ) με σύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα (άρματα Leopard 2 A4, αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. μακρού βεληνεκούς, drones κ.ά.), και (2) την εφαρμογή σχεδίου δημογραφικής αλλοίωσης των ελεύθερων περιοχών, με την παράνομη προώθηση μουσουλμάνων μεταναστών.

Τα δεδομένα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στην Κύπρο είναι σε βάρος της ΚΔ, η οποία βρίσκεται σε ασφυκτικό τουρκικό στρατιωτικό κλοιό από ξηράς (ΤΔΚ) και θαλάσσης (τουρκικό ΠΝ).

Η μεγάλη τρωτότητα της ΚΔ έναντι της τουρκικής απειλής οφείλεται στην εξασθενημένη αμυντική θωράκισή της, την έλλειψη πολεμικού ναυτικού (ΠΝ) και Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), την υποβάθμιση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου - Ελλάδας, την απουσία αμυντικών συμμαχιών, την αποδυνάμωση της Γραμμής Καταπαύσεως του Πυρός (ΓΚΠ) και στην υποτονική στήριξή της από την ΕΕ. Η ΕΕ δεν έχει κοινή αμυντική πολιτική, ούτε δικό της στρατό και αρκετά μέλη της έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία.

Η Τουρκία ακολουθεί στην Κύπρο τη στρατηγική του εξαναγκασμού, δηλαδή τη χρήση ή την απειλή χρήσης ισχύος για να αναγκάσει την ΚΔ να αποδεχθεί λύση τουρκικών όρων στο Κυπριακό. Το τελευταίο οχυρό αντίστασης που απέμεινε στον Κυπριακό Ελληνισμό είναι το κράτος της ΚΔ βασισμένο στις ελεύθερες περιοχές.

Αν η Τουρκία δεν επιτύχει τον πολιτικό στόχο της με την απειλή χρήσης ισχύος και αφού ήδη άλωσε στρατιωτικά το βόρειο τμήμα της Κύπρου και τον θαλάσσιο χώρο της, δεν πρέπει να αποκλείεται η επόμενη στρατιωτική δράση της να εκδηλωθεί στην ξηρά κατά των ελευθέρων περιοχών.

Τα επιχειρησιακά δεδομένα ευνοούν δράση της Τουρκίας στην ξηρά, την οποία μπορεί να δικαιολογήσει με τη δοκιμασμένη μέθοδο της προβοκάτσιας που εφαρμόζει συστηματικά σε βάρος του Ελληνισμού. Οι ΤΔΚ πλεονεκτούν έναντι της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) σε αναλογία δυνάμεων, έχουν πλήρη επάνδρωση, σύγχρονα επιθετικά όπλα, προωθημένη διάταξη σε πεδινό έδαφος χωρίς κωλύματα και δυνατότητα άμεσης αεροπορικής και ναυτικής υποστήριξης. Η ΕΦ έχει χαμηλό ποσοστό επάνδρωσης, μεγάλης ηλικίας οπλικά συστήματα και οι ζωτικοί χώροι της, μεταξύ των οποίων μεγάλοι κατοικημένοι τόποι, είναι προωθημένοι και κινδυνεύουν να παρακαμφθούν και τεθούν υπό τον έλεγχο των ΤΔΚ, με αιφνιδιαστική επιθετική ενέργειά τους, πολύ μικρού βάθους και χρόνου, με πολιτικό στόχο να αναγκάσουν την ΚΔ να αποδεχθεί λύση τουρκικών όρων στο Κυπριακό.

Η στρατιωτική εκτίμηση της απειλής πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις δυνατότητες του αντιπάλου (τι είναι φυσικά ικανός να πράξει). Το ζητούμενο από εμάς είναι να έχουμε ικανή αποτρεπτική ικανότητα για να μην εκδηλώσει ο αντίπαλος τις δυνατότητές του ή, αν το πράξει, να υπολογίζει σε μεγάλο κόστος.

Σήμερα η ΚΔ πέραν των ενεργειών της στον πολιτικό, διπλωματικό και ενεργειακό τομέα, προς αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος και στον στρατιωτικό τομέα.

Το κρίσιμο ζητούμενο στον στρατιωτικό τομέα είναι να ενισχύσουμε άμεσα την αποτρεπτική ικανότητα της ΚΔ στην ξηρά, προς διάσωση του κράτους της ΚΔ και των ελεύθερων περιοχών με κύριες ενέργειες:

  • Να αναθεωρηθεί η πολιτική που ακολουθείται στο θέμα της διαχείρισης του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ). Να δίδονται όλες οι εισπράξεις του για τις ανάγκες εξοπλισμού της ΕΦ, προς ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητάς της, που θα συμβάλει και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της ΚΔ.
  • Να προωθηθούν άμεσα ως πρώτιστη προτεραιότητα προγράμματα ενίσχυσης των δυνάμεων ξηράς της ΕΦ και να ενεργοποιηθούν όλα τα αδρανοποιηθέντα φυλάκια της ΓΚΠ.
  • Να προγραμματισθεί και να αρχίσει σταδιακή εφαρμογή απόκτησης ικανού ΠΝ και ΠΑ.
  • Να επιδιωχθεί η αναζωογόνηση του Δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας και η σύναψη αμυντικών συμμαχιών.
  • Να καλλιεργηθεί το εθνικό φρόνημα και το αγωνιστικό πνεύμα του Κυπριακού Ελληνισμού

Η επιβίωσή μας βασίζεται στην ηθική και υλική στήριξη της ΕΦ. Η ΕΦ είναι ο κύριος φορέας υλοποίησης του δικαιώματος αυτοάμυνάς μας. Κανένας δεν θα προστρέξει σε βοήθειά μας, αν εμείς δεν ασκήσουμε αποτελεσματικά αυτό το δικαίωμα.

*Αντιστράτηγος ε.α.