Αναλύσεις

Richard Moore, ο νέος Αρχηγός της ΜΙ6!

Ενδιαφέρει την Κύπρο ο Richard Moore, γιατί εκτός του ότι υπηρέτησε μεταξύ 2015-2017 ως Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα και παλαιότερα μεταξύ 1990-1992, συμμετείχε στο Κραν Μοντανά το 2017 ως μέλος της πολυμελούς Βρετανικής Αντιπροσωπίας για «λύση του Κυπριακού» και η ανάμειξή του στο Κυπριακό δεν σταματάει εκεί

Ως νέος Αρχηγός της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6 διορίστηκε στις 29 Ιουλίου 2020 από τον Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο Richard Moore. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν θα αποχωρήσει ο νυν Αρχηγός, Sir Alex Younger.

Ενδιαφέρει όμως την Κύπρο ο Richard Moore, γιατί εκτός του ότι υπηρέτησε μεταξύ 2015-2017 ως Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα και παλαιότερα μεταξύ 1990-1992, συμμετείχε στο Κραν Μοντανά το 2017 ως μέλος της πολυμελούς Βρετανικής Αντιπροσωπίας για «λύση του Κυπριακού» και η ανάμειξή του στο Κυπριακό δεν σταματάει εκεί.

Είχα γράψει στη «Σημερινή» γι’ αυτόν στις 19 Μαρτίου 2019, στο άρθρο μου «Τι ζητούν από τον Αναστασιάδη οι Βρετανοί;». Μετά τα «Πολιτικά Καραγκιοζιλίκια» στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στις 4 Μαρτίου - 62η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αυξεντίου.

Ερωτήματα

«Τι ζητούν από τον Αναστασιάδη οι Βρετανοί; Και γιατί έτρεξε εντός 48 ωρών ο Πολιτικός Διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, Richard Moore, να επισκεφθεί την ΚΔ ‘μετά την επίσκεψη-ορόσημο του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΗΒ, για να δει Νίκο Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη, Ακιντζί επί σειρά θεμάτων, όπως Brexit, περιφερειακές σχέσεις και Κυπριακό’, σύμφωνα με το τουίτερ της Βρετ. Υπάτης Αρμοστείας (8.3.2019); Και να σημειώσουν ότι ‘επαναβεβαιώθηκε η θετική πορεία των σχέσεων ΗΒ’; Γιατί αποκάλεσαν ‘ορόσημο’ την επίσκεψη ΝΑ στο Λονδίνο, εφόσον η παρουσία του ήταν για να... τιμήσουν την ομογένεια;».

Κατενθουσιασμένος ο Richard Moore που επιστρέφει στην «Υπηρεσία του», όπως είπε, καθώς υπηρέτησε και προηγουμένως στην ΜΙ6. Με τίτλο, πλέον, τού Επικεφαλής των πρακτόρων.