Αναλύσεις

Το πισωγύρισμα έφερε νέα μέτρα

Νέα αλλά και παλιά -γνώριμα σε μας- περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή - Ειδικό καθεστώς ισχύει για τη Λεμεσό για τις επόμενες τρεις εβδομάδες

Το πισωγύρισμα που κάναμε το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την έξαρση νέων κρουσμάτων στην κοινότητα, έφερε την εξαγγελία νέων αλλά και παλιών -γνώριμων σ’ εμάς- μέτρων από την Κυβέρνηση. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους, την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Αστυνομία σε παγκύπρια βάση, ενώ ειδικό καθεστώς αποφασίστηκε για την επαρχία Λεμεσού με την επαναφορά -μεταξύ άλλων- του περιορισμού των 10 ατόμων σε συναθροίσεις στα σπίτια και τη μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων σε κέντρα εστίασης και σε εκκλησίες. Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, ενώ το ειδικό καθεστώς για τη Λεμεσό θα έχει ισχύ για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, η πλήρης επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων ή και κλάδων και η άρση όλων των περιορισμών, δεν προβλέπονται στο άμεσο μέλλον. 
Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας είναι η σταδιακή κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και μετά και πάλι σταδιακή αποκλιμάκωση. 
Οι ενέργειες θα είναι οι ίδιες αλλά δεν θα έχουν τόσο μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους όπως την προηγούμενη φορά. 

Τα μέτρα που τέθηκαν ήδη σε ισχύ

Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε την Παρασκευή σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος τόνισε πως μετά τα πρόσφατα αυξημένα περιστατικά της νόσου COVID-19, που εντοπίστηκαν στη χώρα μας, βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο και κομβικό σημείο σε σχέση με την πανδημία. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο των ενεργειών για περιορισμό της διασποράς του ιού αποφασίστηκαν τα ακόλουθα συμπληρωματικά μέτρα, που ισχύουν σε παγκύπρια βάση και ενεργοποιήθηκαν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής:

- Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κ.ο.κ.) με ποινή €300.

- Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1.000, με έμφαση σε Κυπρίους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχονται από Κυπρίους με ταξιδιωτικό ιστορικό.

- Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.

- Εντατικοποίηση του ελέγχου από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.

- Εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στην προσπάθεια περιορισμού των εστιών και διάσπασης των αλυσίδων μετάδοσης που εντοπίστηκαν, αποφασίστηκαν και τέθηκαν ήδη σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:

- Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.

- Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.

- Στις εκκλησίες καθορίστηκε η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

- Επαναφορά του περιορισμού της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).

Όλα τα πιο πάνω μέτρα όσον αφορά τη Λεμεσό θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες. Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Υγείας, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, η πλήρης επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων ή και κλάδων και η άρση όλων των περιορισμών, δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δημοσιογραφική ενημέρωση που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας είναι η σταδιακή κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και μετά και πάλι σταδιακή αποκλιμάκωση. Οι ενέργειες, όπως εξήγησε, θα είναι οι ίδιες αλλά δεν θα έχουν τόσο μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους όπως την προηγούμενη φορά. «Ό,τι κάναμε πριν και δούλεψε, θα το κάνουμε και τώρα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτήν τη φορά η διαφορά είναι ότι είμαστε πιο προετοιμασμένοι και στα νοσοκομεία.

Από 6 ετών και άνω όλοι με μάσκα

Όσον αφορά τη χρήση προστατευτικής μάσκας, να τονίσουμε ότι είναι υποχρεωτική για όλον τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 6 ετών και άνω και πρέπει να εφαρμόζεται από τους πολίτες σε υπεραγορές, φούρνους, πολυκαταστήματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, νοσηλευτήρια, κλινικές, οίκους ευγηρίας, άλλα ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας, φαρμακεία, υπηρεσίες/τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται/εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ΚΕΠ, Ταχυδρομεία, ΑΗΚ, κ.ο.κ.), πρακτορεία στοιχημάτων και ανελκυστήρες.

Σημειώνεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Υπενθυμίζεται επίσης πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού, όπως σε μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων), σε εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση). Είναι επίσης υποχρεωτική για άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου όπως ταμεία υπεραγορών, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, ή που εξυπηρετούν το κοινό σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, περίπτερα, μίνι μάρκετς, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κ.ο.κ.), για διανομείς και εργαζόμενους σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα, τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα) και όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, επιτρέπεται η χρήση απλών μασκών, ακόμα και ρούχινων και δεν είναι υποχρεωτικό να είναι χειρουργικές.

Υπενθυμίζεται, όμως, ότι το Υπουργείο καθόρισε πλαφόν στη λιανική τιμή πώλησης των απλών χειρουργικών μασκών. Συγκεκριμένα, η ανώτατη χονδρική τιμή πώλησης (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) καθορίζεται στα 0,62 σεντ το τεμάχιο και 31 ευρώ ανά 50 τεμάχια, ενώ η ανώτατη λιανική τιμή πώλησης καθορίζεται στα 0,70 σεντ το τεμάχιο και 35 ευρώ ανά 50 τεμάχια.

«Να είμαστε πιο επιμελείς σε

θέματα ατομικής προστασίας»

Ο Υπουργός τόνισε ότι όλοι μας οφείλουμε να είμαστε πιο επιμελείς σε θέματα ατομικής προστασίας, πιο προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας και περισσότερο υποψιασμένοι ως προς την ασθένεια και να επικοινωνούμε με τον Προσωπικό μας Ιατρό εάν εκδηλώνουμε συμπτώματα. Δυστυχώς, όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι κάποια περιστατικά τις τελευταίες μέρες, ενώ είχαν τα συμπτώματα, δεν επικοινώνησαν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, με αποτέλεσμα να επιμολύνουν περισσότερα άτομα. «Είναι σημαντικό να κάνουμε βίωμα πως όσα μέτρα κι αν λάβουμε, χωρίς την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχουμε όλοι υποχρέωση να τηρούμε, δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από την αρχή ξέραμε ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν ένας μαραθώνιος, ο οποίος θα λήξει όταν θα καταστεί δυνατή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Έχουμε καλύψει πολύ δρόμο, αλλά δεν φτάσαμε στο τέρμα. Ο ιός θα βρίσκεται ανάμεσά μας για καιρό και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας», τόνισε.

Προ-παραγγείλαμε 1,2 εκατ. εμβόλια

Ο Υπουργός είπε πως δεν εφησυχάζουμε και, σε συνεχή επαφή με τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας και στενή συνεργασία με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, προετοιμαζόμαστε για το φθινόπωρο και για τα χειρότερα. Ως Υπουργείο, πρόσθεσε, παραγγείλαμε έγκαιρα το εμβόλιο της Γρίπης Α για κάλυψη των ευάλωτων ομάδων, αξιοποιήσαμε τον κοινό μηχανισμό της ΕΕ για φαρμακευτική αγωγή θεραπείας του ιού, συμμετέχουμε στην Κοινή Διαδικασία Διαπραγμάτευσης για να έχουμε τη δυνατότητα έγκαιρης εξασφάλισης του εμβολίου COVID-19 για εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού της Κύπρου, που δυστυχώς όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις δεν θα είναι διαθέσιμό πριν τις αρχές του 2021. Όπως ανέφερε μιλώντας στην ενημέρωση στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης προ-παραγγείλαμε 1,2 εκατομμύριο εμβόλια για να καλύψουμε τις ανάγκες και των Τουρκοκύπριων πολιτών. Ερωτηθείς εάν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό, εξήγησε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι, αλλά γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να το επιτρέπει. Όμως, όπως ανέφερε, στόχος είναι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού.

116 κρούσματα σε ένα μήνα

Ενώ τον Ιούνιο τα κρούσματα παρέμειναν μονοψήφια και μάλιστα για ένα δεκαήμερο ήταν μηδενικά, ήρθε ο Ιούλιος για να ανατρέψει τα δεδομένα και να φέρει μέτρα και πανικό. Μέσα σε ένα μήνα εντοπίστηκαν σε όλη την Κύπρο 116 κρούσματα, τα 77 εκ των οποίων αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις. Το ανησυχητικό είναι πως περισσότερα από τα μισά κρούσματα, 60 στον αριθμό, είναι στη Λεμεσό, ενώ μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί για τα ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, για τα οποία δεν βρέθηκε ακόμη η επιδημιολογική τους σύνδεση με άλλα. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανερχόταν στα 1.114, συμπεριλαμβανομένων και των 25 που εντοπίστηκαν την ίδια μέρα. Στο μεταξύ, την εβδομάδα που μας πέρασε άρχισαν εκ νέου οι εισαγωγές κρουσμάτων σε νοσοκομεία, αφού μέχρι την Παρασκευή στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονταν εφτά άτομα, ένα εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.