Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Τα νέα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση

Όλα τα σχολεία, -από την προδημοτική, τα νηπιαγωγεία, τη δημοτική εκπαίδευση, τα ειδικά σχολεία, την Μέση και τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, -θα λειτουργήσουν κανονικά με φοίτηση όλων των παιδιών

Τα νέα μέτρα προστασίας του κοινού από τον κορωνοϊό που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα στο Τρόοδος, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας. Αρχικά ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τόνισε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι ικανοποιητική, αλλά η κατάσταση είναι ευμετάβλητη, γεγονός που δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό.

Τα νέα μέτρα

Tα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας που αποφασίστηκαν τα οποία θα εφαρμόζονται σε παγκύπρια βάση και θα έχουν ισχύ με την έκδοση Διατάγματος και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2020 είναι τα εξής:

  1. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις: Ο μέγιστος αριθμός προσώπων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε οικείες και άλλους δημόσιους χώρους μαζικής συνάθροισης καθορίζεται στα 50 άτομα. Ως ιδιωτικές συγκεντρώσεις ορίζονται για παράδειγμα τα ιδιωτικά πάρτι, πάρτι γενεθλίων, beach party, κτλ.
  2. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε γάμους/βαφτίσεις: Ο μέγιστος αριθμός ατόμων (φυσική παρουσία σε δείπνο) που μπορούν να παρευρεθούν σε γάμους ή βαφτίσεις, ορίζεται στα 350 άτομα. Σε ό,τι αφορά στα συγχαρητήρια και τη δεξίωση, η ροή των ατόμων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250 άτομα ανά ώρα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια θα πρέπει να τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες του σχετικού Πρωτοκόλλου. Παράλληλα, νοείται ότι κατά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου ή της βάφτισης εφαρμόζονται στους ναούς/θρησκευτικούς χώρους οι οδηγίες από το υφιστάμενο Πρωτόκολλο. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τις 22 Αυγούστου.
  3. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε χώρους εστίασης: Ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε χώρους εστίασης, των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται με βάση το Διάταγμα Αρ. 28, παραμένει ως έχει, δηλαδή 150 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 250 άτομα σε εξωτερικό. Νοείται ότι ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2 τ.μ. εξαιρουμένων των εργαζομένων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους, ένα άτομο ανά 3 τ.μ., ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, σύμφωνα με το σχετικό Πρωτόκολλο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτησή των πολιτών στα μπαρ.
  4. Διοργάνωση/Διεξαγωγή πανηγυριών, φεστιβάλ, εκθέσεων, συναυλιών: Η διοργάνωση πανηγυριών, φεστιβάλ, εκθέσεων και συναυλιών σε χώρους όπως τα γήπεδα, τα προαύλια εκκλησιών, κοκ, απαγορεύεται. Νοείται ότι επιτρέπεται η διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων σε υπαίθρια αμφιθέατρα, νοουμένου ότι οι θεατές είναι καθήμενοι και τηρείται αυστηρά το σχετικό Πρωτόκολλο ως προς τις αποστάσεις, τον μέγιστο αριθμό ατόμων, την πώληση εισιτηρίων, κοκ.
  5. Διοργάνωση συνεδρίων/γενικών συνελεύσεων: Η πραγματοποίηση συνεδρίων, γενικών συνελεύσεων ή άλλου παρόμοιου είδους συγκεντρώσεων επιτρέπεται, νοουμένου ότι οι διοργανωτές εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα που είναι σε ισχύ σύμφωνα με τον χώρο πραγματοποίησής τους, καθώς και τα μέτρα για τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων, τις αποστάσεις ανάμεσα στους συνέδρους, κοκ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα προσφέρεται καφές/σνακ/cocktail, θα πρέπει να γίνεται με τήρηση του μέγιστου αριθμού ατόμων, δηλαδή 50 άτομα τη φορά.
  6. Πληθυσμιακή παρέμβαση σε 5,000 άτομα ανά 2 βδομάδες: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Υγείας για τη διενέργεια πληθυσμιακής παρέμβασης, με τον εργαστηριακό έλεγχο 5,000 ατόμων σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων (π.χ. μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, πανεπιστήμια, κοκ), το οποίο θα είναι επαναλαμβάνεται ανά 2 βδομάδες, με στόχο να καταγράφεται η επιδημιολογική εικόνα στην κοινότητα. Τα πρώτα 5,000 τεστ θα στοχεύουν στα νεαρά άτομα, ηλικίας 18-40, έξω από χώρους εστίασης, μπαρ, κτλ, αφού έχει διαφανεί από τον δειγματοληπτικό έλεγχο ότι τα περισσότερα περιστατικά COVID-19 που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα είναι άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
  7. Συστάσεις για εργασιακούς χώρους: Με οδηγίες του Υπουργού Υγείας, θα συσταθεί ad hoc επιτροπή με τη συμμετοχή μελών της ΣΕΕ, που θα ετοιμάσει συστάσεις για τους εργασιακούς χώρους, πέραν των πρωτοκόλλων που υπάρχουν και έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για επικαιροποίησή τους.
  8. Δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολικές μονάδες, ΟΚΥπΥ, γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές: Συστήνεται η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου σε εργαζόμενους σε σχολικές μονάδες και μαθητές, στους επαγγελματίες υγείας και το υπόλοιπο προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, καθώς και σε εργαζόμενους και ένοικους γηροκομείων και άλλων κλειστών δομών, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. Προτεραιότητα θα δίνεται στα άτομα που επιστρέφουν από διακοπές και δη από ταξίδι, σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κινδύνου εμφάνισης κρουσμάτων εντός των χώρων αυτών. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα εν λόγω προγράμματα θα ανακοινώνονται εν ευθέτω χρόνω.
  9. Επανάληψη εργαστηριακής εξέτασης από ταξιδιώτες: Λόγω της αύξησης του αριθμού των περιστατικών COVID-19 σε άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και εντοπίζονται θετικά στον ιό κάποιες μέρες μετά το ταξίδι τους τους, προτρέπονται οι πολίτες που επιστρέφουν από ταξίδι να επαναλαμβάνουν ιδιωτικά την εργαστηριακή εξέταση 7 μέρες μετά την άφιξή τους, ακόμα κι αν έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα. Νοείται ότι πολίτες που εκδηλώνουν συμπτώματα (βήχα, πυρετό, δύσπνοια, αγευσία, δυσγευσία, ανοσμία) πριν την πάροδο των 7 ημερών, οφείλουν να επικοινωνούν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Με μάσκες τα παιδιά στα σχολεία

Όσο αφορά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου, η έναρξη της σχολικής χρονιά θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των μαθητών και των μαθητριών στις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Τρόοδος, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα έχει αποφασίσει στη βάση του προγραμματισμού του Υπουργείου Παιδείας, ότι για την επόμενη σχολική χρονιά, όπως είναι εξάλλου και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την αντιμετώπιση και τον Έλεγχο Ασθενειών, του ECDC, θα γίνει η φοίτηση στα δημόσια σχολεία και κατ΄ επέκταση η σύσταση είναι και για τα ιδιωτικά σχολεία, με φυσική παρουσία των μαθητών και των μαθητριών, σύμφωνα βέβαια με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Προτεραιότητα μας μαζί με την παροχή εκπαίδευσης είναι η τήρηση των υγειονομικών προφυλάξεων. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχει αναθεωρήσει και επικαιροποιήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον σκοπό αυτό γίνεται η αναγκαία διαρρύθμιση των χώρων στις σχολικές αίθουσες, ούτως ώστε τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων να μπορέσουν τα παιδιά -που πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με την τελευταία σύσταση θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες σε όλα τα σχολεία,» να επιστρέψουν. «Και βεβαίως, να διευκρινίσουμε ότι πλέον μπορούν να χρησιμοποιούνται μάσκες επαναλαμβανόμενης χρήσης, πολλαπλών χρήσεων, ρούχινες μάσκες, οι οποίες αφού απολυμανθούν μπορεί να χρησιμοποιούνται ξανά», πρόσθεσε. 

Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, όπως το εκπαιδευτικό προσωπικό, έτσι και τα παιδιά, θα φοιτήσουν στα σχολεία με τη χρήση μάσκας.

«Όλα τα σχολεία, -από την προδημοτική, τα νηπιαγωγεία, τη δημοτική εκπαίδευση, τα ειδικά σχολεία, την Μέση και τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, -θα λειτουργήσουν κανονικά με φοίτηση όλων των παιδιών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι νοουμένου για να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο γίνονται ήδη διευθετήσεις  για την ειδική διαρρύθμιση των χώρων, των αιθουσών διδασκαλίας, και βεβαίως με την τήρηση εφ΄ όλης της ύλης του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Όπως είπε, τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγκαιρα θα κοινοποιηθούν και στις διευθύνσεις και στα σχολεία και στους γονείς.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξει ενημέρωση με ειδικό ενημερωτικό έντυπο για το ευρύτερο κοινό και για τους γονείς και φυσικά στα μέτρα της υγειονομικής προστασίας, συμπεριλαμβάνεται και η διενέργεια ενός μεγάλου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων τεστ τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και σε μαθητές και μαθήτριες, σε ένα επιλεγμένο δείγμα.

«Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι για τυχόν μεταβολή των υγειονομικών συνθηκών και τυχόν αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα που μπορεί να επιφέρουν διαφορετικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αναπτύσσει ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την επαρκή διασύνδεση όλων των σχολείων στο διαδίκτυο, με ταυτόχρονη ύπαρξη ικανοποιητικού εσωτερικού ασύρματου δικτύου. Μιλώ για επαρκή διασύνδεση στο διαδίκτυο, διότι ήδη υπάρχει διασύνδεση όλων των σχολείων στο διαδίκτυο. Πρέπει όμως σε ορισμένες περιπτώσεις να αναβαθμιστεί κατά τρόπο που να μπορούν να λειτουργούν ανά πάσα στιγμή τόσο ψηφιακές τάξεις σε κάθε σχολείο όσες είναι αναγκαίες για να γίνει το ωρολόγιο πρόγραμμα και να εξασφαλίζεται η τυχόν ανάγκη για εξ αποστάσεως διδασκαλίας», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Προδρόμου, εξελίσσεται και ένας προγραμματισμός για τη συμπλήρωση και αναβάθμιση του αναγκαίου εξοπλισμού στα σχολεία.

«Εξοπλισμός ήδη υπάρχει και βεβαίως το Υπουργείο Παιδείας αναπτύσσει ταυτόχρονα τόσο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για θέματα ψηφιακής τεχνολογίας. Την αναβάθμιση των παιδαγωγικών μεθόδων στο ψηφιακό πεδίο, όπως επίσης και τη δημιουργία αρκετού υλικού για την ασύγχρονη εκπαίδευση. Επαναλαμβάνω ότι αυτό αφορά την περίπτωση που θα αλλάξουν οι υγειονομικές συνθήκες και είτε τοπικά  είτε παγκύπρια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία», πρόσθεσε.

Υποστηρίξτε τη