Τουρισμός

1.230 αφικνούμενοι από τη Βρετανία ανά ημέρα

Σύμφωνα με την Hermes Airports, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου είχαμε περίπου 1.230 αφικνούμενους επιβάτες ανά μέρα από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου - Συνολικά οι αφίξεις από όλους τους προορισμούς τον Αύγουστο ανήλθαν σε 95.361

Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται οι αφίξεις τουριστών από τη Βρετανία, κάτι, όμως, που δεν ξαφνιάζει τους αρμοδίους, που από την αρχή κρατούσαν μικρό καλάθι. Σύμφωνα με την Hermes Airports, από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 19 Αυγούστου - ημέρα κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο μεταφέρθηκε στην Κατηγορία Β από την Κατηγορία Γ- είχαμε περίπου 1.230 αφικνούμενους επιβάτες ανά ημέρα. Παρά την αναμενόμενη μειωμένη κίνηση από τις παραδοσιακές αγορές όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Hermes Airports, στα θετικά κρατάμε το γεγονός ότι σε αυτό το δίμηνο από την επανέναρξη της λειτουργίας των αεροδρομίων, η Κύπρος κατάφερε να υλοποιήσει δύο βασικούς στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, όπως είναι η διείσδυση σε σημαντικούς νέους προορισμούς αλλά και η αύξηση της εισροής μεμονωμένων ταξιδιωτών.

Οι πτήσεις από Βρετανία

Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Hermes Airports, οι συνολικές αφίξεις επιβατών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου απ’ όλους τους προορισμούς (από την 1η μέχρι τις 19 του μήνα) ανήλθαν στις 95.361. Όσον αφορά συγκεκριμένα τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, που ξεκίνησαν από την 1η Αυγούστου με τη μεταφορά της χώρας στην Κατηγορία Β από την Κατηγορία Γ, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου είχαμε περίπου 1.230 αφικνούμενους επιβάτες ανά ημέρα.

Σε σχέση με τις τελευταίες πτήσεις από τη Βρετανία, αυτήν την εβδομάδα (17-23 Αυγούστου) μετά και την έναρξη των πτήσεων από την Jet2, είχαμε συνολικά 88 αφίξεις (45 στη Λάρνακα και 43 στην Πάφο) από πέντε εταιρείες. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας είχαμε 21 αφίξεις με την British Airways, 7 αφίξεις με αεροσκάφη της easyJet, 7 αφίξεις της Wizz Air και 10 αφίξεις με τη Jet2, ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου είχαμε 4 αφίξεις με αεροσκάφη της British Airways, 16 αφίξεις με της easyJet, 9 αφίξεις με τη Ryanair και 14 αφίξεις με την Jet2. Την ερχόμενη εβδομάδα (24-30 Αυγούστου) και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου αναμένονται 92 αφίξεις (49 στη Λάρνακα και 43 στην Πάφο) από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Λάρνακα είναι προγραμματισμένες να γίνουν 21 αφίξεις με αεροσκάφη της British Airways, 8 αφίξεις με την easyJet, 7 αφίξεις με την Wizz Air και 13 αφίξεις με την Jet2. Στο Αεροδρόμιο Πάφου αναμένονται 4 αφίξεις αεροσκαφών της British Airways, 12 αφίξεις με την easyJet, 9 αφίξεις με την Ryanair και 18 αφίξεις με την Jet2.

«Χαμηλές εξ αρχής

οι προσδοκίες μας»

Όπως δήλωσε την εβδομάδα που μας πέρασε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, εξ αρχής δεν υπήρχαν ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες για άφιξη τουριστών στην Κύπρο από τη Βρετανία, τόσο λόγω της κατάταξής της στην Κατηγορία Β όσο και επειδή αρκετοί επισκέπτες δεν θέλουν να ταξιδέψουν κάνοντας το τεστ για τον κορωνοϊό. Όσο αφορά την εξέλιξη που είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε με την εταιρεία Jet2, που ξεκίνησε να φέρνει στην Κύπρο τουρίστες από τη συγκεκριμένη χώρα, ανέφερε πως και πάλι οι προσδοκίες μας δεν είναι μεγάλες. Πρόσθεσε πως «είναι ακόμα νωρίς για να έχει μεγάλες πληρότητες από τη Βρετανία η αεροπορική εταιρεία Jet2, ωστόσο οι ίδιοι αναμένουν πως τις πρώτες εβδομάδες δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές οι πληρότητες των πτήσεών τους. Αναμένουμε να δούμε και πόσοι από τους επιβάτες της συγκεκριμένης εταιρείας θα διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα», γιατί όπως εξήγησε «η Jet2 δεν κάνει μόνο ναυλωμένες πτήσεις, αλλά ανοίγει θέσεις και για το ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα να φτάσουν στη Κύπρο άτομα που είτε έχουν κατοικία στο νησί ή διαμένουν σε συγγενείς τους». Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε, «είναι σημαντικό για την Κύπρο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία πείστηκε να βάλει το νησί μας στο πτητικό της πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι οι επισκέπτες χρειάζεται να κάνουν εκ των προτέρων τεστ κορωνοϊού και το κόστος θα το επωμιστούν εξολοκλήρου οι ίδιοι».

«Πετύχαμε δύο

βασικούς στόχους»

Από πλευράς της, σε δηλώσεις της στη «Σημερινή», η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, ανέφερε πως «είναι γεγονός ότι η κατάσταση φέτος στα ταξίδια και τον τουρισμό έχει αλλάξει δραματικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον και ραγδαία μεταβαλλόμενο κλίμα, έχουμε αποκομίσει ως Κύπρος ορισμένα κέρδη, τα οποία είναι σημαντικό να μην τα παραβλέπουμε». Αντίθετα, συμπλήρωσε, πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα τα αξιοποιήσουμε, ώστε να υπάρχει καλύτερη προοπτική για τον τουρισμό μας τα επόμενα χρόνια, παρά τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες. Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, «σε αυτό το δίμηνο από την επανέναρξη της λειτουργίας των αεροδρομίων έχουμε καταφέρει να διεισδύσουμε σε σημαντικούς νέους προορισμούς, πέρα από τους παραδοσιακούς, ενώ παράλληλα αυξήσαμε την εισροή μεμονωμένων ταξιδιωτών. Πρόκειται για δύο βασικούς στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού για τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό απ’ εδώ και πέρα με στοχευμένες κινήσεις και διαφήμιση κατάλληλα προσαρμοσμένη στα ανάλογα κοινά, να ενισχύσουμε αυτήν τη δυναμική, ώστε όταν περάσει η κρίση του κορωνοϊού, να βρισκόμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση, με πιο ευοίωνες προοπτικές απ’ ό,τι πριν. «Χρειάζεται σωστή στόχευση, προγραμματισμός και αποφασιστικότητα για να επαναφέρουμε τον τουρισμό μας στις ράγες της ανάκαμψης», κατέληξε.