Επενδύοντας στο χωριό
Στοχευμένες δράσεις για στήριξη ορεινών περιοχών, υπαίθρου και ακριτικών περιοχών - Εγχώριοι και ξένοι τουρίστες πρέπει επιτέλους ν’ απολαμβάνουν διακοπές και λίγο μακριά από τη θάλασσα
Έργα και όχι μόνο λόγια. Αυτό έθεσε ως στόχο ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος όχι μόνο σήκωσε για τα καλά μανίκια, αλλά προσπαθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και κοινότητες να αποδείξει ότι, λίγο πιο έξω από τις πόλεις, μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα. Τον τελευταίο μήνα δρομολογήθηκαν ακόμη περισσότερες δράσεις που αφορούν στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, ενώ στην περιοδεία του ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος είδε επί τόπου με ποιον τρόπο μπορούν όμορφα μέρη του τόπου μας να αναδειχθούν και να προσελκύσουν ακόμη περισσότερο κόσμο.
Συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού
Η ομορφιά της ορεινής Κύπρου και γενικότερα της υπαίθρου είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο παραμένει άγνωστη, όχι μόνο στους ξένους, αλλά και στους ντόπιους, κι όχι άδικα. Η έλλειψη προώθησής της, τα διάφορα προβλήματα πρόσβασης, η απουσία στήριξης και άλλα τόσα εμπόδια καθιστούσαν αδύνατη τη γνωριμία μας μαζί της. Λύση σε πολλά από αυτά τα προβλήματα θέλει να δώσει η ΕΣΑΟΚ σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Ο ίδιος ο κ. Χαμπιαούρης, μιλώντας στη «Σημερινή», τόνισε την ανάγκη για συνεργασία, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα. «Με τον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Σάββα Περδίο, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Βγάλαμε ήδη ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής των ορεινών κοινοτήτων αλλά και του ίδιου του Υφυπουργείου Τουρισμού για στήριξη των ορεινών περιοχών, της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών. Υπάρχουν πολλές συγκλίσεις και το γραφείο του Επιτρόπου είναι για να προωθήσουμε ακριβώς αυτές τις κυβερνητικές πολιτικές». Συμπληρώνοντας, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Περδίος ανέφερε ότι η περιοδεία στις ορεινές περιοχές θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο.
Μονοπάτια της Φύσης για άτομα με αναπηρίες
Εξήντα πέντε μονοπάτια της φύσης στον τόπο μας μάς καλούν να τα περπατήσουμε για να μας μυήσουν σε όσα δεν ξέρουμε γι’ αυτόν, αποκαλύπτοντάς μας ένα παρελθόν 10 και πλέον χιλιάδων χρόνων. Άλλωστε λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις πραγματικά ένα μέρος είναι να το διανύσεις περπατώντας.
Λιγότερα απ’ όσα μετρούμε στα δάκτυλα των χεριών μας είναι αυτά που ξέρουμε και έχουμε περπατήσει. Τα υπόλοιπα, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω βαθμού δυσκολίας, δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να τα μάθουμε. Κι όμως τα μονοπάτια της φύσης αποτελούν μιαν από τις πιο σημαντικές υποδομές υπαίθριας και δασικής αναψυχής στην Κύπρο. Για να γίνουν όμως γνωστά και αγαπητά στον κόσμο θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Μια ενέργεια στην οποία στρέφονται Επίτροπος και Υφυπουργός είναι η επίτευξη της προσπέλασης ενός μονοπατιού της φύσης από άτομα με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε στη «Σ» ο κ. Χαμπιαούρης, προχωρεί η μελέτη για την προσαρμογή ενός μονοπατιού στον Λουβαρά, ώστε να είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες.
Το σπίτι του καλλιτέχνη
Το χωριό Λάνια της επαρχίας Λεμεσού είναι γνωστό ως «το χωριό των καλλιτεχνών», εφόσον κάθε χρόνο φιλοξενεί ζωγράφους με μικρές γκαλερί, όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει έργα τους. Επίσης εκεί γίνονται μαθήματα ζωγραφικής στο τοπικό εργαστήρι. Η κοινότητα της Λάνιας προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, παραχωρώντας ένα διώροφο κτήριο με τέσσερα δωμάτια και τέσσερα εργαστήρια καλλιτεχνών.
Ο κ. Χαμπιαούρης δήλωσε ότι οι καλλιτέχνες θα μπορούν να μένουν εκεί και να δημιουργούν. «Θα φιλοξενούνται από την κοινότητα διάφοροι καλλιτέχνες, όπως ζωγράφοι, αγγειοπλάστες, γλύπτες κ.λπ, οι οποίοι θα μένουν εκεί και θα δημιουργούν. Πριν φύγουν θα κάνουν εκεί την έκθεσή τους και θα αφήνουν ένα έργο στην κοινότητα, ώστε να έρχεται κόσμος και να το θαυμάζει. Έτσι θα συγκεντρωθούν και πολλά εκθέματα για το κοινό».
Αυθεντική Διαδρομή Εμπειριών
Ένα αρκετά υποσχόμενο σχέδιο ετοιμάζει το Υφυπουργείο Τουρισμού με τίτλο «Αυθεντική Διαδρομή Εμπειριών στην Ενδοχώρα της Κύπρου», που στόχο έχει τη βιωματική γνωριμία του επισκέπτη με τον τόπο. Ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει τη δημιουργία παραδοσιακών εδεσμάτων, να συμμετέχει, να γεύεται, να μαθαίνει, να γίνεται ένα με την παράδοση, κουλτούρα και ιστορία του τόπου.
Ανάμεσα σε όσα θα συμπεριληφθούν στην ΑΔΕ του Υφυπουργείου, θα ενταχθεί και ο ζυμωτός παλουζές στην Πάχνα, όπως επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. «Ο επισκέπτης που θα έρθει στο χωριό θα μπορεί να δει μια γυναίκα να φτιάχνει αυτό το παραδοσιακό έδεσμα που είναι πιστοποιημένο από την UNESCO».
Στόχος των δράσεων είναι η ανάπτυξη του εγχώριου αλλά και ξένου τουρισμού, ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να έρθει σε πραγματική επαφή με την κοινότητα, να γνωρίσει την κουλτούρα και να μάθει την ιστορία μέσα από τις γεύσεις και τις ιστορίες των κατοίκων.
Ενίσχυση με κάθε τρόπο
Κάθε δράση είναι σημαντική για τις περιοχές που δεινοπαθούν από την έλλειψη κόσμου. Η επιστροφή όχι μόνο τουριστών αλλά και μόνιμων κατοίκων είναι η μόνη λύση για την επιβίωση της ίδιας μας της ταυτότητας. Οι δράσεις που προχωρούν προς υλοποίηση και ενίσχυση των ορεινών περιοχών περιλαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων, ολοήμερα σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, διάφορες άλλες υπηρεσίες. Τέλος, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι αρκετοί επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τα ορεινά, αφήνοντας να νοηθεί ότι η στροφή προς τις ορεινές κοινότητες θα γίνει. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.