Αναλύσεις

Περιοριστικά μέτρα μέχρι το 2021

Τα νέα μέτρα που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2021

Με περιορισμούς θα συνεχίσουμε να ζούμε τουλάχιστον μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2021, οπότε και θα ισχύουν τα νέα μέτρα προστασίας του κοινού από τον κορωνοϊό που ενέκρινε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο. Την ίδια ώρα, με νέο διάταγμα που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας ανανεώθηκε η οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας να είναι ικανοποιητική, αλλά η κατάσταση είναι ευμετάβλητη, γεγονός που δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Το τέλος στον μαραθώνιο αυτό που διανύουμε από τον περασμένο Μάρτιο, όπως επαναλαμβάνουν οι αρμόδιοι, θα δοθεί με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του ιού, οι οποίοι αναμένεται ότι θα γίνονται από τις αρχές του 2021.

Τα νέα μέτρα

Τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως αυτά εγκρίθηκαν από το Υπουργικό και θα εφαρμόζονται σε παγκύπρια βάση με ισχύ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, έχουν ως εξής:

  1. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις: Ο μέγιστος αριθμός προσώπων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε οικίες και άλλους δημόσιους χώρους μαζικής συνάθροισης καθορίζεται στα 50 άτομα. Ως ιδιωτικές συγκεντρώσεις ορίζονται για παράδειγμα τα ιδιωτικά πάρτι, πάρτι γενεθλίων, beach party, κ.λπ.
  2. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε γάμους/βαφτίσεις: Ο μέγιστος αριθμός ατόμων (φυσική παρουσία σε δείπνο) που μπορούν να παρευρεθούν σε γάμους ή βαφτίσεις ορίζεται στα 350 άτομα. Σε ό,τι αφορά τα συγχαρητήρια και τη δεξίωση, η ροή των ατόμων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250 άτομα ανά ώρα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια θα πρέπει να τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες του σχετικού Πρωτοκόλλου. Παράλληλα, νοείται ότι κατά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου ή της βάφτισης εφαρμόζονται στους ναούς/θρησκευτικούς χώρους οι οδηγίες από το υφιστάμενο Πρωτόκολλο. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από χθες, 22 Αυγούστου.
  3. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε χώρους εστίασης: Ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε χώρους εστίασης, των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται με βάση το Διάταγμα Αρ. 28, παραμένει ως έχει, δηλαδή 150 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 250 άτομα σε εξωτερικό. Νοείται ότι ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2 τ.μ. εξαιρουμένων των εργαζομένων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους, ένα άτομο ανά 3 τ.μ., ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, σύμφωνα με το σχετικό Πρωτόκολλο. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών στα μπαρ.
  4. Διοργάνωση/Διεξαγωγή πανηγυριών, φεστιβάλ, εκθέσεων, συναυλιών: Η διοργάνωση πανηγυριών, φεστιβάλ, εκθέσεων και συναυλιών σε χώρους όπως τα γήπεδα, τα προαύλια εκκλησιών, κ.ο.κ., απαγορεύεται. Νοείται ότι επιτρέπεται η διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων σε υπαίθρια αμφιθέατρα, νοουμένου ότι οι θεατές είναι καθήμενοι και τηρείται αυστηρά το σχετικό Πρωτόκολλο ως προς τις αποστάσεις, τον μέγιστο αριθμό ατόμων, την πώληση εισιτηρίων, κ.ο.κ.
  5. Διοργάνωση συνεδρίων/γενικών συνελεύσεων: Η πραγματοποίηση συνεδρίων, γενικών συνελεύσεων ή άλλου παρόμοιου είδους συγκεντρώσεων επιτρέπεται, νοουμένου ότι οι διοργανωτές εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα που είναι σε ισχύ σύμφωνα με τον χώρο πραγματοποίησής τους, καθώς και τα μέτρα για τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων, τις αποστάσεις ανάμεσα στους συνέδρους, κ.ο.κ. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα προσφέρεται καφές/σνακ/cocktail, θα πρέπει να γίνεται με τήρηση του μέγιστου αριθμού ατόμων, δηλαδή 50 άτομα τη φορά.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης πρόταση του Υπουργού Υγείας για τη διενέργεια πληθυσμιακής παρέμβασης, με τον εργαστηριακό έλεγχο 5.000 ατόμων σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων (π.χ. μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, πανεπιστήμια, κ.ο.κ.), ο οποίος θα επαναλαμβάνεται ανά 2 εβδομάδες, με στόχο να καταγράφεται η επιδημιολογική εικόνα στην κοινότητα. Τα πρώτα 5.000 τεστ θα στοχεύουν στα νεαρά άτομα, ηλικίας 18-40, έξω από χώρους εστίασης, μπαρ, κ.λπ, αφού έχει διαφανεί από τον δειγματοληπτικό έλεγχο ότι τα περισσότερα περιστατικά COVID-19 που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα είναι άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Παράλληλα, με οδηγίες του Υπουργού Υγείας, θα συσταθεί ad hoc επιτροπή με τη συμμετοχή μελών της ΣΕΕ, που θα ετοιμάσει συστάσεις για τους εργασιακούς χώρους, πέραν των πρωτοκόλλων που υπάρχουν και έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για επικαιροποίησή τους.

Συστήνεται, επίσης, η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου σε εργαζόμενους σε σχολικές μονάδες και μαθητές, στους επαγγελματίες υγείας και το υπόλοιπο προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, καθώς και σε εργαζόμενους και ενοίκους γηροκομείων και άλλων κλειστών δομών, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. Προτεραιότητα θα δίνεται στα άτομα που επιστρέφουν από διακοπές και δη από ταξίδι, σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κινδύνου εμφάνισης κρουσμάτων εντός των χώρων αυτών. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα εν λόγω προγράμματα θα ανακοινώνονται εν ευθέτω χρόνω.

Όσον αφορά τους ταξιδιώτες, λόγω της αύξησης του αριθμού των περιστατικών COVID-19 σε άτομα που επιστρέφουν στην Κύπρο και εντοπίζονται θετικά στον ιό κάποιες μέρες μετά το ταξίδι τους, προτρέπονται να επαναλαμβάνουν ιδιωτικά την εργαστηριακή εξέταση 7 ημέρες μετά την άφιξή τους, ακόμα κι αν έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο στο αεροδρόμιο με αρνητικό αποτέλεσμα. Νοείται ότι πολίτες που εκδηλώνουν συμπτώματα (βήχα, πυρετό, δύσπνοια, αγευσία, δυσγευσία, ανοσμία) πριν από την πάροδο των 7 ημερών, οφείλουν να επικοινωνούν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Σε ισχύ παραμένει επίσης η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους. Συγκεκριμένα, με διάταγμα που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας, επεκτείνεται η ισχύς του μέτρου για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 6 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού, και συγκεκριμένα στα ακόλουθα υποστατικά/χώρους: υπεραγορές / φούρνους, πολυκαταστήματα / καταστήματα λιανικού εμπορίου / εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, νοσηλευτήρια / κλινικές / οίκους ευγηρίας / άλλα Ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας, φαρμακεία, υπηρεσίες / τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται/εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ΚΕΠ, ταχυδρομεία, ΑΗΚ, κ.ο.κ.), πρακτορεία στοιχημάτων, ανελκυστήρες. Η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, διευκρινίζεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού, ως εξής: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων), εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, Τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση), άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, όπως ταμεία υπεραγορών, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, εξυπηρέτηση κοινού σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, περίπτερα, μίνι μάρκετς, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κ.ο.κ.), κ.ά. και διανομείς. Επίσης, τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα), όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες.

Στο μεταξύ, αξίζει να αναφέρουμε ότι με σχετικό διάταγμα το Υπουργείο Υγείας καθόρισε την ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για τον ιό SARS-CoV-2 στα €75.

Στις αρχές του 2021 το εμβόλιο

Στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να κυκλοφορήσει εμβόλιο για το κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρο Καραγιάννη.

Αναφερόμενος στα στάδια που ακολουθούνται μέχρι την αδειοδότηση του εμβολίου, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι στο κλινικό στάδιο, όπως το ονομάζουν, το εμβόλιο δοκιμάζεται σε πειραματόζωα και ακριβώς εκεί κοιτάζουν αν υπάρχουν κάποιες παρενέργειες. «Όταν περάσει από εκείνο το στάδιο τότε μπαίνει στη φάση Ι, όπου δίδεται σε εθελοντές απλώς και μόνο πάλι να δουν αν υπάρξουν κάποιες παρενέργειες. Στη φάση ΙΙ γίνεται μια έτσι πιο λεπτομερειακή μελέτη, όπου τα αντισώματα που παράγονται διερευνώνται στο εργαστήριο και το τελικό στάδιο, που είναι το τρίτο στάδιο αυτήν τη στιγμή, η φάση ΙΙΙ, δοκιμάζεται σε κάποιες χώρες όπου υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα του ιού, με την ελπίδα ότι θα αποδειχθεί ότι πράγματι είναι προστατευτικά τα αντισώματα που παράγονται», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να εξευρεθεί το εμβόλιο, ο κ. Καραγιάννης είπε «θεωρώ ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου, ένα από τα εμβόλια (που βρίσκονται υπό δοκιμή) θα κυκλοφορήσει και ελπίζω και τα άλλα να κυκλοφορήσουν, ούτως ώστε να υπάρχει επάρκεια για να χρησιμοποιηθούν απ’ όσες χώρες είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν, για να αρχίσουμε να οικοδομούμε την ανοσία της αγέλης».

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η προμήθεια του εμβολίου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Υγείας, θα είναι δωρεάν.