Παιδεία

Πολύς ο λόγος για τη μάσκα (;)

Αυτό που όλοι ήθελαν επιτεύχθηκε: η επιστροφή στα θρανία είναι γεγονός - Η μάσκα όμως που θα συνοδεύει τα παιδιά αποτελεί κόκκινο πανί για γονείς και δασκάλους

Και ενώ όλοι βρίσκονταν σε αναβρασμό για τις εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας και ενώ όλοι οι γονείς αναρωτιούνταν αν θα στείλουν τα παιδιά σχολείο, αν θα πρέπει να ενισχύσουν το διαδίκτυο στο σπίτι, αν θα πρέπει να εφοδιαστούν με μάσκες για όλον τον υπόλοιπο χρόνο, να σου οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις την Παρασκευή. Μόνο που αντί ν’ ανακουφίσουν τους γονείς -ειδικά τους γονείς!- για το γεγονός ότι όλα τα παιδιά θα επιστρέψουν στις τάξεις τους, φαίνεται να δημιούργησαν περισσότερη ένταση με το γεγονός ότι τα παιδιά από την ηλικία των έξι και άνω θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα.

Επιστρέφουν στα σχολεία

Με τη φυσική παρουσία μαθητών και μαθητριών θα γίνει η φοίτηση στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, όπως διαμήνυσε ο Υπουργός Παιδείας την περασμένη Παρασκευή, με το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό άλλωστε υπήρξε ως σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Πρόληψη και Έλεγχο Ασθενειών. «Προτεραιότητά μας, μαζί με την παροχή εκπαίδευσης, είναι η υγεία και η τήρηση των υγειονομικών προφυλάξεων», ανέφερε ο κ. Προδρόμου. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν αναθεωρηθεί και προσαρμοστεί στις ανάλογες συστάσεις των ειδικών. Ως εκ τούτου προχωρεί η αναγκαία διαρρύθμιση των χώρων στις σχολικές αίθουσες, ούτως ώστε, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, να μπορέσουν να φοιτήσουν όλα τα παιδιά, σύμφωνα με τον Υπουργό.

Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες θα συνοδεύεται από τη χρήση προστατευτικών μασκών, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, δήλωσε ο κ. Προδρόμου. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι θα μπορεί να γίνει χρήση μασκών επαναλαμβανόμενης χρήσης, όπως υφασμάτινες μάσκες που μπορούν, αφού πλυθούν και απολυμανθούν, να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Αντιδρούν στις μάσκες οι γονείς

Η αντίδραση των οργανωμένων γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης ήταν άμεση. Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν διά μέσου του Προέδρου τους κ. Σωτήρη Χριστοφή εφόσον μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Παιδείας, στις 18 Αυγούστου, ανέμεναν, όπως τους είχε αναφέρει, ότι η χρήση μάσκας θα αφορούσε παιδιά άνω των 12 ετών. Ο κ. Χριστοφή σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ανέφερε ότι τα παιδιά του δημοτικού είναι αδύνατον να αντέξουν τη μάσκα για τόσες ώρες την ημέρα. «Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να μπορούν να έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους τόσες ώρες την ημέρα, ειδικά στις σχολικές αίθουσες που επικρατεί μια αφόρητη ζέστη».

Αντίδραση υπήρξε και από τους οργανωμένους δασκάλους, οι οποίοι χαιρετίζουν από τη μια την καθολική επιστροφή των μαθητών, ήλπιζαν, όμως, από την άλλη, ότι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γινόταν χωρίς την υποχρέωση να φορούν μάσκες. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, κ. Χάρης Χαραλάμπους, χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση αυτή, ζητώντας από τους αρμόδιους να κάνουν δεύτερες σκέψεις. «Μας έχει λεχθεί ότι οι μαθητές είναι παράλογο να φορούν μάσκα και δεν θα φορούν. Προσπαθούσαμε να πείσουμε πως ούτε οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να φορούν, εκτός όταν θα έπρεπε να πλησιάσουν πολύ σε κάποιο μαθητή. Και αυτό μας είπαν πως ήταν πολύ λογικό αίτημα. Όμως όλα τα λογικά έγιναν παράλογα και αποφάσισαν, σε αντίθεση με άλλα που ισχύουν σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, καφετερίες κ.λπ, μικροί και μεγάλοι με μάσκα στην τάξη και όποιος αντέξει». Ο κ. Χαραλάμπους εξέφρασε επίσης στη «Σ» την ανησυχία του για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις σχολικές αίθουσες, γεγονός που καθιστά αφόρητη την κατάσταση με τη χρήση της μάσκας.

Καθόλου επικίνδυνη η χρήση της μάσκας

Θύελλα αντιδράσεων και από γονείς που δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους με μάσκα στα σχολεία. Οι διαμαρτυρίες γίνονται πλέον δημόσιες μέσα από τις διάφορες ομάδες που δημιουργούνται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ωστόσο οι ειδικοί διαμηνύουν ότι η χρήση μάσκας αυτή καθαυτή δεν καθίσταται επικίνδυνη για τα παιδιά, αλλά ο κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στη μη ορθή χρήση της.

Ζητήσαμε την άποψη της παιδιάτρου Δρος Ειρήνης Παφίτη Δημητρίου για το θέμα που απασχολεί τους γονείς τα τελευταία 24ωρα, μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. «Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά, ούτε στους ενήλικες. Ας σκεφτούμε κάτι απλό. Οι χειρουργοί με χρόνια πολύωρης εργασίας με μάσκα, εργάζονται με τη μέγιστη συγκέντρωσή τους». Όσον αφορά τις ζεστές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις σχολικές αίθουσες, η Δρ Παφίτη τόνισε ότι θα πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον σε αυτό το ζήτημα και το πώς οι αίθουσες θα πρέπει να εξαερίζονται καλά είτε με φίλτρα είτε με άλλες μεθόδους.

Την ανησυχία της, ωστόσο, εξέφρασε η παιδίατρος για το αν η χρήση μάσκας από τα παιδιά θα γίνεται ορθά. «Η χρήση μάσκας δεν είναι κακή, αυτό που με ανησυχεί είναι το να μην τις πειράζουν τα παιδιά από το πρόσωπό τους. Χρειάζεται μια πειθαρχία στα παιδιά. Αν υπάρξει αυτή η πειθαρχία θα είναι πολύ πιο εύκολη και υποφερτή η χρήση της μάσκας. Η μάσκα δεν δημιουργεί από μόνη της αναπνευστικά προβλήματα, όμως αν τα παιδιά την πειράζουν με τα χέρια τους, ενδέχεται ν’ αγγίζουν το πρόσωπό τους».

Τι γίνεται με τα άλλα θέματα

Το θέμα με τη μάσκα είναι πολύ σοβαρό όπως διαμηνύει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ. «Ωστόσο, δεν είναι το μόνο σοβαρό με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε και δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους. Συγκεκριμένα, θέτει κάποια καίρια ερωτήματα, από τα οποία εξαρτάται η πορεία της σχολικής χρονιάς. «Ζητούμε να μάθουμε αν θα υπάρχουν στις αίθουσες διδασκαλίας τα χιλιάδες μονά θρανία που πρέπει ν’ αγοραστούν. Αν θα δημιουργηθούν έγκαιρα τα επιπρόσθετα τμήματα με μικρότερο αριθμό μαθητών εκεί και όπου χρειάζεται και αν θα διορίσουν έγκαιρα τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς. Επίσης θα μπορέσει το Υπουργείο να εξοπλίσει επαρκώς και έγκαιρα τις σχολικές μονάδες με όλα όσα θα προβλέπονται για να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα; Θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των μαθησιακών στόχων για την επόμενη σχολική χρονιά;».

Θεσμοθέτηση τηλεκπαίδευσης εδώ και τώρα

Την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο είδε η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την τροποποίηση των κανονισμών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε να οδηγηθούμε στη νομική κατοχύρωση της εναλλακτικής διδασκαλίας με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα θεωρείται πλέον κανονική διαδικασία μάθησης με τις υποχρεώσεις του μαθητή και εκπαιδευτικού να είναι ίδιες με όσες αφορούσαν στη διδασκαλία σε μια τάξη.

Την αναβάθμιση των σχολείων σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και τη συνδεσιμότητα τόνισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος. Ο κ. Κόκκινος αμέσως μετά τη λήξη του Υπουργικού την περασμένη Παρασκευή ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «οι υποδομές των σχολείων για να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση είναι σε τρεις κατηγορίες. Είναι η αναβάθμιση του διαδικτύου με πιο γρήγορες ταχύτητες. Η αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή χρήση του διαδικτύου όταν γίνεται η τηλεκπαίδευση και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιείται: οι προσωπικοί υπολογιστές, οι κάμερες, τα μικρόφωνα, τα ηχεία».

Μεγάλες τηλεοράσεις αντί προβολείς οθόνης θα εισαγάγουν για τα σχολεία, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κόκκινος, παράλληλα δε εξέφρασε την ελπίδα του ότι το 80% των σχολείων θα είναι έτοιμο μέχρι τις 7 του Σεπτέμβρη, ενώ το υπόλοιπο θα είναι έτοιμο δύο εβδομάδες μετά περίπου.

Ερωτηθείς για το κόστος, ο Υφυπουργός είπε ότι το εκτιμώμενο κόστος για τη διασύνδεση και μόνο θα είναι περίπου 350.000 ετησίως, ενώ σήμερα είναι 260.000. Πρόσθεσε ότι ο εξοπλισμός θα είναι μέσω ενοικίασης και όχι αγοράς, και υπολογίζεται στα 2,5 με 3 εκ. ευρώ το χρόνο. Υπάρχει, συνέχισε, και ένα εφάπαξ κόστος για τις αναβαθμίσεις, που είναι στις 150.000 ευρώ ετησίως.