Ο «πόλεμος» ταλέντων, η μεγαλύτερη πρόκληση για τους διευθύνοντες συμβούλους
Η φετινή έρευνα αποκαλύπτει ότι η κρίση COVID-19 δημιουργεί την ανάγκη για υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας για τους οργανισμούς. Επιπλέον, οι διευθύνοντες σύμβουλοι συνδέονται περισσότερο με τη φιλοσοφία του οργανισμού τους, την οποία χρησιμοποιούν για να τους καθοδηγεί στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς με απρόβλεπτη διάρκεια
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης CEO Outlook για το 2020, μια ετήσια εις βάθος έρευνα που διενεργεί η KPMG για τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας την επόμενη τριετία, η πλειοψηφία των διευθυνόντων συμβούλων ανά το παγκόσμιο αναγνωρίζουν τον «πόλεμο» προσέλκυσης ταλέντων ως μιαν από τις σημαντικότερες προκλήσεις στον δρόμο προς την ανάπτυξη. Την ίδια ώρα, μελετούν το ενδεχόμενο επανεκτίμησης της ευρύτερης κοινωνικής τους συνεισφοράς, καθώς και της εταιρικής τους φιλοσοφίας στην μετά COVID-19 εποχή.
Η διάρκεια και οι διαστάσεις που πήρε η πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες των διευθυνόντων συμβούλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι υφιστάμενες τάσεις, όπως οι ευρύτερες προσπάθειες ESG (περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση), η ευέλικτη εργασία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Ο «πόλεμος» προσέλκυσης ταλέντων έχει αναδειχθεί
ως η μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις
Πριν από την πανδημία, οι διευθύνοντες σύμβουλοι κατέταξαν τον «πόλεμο» προσέλκυσης ταλέντων πίσω από 11 άλλους κινδύνους για την ανάπτυξη. Ωστόσο, από την έναρξη της πανδημίας και μετά, ο «πόλεμος» προσέλκυσης ταλέντων έχει αναδειχθεί ως η πιο σημαντική απειλή για τις επιχειρήσεις, αφήνοντας πίσω την εφοδιαστική αλυσίδα και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Επίδραση του COVID-19 στους διευθύνοντες συμβούλους σε προσωπικό επίπεδο
Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είχαν είτε οι ίδιοι, είτε μέλος της οικογένειάς τους προσβληθεί από τον κορωνοϊό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς να αλλάξουν τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας που ακολουθούσε η επιχείρησή τους. Πολλοί από αυτούς έχουν επίσης επηρεαστεί σε οικονομικό επίπεδο, με ένα μεγάλο ποσοστό να αναφέρει ότι έχει υποστεί μισθολογικές μειώσεις ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID-19.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κλειδί
για τη βελτίωση της λειτουργικής ανθεκτικότητας
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν επενδύσει στην τεχνολογία κατά την περίοδο της καραντίνας και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα τους βοηθήσει να καταστήσουν τις εταιρείες τους λειτουργικά ανθεκτικότερες και ευέλικτες, ακολουθώντας, παράλληλα, πελατοκεντρική προσέγγιση. Η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών, με το 30% των διευθυνόντων συμβούλων να δηλώνει ότι η εξέλιξη αυτή τούς έφερε χρόνια μπροστά από εκεί που θα βρίσκονταν τώρα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως 67% των διευθυνόντων συμβούλων δηλώνει ότι είναι πιο πιθανό να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια στην τεχνολογία, παρά σε ανθρώπινο δυναμικό.
Επικέντρωση στην εταιρική φιλοσοφία, καθώς και στην περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG)
Η πανδημία έχει επιταχύνει την επικέντρωση των παγκόσμιων στελεχών στον κοινωνικό τους ρόλο, αυξάνοντας περαιτέρω τον έλεγχο στις επιχειρηματικές πρακτικές που ακολουθούνται. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι πιστεύουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις τούς έχουν οδηγήσει στο να προβληματιστούν για το κατά πόσον η φιλοσοφία της εταιρείας τους ανταποκρίνεται στο πρότυπο που αναμένουν όλα τα μέρη που συναλλάσσονται μαζί τους, με την πλειοψηφία να παραδέχεται ότι έπρεπε να επανεκτιμήσουν την εταιρική τους φιλοσοφία ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID-19 και ότι από την έναρξη της κρίσης αισθάνονται μια ισχυρότερη συναισθηματική σύνδεση με τη φιλοσοφία της εταιρείας τους. Το 65% αναφέρει πως η κοινή γνώμη προσβλέπει στις επιχειρήσεις για να καλύψουν το κενό που δημιουργούν οι κοινωνικές προκλήσεις. Το 76% συμφωνεί ότι, ως ηγέτες, είναι προσωπικά υπεύθυνοι για να επέλθει η αλλαγή σε κοινωνικά ζητήματα.
Η πανδημία έθεσε την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG) ψηλά στην ατζέντα των διευθυνόντων συμβούλων, καθώς, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παγκόσμιας αβεβαιότητας, το 63% έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον του στην κοινωνική συνιστώσα ESG. Παρά την έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα, πολλοί άλλοι τομείς κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Το 65% των διευθυνόντων συμβούλων αναγνωρίζει ότι η διαχείριση αυτού του κινδύνου θα είναι ζωτικής σημασίας, καθορίζοντας ακόμα και τη δική τους επιτυχία.
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να διαχειριστούν την αβεβαιότητα με αποφασιστικότητα. Τους τελευταίους 6 μήνες η σημαντική αλλαγή στις προτεραιότητές τους είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις έπρεπε να δράσουν με ταχύτητα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της πανδημίας. Αν και αυτή η κρίση έχει επιταχύνει τις στρατηγικές που είχαν ήδη τεθεί αναφορικά με την ψηφιοποίηση και την κοινωνική ευθύνη, ωστόσο, σε άλλους τομείς ο μελλοντικός προγραμματισμός φαντάζει πολύ δυσκολότερος, κυρίως όταν αναφερόμαστε σε μελλοντικούς τρόπους εργασίας και επίλυσης προβλημάτων.
Η φετινή έρευνα αποκαλύπτει ότι η κρίση COVID-19 δημιουργεί την ανάγκη για υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας για τους οργανισμούς. Επιπλέον, οι διευθύνοντες σύμβουλοι συνδέονται περισσότερο με τη φιλοσοφία του οργανισμού τους, την οποία χρησιμοποιούν για να τους καθοδηγεί στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς με απρόβλεπτη διάρκεια. Για να ανακάμψουν και να επιστρέψουν σε πορεία ανάπτυξης, οι σημερινοί διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην ευελιξία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών τους, καθώς και στην ανάδειξη και διατήρηση των ταλέντων τους. Την ίδια ώρα, πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους σχετικά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη και βιωσιμότητα.
*Διοικητικός Σύμβουλος, KPMG Limited