Αναλύσεις

Πληροφορίες για προσωρινή αναστολή παραχώρησης διαβατηρίων

Διαρρέεται από τις Βρυξέλλες ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ πιθανόν να αναθεωρήσουν εκ βάθρων τα ζητήματα πολιτογραφήσεων

Οι σοβαρές και διαδοχικές αποκαλύψεις του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera για την παραχώρηση υπηκοότητας σε πρόσωπα που συνδέονται με εγκληματικές ενέργειες επανέφεραν στο προσκήνιο τις αδυναμίες και στρεβλώσεις που υπήρχαν στις διαδικασίες σε θέματα πολιτογράφησης.

Από την περασμένη Κυριακή η Κύπρος επικρίνεται διεθνώς. Την ίδια στιγμή διαρρέονται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ πιθανόν να αναθεωρήσουν εκ βάθρων τα ζητήματα πολιτογραφήσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής παραχώρησης διαβατηρίων σε άτομα τρίτων χωρών.

Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ενώ παραμένει ορφανή η χορήγηση χιλιάδων διαβατηρίων με την πολιτική και διοικητική ευθύνη για το διάτρητο πρόγραμμα, η συζήτηση μετατράπηκε σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλλουν κατά της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Ειδικότερα, το ΑΚΕΛ επιδόθηκε σε κύκλους σκληρής κριτικής κατά της κυβέρνησης καλώντας συνεχώς τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει πειστικές απαντήσεις στα όσα αποκάλυψε ο Al Jazeera. Εμπλέκοντας, μάλιστα, στη συζήτηση το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για φαγοπότι.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι τα διαβατήρια παραχωρήθηκαν βάσει κριτηρίων που ίσχυαν πριν από την θεσμοθέτηση νέων κριτηρίων και αυστηρότερων ελέγχων και ότι o Al Jazeera δεν παραθέτει νέα στοιχεία και πως μόνον ένα μικρό ποσοστό των διαβατηρίων αποδεικνύονται προβληματικά.

Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έκανε λόγο για προπαγάνδα, προκειμένου να πληγεί η χώρα οικονομικά και πολιτικά. Ανέφερε ότι και τα 117 ονόματα που το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera παρέθεσε, έχουν ελεγχθεί από τη μονάδα πολιτογραφήσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Σημείωσε ότι τη χρονική στιγμή υποβολής των αιτήσεων, οι επενδυτές πληρούσαν τα κριτήρια και ήταν κάτοχοι λευκού ποινικού μητρώου. Ανέφερε, ακόμη, ότι, κατά την διάρκεια εξέτασης των στοιχείων τους, δεν εντοπίστηκε τίποτα και τόνισε ότι διαπιστώνεται μια συνειδητή προσπάθεια παραποίησης στοιχείων από τον Al Jazeera.

Ο υπουργός σημείωσε ότι για όλες τις περιπτώσεις θα ενημερωθεί η Βουλή, ενώ ανέφερε ότι η τριμελής επιτροπή ετοιμάζει σχετικό πόρισμα το οποίο θα είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα.

Κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να έμειναν ικανοποιημένα από τις απαντήσεις του υπουργού Εσωτερικών σε σχέση με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και ζήτησαν εκ νέου απαντήσεις, έλεγχο και διαφάνεια από την κυβέρνηση.

Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης, για λάθη της κυβέρνησης και για επίθεση στην αντιπολίτευση που ζητά εξηγήσεις.

Το ΔΗΚΟ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στη διαχείριση προβληματικών υποθέσεων και ζητά να λογοδοτήσουν κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΜΟΚΑΣ.

ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι ζητούν άμεση και σε βάθος διερεύνηση των δημοσιευμάτων και των στοιχείων για τις πολιτογραφήσεις, υποστηρίζοντας ότι μόνο με πλήρη διαφάνεια θα φύγουν οι σκιές γύρω από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Πλαστά έγγραφα και κενά στις διαδικασίες

Προς διερεύνηση στις Αρχές τέθηκαν και οι δηλώσεις της Δήμητρας Καλογήρου, προέδρου της τριμελούς επιτροπής που έχει συσταθεί για εξέταση περιπτώσεων πολιτογράφησης επενδυτών, η οποία αποκάλυψε ότι, από τις έρευνες που διενήργησε η επιτροπή για 30 φακέλους, φαίνεται να προκύπτει και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Η κ. Καλογήρου κατήγγειλε παραπλάνηση και προσκόμιση πλαστών εγγράφων στις Αρχές.

Σημείωσε ότι για τα εν λόγω ζητήματα θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά ο γενικός εισαγγελέας, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες επί των διαπιστώσεων της τριμελούς επιτροπής.

Επ’ αυτού υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα αφέθηκαν να διαρρεύσουν και πληροφορίες από το Προεδρικό ότι, για άτομα που έλαβαν υπηκοότητα και περιλαμβάνονται στη λίστα των 30, εμφανίζεται η προσκόμιση, μεταξύ άλλων, και πλαστών εγγράφων, όπως επίσης πτυχίων πανεπιστημίων και πιστοποιητικών γέννησης εμπλεκόμενων και εκτεθειμένων πολιτικά προσώπων.

Μεγάλα κενά εντοπίστηκαν και στη διαδικασία της δέουσας επιμέλειας ( due diligence) σε σχέση με τα κεφάλαια που δήλωναν οι υποψήφιοι για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.

Ακόμη και μετά την πολιτογράφησή τους, κάποιοι δεν τηρούσαν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις που είχαν δεσμευτεί να εφαρμόσουν, όπως ήταν η διατήρηση της κατοικίας τους στο νησί τουλάχιστον για πέντε χρόνια.

Αδυναμίες υπήρξαν και σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση από τις αρμόδιες κυπριακές Αρχές ατόμων που είτε ανήκαν στην κατηγορία των ΠΕΠ, είτε δημοσιεύονταν πληροφορίες ότι εμπλέκονταν σε περίεργες οικονομικές δραστηριότητες, ενώ και

επενδυτών που έλαβαν το κυπριακό διαβατήριο αναζητούνται τα ίχνη τους.

Δεν αποκλείεται, με τις ποινικές ευθύνες που θα εξετάσει ο γενικός εισαγγελέας, να προκύψουν και διοικητικές ευθύνες, κάτι το οποίο θα δει η ΕΔΥ.