Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Υπάρχει παραλία για σέρφινγκ και βρίσκεται στην Πάφο

Η παραλία Sandy Beach στην Πάφο προσελκύει εδώ και πολλά χρόνια τους φίλους του σέρφινγκ απ’ όλη την Κύπρο, ενώ οι λάτρεις του σπορ που επισκέπτονται το νησί μας δεν χάνουν ευκαιρία να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη παραλία, για να απολαύσουν το χόμπι τους

Αν και το καλοκαίρι επισήμως τελειώνει σε δύο ημέρες, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου σε συνδυασμό και με την υγρασία στις παράλιες περιοχές άνετα μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τη θάλασσα για πολύ περισσότερο από τους μήνες Ιούνιο και Αύγουστο.

Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος μάλιστα είναι μήνες που στην θάλασσα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω θαλάσσια αθλήματα ή δραστηριότητες, όπως το σέρφινγκ.

Το σέρφινγκ ή κυματοδρομία, όπως είναι η ελληνική του ερμηνεία, είναι θαλάσσιο άθλημα στο οποίο ο αθλητής "καβαλάει", στην ουσία, ένα «κινούμενο κύμα». Συνήθως τα κύματα αυτά βρίσκονται σε Ωκεανούς, αλλά μπορεί να βρίσκονται επίσης σε λίμνες ή ποτάμια, με τη μορφή στατικών ή παλιρροϊκών κυμάτων, ή να είναι τεχνητά, όπως αυτά που δημιουργούνται από πλοία ή σε ειδικές πισίνες. Σε μικρότερη κλίμακα, ικανοποιητικά κύματα για το άθλημα παρουσιάζονται σε διάφορες παράλιες περιοχές. Στην Κύπρο η ιδανικότερη περιοχή και η πιο γνωστή είναι η παραλία του Κοτσιά, ανάμεσα στις κοινότητες Λέμπα και Χλώρακα.

Η συγκεκριμένη παραλία προσελκύει εδώ και πολλά χρόνια τους φίλους του αθλήματος απ’ όλη την Κύπρο, ενώ οι λάτρεις του σπορ που επισκέπτονται το νησί μας δεν χάνουν ευκαιρία να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη παραλία, το Sandy Beach, όπως είναι πια γνωστή, για να απολαύσουν το χόμπι τους.

Τα κύματα εδώ σε μια καλή ημέρα για σέρφινγκ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα τέσσερα μέτρα. Στο παρελθόν, μάλιστα, η παραλία φιλοξένησε και σχετικό διαγωνισμό "κυματοδρομίας", ενώ μια από τις σκέψεις των διαχειριστών είναι κάτι τέτοιο να επαναληφθεί.

Η παραλία πήρε το σημερινό και πιο διαδεδομένο της όνομα από τη χρυσή αμμουδιά που διαθέτει, που παρόμοια συναντάς μόνο στην περιοχή Λάρας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που πέρυσι επιλέγηκε από τηλεοπτική ομάδα παραγωγής για να γυριστούν εκεί κάποιες σκηνές. Στον χώρο αυτό λειτουργεί νόμιμα και με όλες τις απαιτούμενες άδειες ένα αναψυκτήριο, ενώ αποτελεί ένα από τα σημεία παγκύπρια που η ναυαγοσωστική κάλυψη αρχίζει από πολύ νωρίς το πρωί και φτάνει μέχρις αργά το απόγευμα.

Η Κυριακάτικη Σημερινή βρέθηκε στο Sandy Beach και μίλησε τόσο με τον διαχειριστή του χώρου, όσο και με πολίτες που βρέθηκαν εκεί, απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού, για να απολαύσουν την εξαιρετική αμμουδιά και να προσπαθήσουν να δαμάσουν τα κύματα με τη σανίδα τους. Άνθρωποι που μέχρι χθες έβλεπαν σέρφινγκ σε κάποια καλιφορνέζικη παραγωγή, σήμερα μυήθηκαν στο σπορ και δηλώνουν φανατικοί λάτρεις του.

Η διαχείριση της παραλίας

Ο Άκης, τα τελευταία χρόνια, μέσα από διαδικασία προσφορών προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Λέμπας, ανέλαβε τη διαχείριση της παραλίας. Ενοικιάζει ομπρέλες και κρεβατάκια, αλλά διαχειρίζεται και το αναψυκτήριο που βρίσκεται στο σημείο. Το Sandy Beach, αναφέρει, δεν είναι μια απλή παραλία. Εδώ έρχονται άνθρωποι που αγαπάνε το σέρφινγκ απ’ όλη την Κύπρο, ενώ αρκετοί τουρίστες που φτάνουν στο νησί μας και θέλουν να κάνουν σέρφινγκ, σίγουρα θα περάσουν από εδώ. Μεγάλη σημασία για μας, συμπληρώνει, έχει ο σεβασμός της φύσης και του περιβάλλοντος. Η κουλτούρα και η νοοτροπία των ανθρώπων που αγαπάνε τη θάλασσα, που αρέσκονται να κάνουν σέρφινγκ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος. Πέραν από την καθημερινή καθαριότητα της παραλίας στην οποία προβαίνουμε, τρεις με τέσσερεις φορές τον χρόνο, οργανωμένα σύνολα, σε συνεργασία μαζί μας, διοργανώνουν καθαριότητα της παραλίας, αλλά και της γύρω περιοχής, προσθέτει.

«Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, την Επαρχιακή Διοίκηση και το Τμήμα Περιβάλλοντος και ακολουθούμε όλες τις υποδείξεις και συμβουλές τους. Αξίζει, τέλος, να σας αναφέρω», καταλήγει, «ότι προτού αναλάβουμε τη διαχείριση της παραλίας, εδώ συνέβαιναν αρκετοί πνιγμοί. Από τότε που μετατράπηκε σε οργανωμένη παραλία με την παρουσία ναυαγοσώστη, ο οποίος εργάζεται με το σωστό ωράριο, είμαστε περήφανοι και το λέμε, ότι, εδώ και δέκα χρόνια, ευτυχώς δεν είχαμε κανένα τέτοιο περιστατικό».

Η Μαρία, κάτοικος γειτονικής κοινότητας, μόλις μας είδε, θέλησε να μας μιλήσει. Θέλω να γράψετε, είπε, ότι η παραλία εδώ δεν είναι όπως τις άλλες. Ο κόσμος που επισκέπτεται το Sandy Beach είναι χρόνια ο ίδιος, συν ότι προστίθενται κάθε χρόνο και νέοι επισκέπτες, και εμείς εδώ αγαπάμε τον τόπο μας.

Όπως μας αποκάλυψε μάλιστα - το διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι -, τα παιδιά της, ο Αναστάσης, λίγο πριν από τα 9 και ο Γιώργος στα 11, είναι από τους μικρότερους σέρφερ στην Κύπρο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο Αναστάσης, τον οποίο βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, ξεκίνησε να βγαίνει σε σανίδα εδώ και δύο χρόνια, και σήμερα η δράση του στα κύματα είναι χάρμα ιδέσθαι.

Λίγα μέτρα από τη θάλασσα, ο Άντρος, μαζί με τον αδελφό του, τον Άκη, κάθονται στο αναψυκτήριο και απολαμβάνουν το δροσιστικό τους φραπέ, εν αναμονή των παιδιών τους, που, από πολύ νωρίς, έμαθαν να παίζουν με τα κύματα χρησιμοποιώντας τις σανίδες τους. Ο Αλέξανδρος, γιος του πρώτου, είναι ένα καλό και ευγενικό αγόρι 13 χρονών που, συνήθως, αν δεν σε γνωρίζει καλά, περνάει απαρατήρητο, επειδή δεν μιλάει και πολύ. Βλέποντάς τον, ωστόσο, στη θάλασσα, αντιλαμβάνεσαι πόση ενέργεια μπορεί να δώσει σ’ έναν έφηβο η μαγεία της, η αύρα της και η δύναμή της.

Σέρφινγκ και φωτογραφία

Ο Χριστόδουλος, ναυαγοσώστης στην περιοχή, αλλά και ο ίδιος σέρφερ, κάθεται στον πύργο του και παρατηρεί όλα όσα συμβαίνουν στην αγαπημένη του, πλέον, παραλία. Όταν ο ίδιος δεν εργάζεται, πού νομίζετε περνάει τις ελεύθερές του ώρες; Σωστά μαντέψατε! Στο Sandy Beach, κάνοντας και ο ίδιος σέρφινγκ και απολαμβάνοντας την ωραία παραλία.

Ανάμεσα σε όσους δέχτηκαν να μας μιλήσουν αλλά και να φωτογραφηθούν για τις ανάγκες του άρθρου μας και δύο παρέες από κορίτσια, η μια από τη Λευκωσία και η άλλη από την Πάφο. Η πρώτη παρέα μάς είπε ότι συνδύασε την μονοήμερη επίσκεψή της στην Πάφο για να δει τις ομορφιές της επαρχίας. Μια όμορφη περιήγηση, που έκλεισε με επίσκεψη στην παραλία των σέρφερ. Τα κορίτσια από την Πάφο βρίσκονται στην πόλη τους για το καλοκαίρι, αφού σπουδάζουν στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη παραλία είναι η αγαπημένη τους.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τους λάτρεις του θαλάσσιου αθλήματος, αρκετοί είναι και οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Sandy Βeach, αφενός για να απολαύσουν τη θάλασσα, αφετέρου, βέβαια, για να φωτογραφηθούν στην περιοχή και στα βράχια, που κόβουν την ανάσα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ζούμε και στην εποχή της ραγδαίας εξάπλωσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, που ο καθένας, κυρίως οι νέοι, θα ήθελαν να εμπλουτίσουν το προφίλ τους στο Instagram και το Facebook με μια φωτογραφία την ώρα που δύει ο ήλιος, βάζοντας δίπλα το #sandybeach ή κάνοντας check in στην τοποθεσία Sandy-Beach!

Υποστηρίξτε τη