Παραπολιτικά

Οι «αποστάτες» και το «παλάτι»

Η αποχώρηση τριών βουλευτών από το Δημοκρατικό Κόμμα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ του κόμματος και του Προεδρικού. Το ΔΗΚΟ δακτυλόδειξε τον Λόφο ότι κρύβεται πίσω από την «αποστασία» και την «προδοσία» των τριών βουλευτών και των δύο στελεχών του κόμματος. Και μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «διαχρονικά οι αποστασίες οργανώνονται από παλάτια». Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει μείνει τελικά με επτά βουλευτές, τους οποίους, όμως, η Κυβέρνηση χρειάζεται για να περνά νομοσχέδια στη Βουλή (αν θεωρήσουμε ότι και οι τρεις αποχωρήσαντες είναι... «του παλατιού»). Ωστόσο η δημιουργηθείσα κατάσταση δεν νομίζω ότι θα ενθαρρύνει το ΔΗΚΟ να τηρήσει στάση υποβοηθητική προς την κυβερνητική πλευρά, τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό όπως στο παρελθόν.

Πάντως, με αφορμή την αποσκίρτηση των βουλευτών Βότση, Μουσιούττα και Προκοπίου, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο οι αποχωρήσεις βουλευτών και οι μεταπηδήσεις σε άλλα κόμματα ή οι ανεξαρτητοποιήσεις. Θα περιοριστούμε στην παρούσα Βουλή. Ο Πρόεδρός της, Δημήτρης Συλλούρης, είχε αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ, είχε δημιουργήσει με άλλους το Ευρωπαϊκό Κόμμα και τώρα είναι βουλευτής της Αλληλεγγύης. Η Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης, είχε επίσης αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ. Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, από το Ευρωπαϊκό Κόμμα βρέθηκε βουλευτής της Αλληλεγγύης. Ο Γιώργος Λιλλήκας διετέλεσε βουλευτής του ΑΚΕΛ και σήμερα είναι βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών. Του έφυγαν οι άλλοι δύο βουλευτές που εξελέγησαν με τη Συμμαχία, ο Παύλος Μυλωνάς που εντάχθηκε στο ΔΗΚΟ και η Άννα Θεολόγου που ανεξαρτητοποιήθηκε. Επίσης ο Ζαχαρίας Κουλίας ακολούθησε τη διαδρομή ΔΗΚΟ-ανεξάρτητος-ξανά ΔΗΚΟ.

Φυσικά παραμένει να αιωρείται το διαχρονικό ερώτημα εάν η έδρα ανήκει στο κόμμα ή στον βουλευτή. Είναι ένα ερώτημα που μάλλον θα μείνει αναπάντητο, καθώς όλα σχεδόν τα κόμματα έχουν κατά καιρούς δεχθεί στους κόλπους τους «αποστάτες» άλλων κομμάτων, χωρίς αυτοί να επιστρέψουν την έδρα τους στο κόμμα με το οποίο είχαν εκλεγεί.

ΜΠΟΞΕΡ