Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

COVID-19: Έσπασε το φράγμα των 700 χιλιάδων νεκρών

Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει την ανθρωπότητα - Τα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα ξεπέρασαν τα 19 εκατομμύρια

Ξεπέρασε τους 700.000 νεκρούς ο παγκόσμιος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ πλέον μετρούμε πάνω από 19 εκατομμύρια κρούσματα, την ώρα που στη χώρα μας κάποιοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ωσάν να έχει τελειώσει ο εφιάλτης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των θανάτων αναλογεί σε έναν θάνατο κάθε 15 δευτερόλεπτα. Ακόμα υπάρχουν χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς «lockdown», ενώ οι αναζωπυρώσεις των εστιών μόλυνσης σε χώρες που θεωρητικά είχαν ξεπεράσει τον κίνδυνο και προχώρησαν σε χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Απτό παράδειγμα η Αυστραλία, που λόγω του νέου κύματος κρουσμάτων διέταξε δεύτερο «lockdown».

Ένας θάνατος κάθε 15 δευτερόλεπτα

Βάσει των δεδομένων που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, σχεδόν 5.900 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε 24 ώρες εξαιτίας της COVID-19 κατά μέσον όρο. Ο αριθμός αυτός ισούται με 247 θανάτους ανά ώρα, ή έναν κάθε 15 δευτερόλεπτα, με τις περισσότερες από τις νέες απώλειες να καταγράφονται στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ οι θάνατοι ανέρχονταν μέχρι την Παρασκευή στους 160 χιλιάδες, στη Βραζιλία στους 98 χιλιάδες, στο Μεξικό στους 50 χιλιάδες και στο Ηνωμένο Βασίλειο στους 41 χιλιάδες. Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο οι απώλειες από τον COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τις 715 χιλιάδες.

Στις ΗΠΑ το βαρύτερο πλήγμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το βαρύτερο τίμημα πληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ανέρχονται σε 4,8 εκατ., ή πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων παγκοσμίως. Συνολικά 14 πολιτείες καταγράφουν αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες, 30 εμφανίζουν διατήρηση του αριθμού αυτού σε σταθερά επίπεδα, ενώ μόλις 10 εμφανίζουν μείωση των νέων μολύνσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία των New York Times. Την ίδια στιγμή βέβαια σε 27 πολιτείες καταγράφεται αύξηση των θανάτων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα στον κόσμο είναι η Βραζιλία, με 2,9 εκατ. κρούσματα, ενώ τρίτη έρχεται η Ινδία με 2 εκατ. μολύνσεις. Ακολουθούν, η Ρωσία με 875 χιλιάδες κρούσματα, η Νότια Αφρική με 538 χιλιάδες, το Μεξικό με 462 χιλιάδες μολύνσεις, το Περού με 455 χιλιάδες, η Χιλή με 366 χιλιάδες, η Κολομβία με 357 χιλιάδες, το Ιράν με 322 χιλιάδες, η Ισπανία με 309 χιλιάδες, ενώ ισάριθμα κρούσματα καταγράφει και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στα τέλη του προηγούμενου έτους, έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα 88.206 κρούσματα και 4.676 θανάτους.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη συνεχίζεται η σταθερή σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες όπου έχουν χτυπήσει καμπανάκια. Πρόκειται για τις Γαλλία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γερμανία και Πολωνία. Αρκετές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων, επέβαλαν ήδη τοπικά «lockdown» σε συγκεκριμένες περιοχές και πόλεις όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας, όπως για παράδειγμα η Ισπανία και η Αυστραλία.

Νέο κύμα κρουσμάτων στην Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση είναι κι εκεί ανησυχητική, καθώς το νέο κύμα κρουσμάτων που επήλθε στη χώρα μέρα με τη μέρα επεκτείνεται. Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκαν 153 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τα 5.123. Ο ιός εντοπίζεται πλέον σε 20 περιοχές, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές, καθώς πλέον, πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα -δηλαδή την Αττική και τη Θεσσαλονίκη- κρούσματα σημειώνονται σε Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρο, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά. Μάλιστα, η αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική κτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και να εξετάζουν την επιβολή έκτακτων μέτρων στις συγκεκριμένες περιοχές. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και ένα τοπικό «lockdown».

Η νέα έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα ανάγκασε τη χώρα μας να την τοποθετήσει στην Κατηγορία Β, όπου ανήκουν χώρες που για να ταξιδέψεις απαιτείται αρνητικό τεστ. Ένα βήμα παραπέρα αποφάσισαν να κάνουν οι ΗΠΑ, που εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία με την οποία κατατάσσουν την Ελλάδα στο επίπεδο 3, δηλαδή στις χώρες υψηλού κινδύνου, συστήνοντας την αποφυγή ταξιδιών προς την χώρα εάν αυτά δεν είναι αναγκαία για την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ή επείγοντα οικογενειακά περιστατικά.

Υποστηρίξτε τη