Παιδεία

Με πρωτόκολλο ξεκινά η σχολική χρονιά

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα αυξημένα κρούσματα επανέφεραν ανησυχία στους κύκλους της Παιδείας

Έτοιμο δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ η προετοιμασία και οργάνωση δεν έχουν σταματήσει λεπτό. Ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών εύλογα προκαλεί φόβο και ανησυχία σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, για το πώς θα ξεκινήσει, θα συνεχίσει και θα ολοκληρωθεί η νέα σχολική χρονιά.

Πλήρως προετοιμασμένοι

Νωρίτερα από το σύνηθες θα ολοκληρωθεί η στελέχωση των σχολικών μονάδων φέτος. Αυτό διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του, αναφέροντας ότι η στελέχωση γίνεται φέτος με ταχύτατους ρυθμούς. «Αναμένουμε αυτές τις ημέρες να εκδώσει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας τις τελικές ανακοινώσεις και θα ολοκληρώσουμε τη στελέχωση», ανέφερε. Η αρχική στόχευση, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς βέβαια να αγνοείται η παρουσία του ιού, που ταλαιπωρεί εδώ και μήνες το παγκόσμιο. Ο ίδιος τόνισε ότι το Υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για ένα δεύτερο και για ένα τρίτο σενάριο, τα οποία ωστόσο δεν αποκαλύπτει, εφόσον αναμένει αποφάσεις από το Υπουργείο Υγείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

1η Σεπτεμβρίου το κουδούνι για τους εκπαιδευτικούς

Με υγειονομικό πρωτόκολλο θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, με πρώτους να το ακολουθούν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους την 1η του επόμενου μήνα. Το πρωτόκολλο θα είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας. Ο κ. Προδρόμου επισήμανε, δε, ότι η επιστροφή των μαθητών θα πραγματοποιηθεί στις 4 του Σεπτέμβρη για τη Μέση Εκπαίδευση και στις 7 για τη Δημοτική, αλλά άφησε να νοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές και οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας, που ίσως να μην αφορούν την ημερομηνία, αλλά το καθεστώς επιστροφής των μαθητών.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εκ περιτροπής φοίτησης και για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις. «Η τελευταία απόφαση που υπήρξε για σχολεία ήταν για νηπιαγωγεία που θα λειτουργούσαν και τον μήνα Ιούλιο. Όπου είχε αποφασιστεί να λειτουργούν με την πάγια νομοθεσία. Αυτό μένει να το επανεξετάσουμε αναλόγως των οδηγιών που θα μας δοθούν και βέβαια το υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο περιέχει πολλά άλλα πράγματα εκτός από την τήρηση αποστάσεων. Για παράδειγμα, θα υπάρξει ανάγκη να τηρηθούν στις τάξεις αποστάσεις; Πιθανώς ναι, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει. Η χρήση αντισηπτικού, οι κανόνες, η χωροθέτηση… όλα αυτά με βάση και την επιμόρφωση που έχει γίνει στους εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τελικές αποφάσεις. Σε περίπτωση που δεν θα γίνεται όλα τα παιδιά να φοιτούν ταυτόχρονα, θα ενεργοποιήσουμε τις διαδικασίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προσαρμοσμένες και πάλι ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας».

Όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αν ισχύσουν αποφάσεις για τις ευπαθείς ομάδες, τότε θα ειδοποιηθούν όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε αυτές, ενώ θύμισε ότι στο προηγούμενο διάστημα είχαν «καταργηθεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ευπαθείς ομάδες. Τέλος, ανέφερε ότι γνωρίζει πως οι ενδεχόμενες προσαρμογές στη διδασκαλία δεν είναι κάτι ευχάριστο, ωστόσο η ασφάλεια και η υγεία όλων είναι απόλυτη προτεραιότητα.