Τουρισμός

Πάσχουμε από έλλειψη τουριστών

Ένα «άδειο» καλοκαίρι περνά το νησί μας, που φέτος μένει ανεξερεύνητο από ξένους τουρίστες, ελεύθερο όμως για να το απολαύσει ο εγχώριος τουρίστας

Αν και το ημερολόγιο γυρίζει σε αυγουστιάτικες ημέρες, εντούτοις οι εικόνες θυμίζουν Μάιο. Μισογεμάτες οι παραλίες, ελεύθερα τα σοκάκια, άδεια εστιατόρια, έρημες πλατείες, διαθέσιμα ξενοδοχεία -όσα βέβαια τόλμησαν να λειτουργήσουν. Η φετινή τουριστική περίοδος αναμφίβολα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις προηγούμενες. Η κρίση στην τουριστική βιομηχανία είναι μεγάλη, ενώ ο φόβος για τσουνάμι συνεπειών είναι υπαρκτός. Οι τελευταίες εξελίξεις, με τον ιό να «σουλατσάρει» ανενόχλητος στην κοινότητα, δεν βοηθούν την κατάσταση, με το Υφυπουργείο Τουρισμού να προχωρεί σε μια ύστατη προσπάθεια ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού.

Άδεια η πόλη… πού πήγαν όλοι;

«Έρχομαι στην Κύπρο τα τελευταία εφτά χρόνια. Κάθε καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, περνάω ξέγνοιαστες χαλαρές στιγμές με τη σύζυγό μου, γνωρίζοντας και κάνοντας αρκετούς φίλους εδώ στο νησί. Πρώτη φορά βλέπω τόσο άδεια την παραλία, τα εστιατόρια, τα δρομάκια. Φαίνεται η πανδημία επηρέασε το νησί, αν και οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι δεν έχετε μεγάλο πρόβλημα εσείς εδώ». Ήταν τα πρώτα του λόγια στην κουβέντα μας: ένας Βρετανός τουρίστας που έφτασε με τις πρώτες «επιτρεπόμενες» πτήσεις από τον τόπο του μαζί με τη γυναίκα του, για να απολαύσει ήρεμες διακοπές όπως κάθε χρόνο. Την επομένη της άφιξής του στην Κύπρο πήγε στην αγαπημένη του παραλία στον Κόλπο των Κοραλλίων. Η εντύπωση που του άφηνε η άλλοτε ασφυκτικά γεμάτη παραλία ήταν απογοητευτική. Ο ίδιος και η σύζυγός του ανυπομονούσαν για ένα ταξίδι μακριά από τις σκοτούρες της δικής τους χώρας, σε ένα ασφαλές μέρος, και ποιο θα ήταν πιο ιδανικό από αυτό που κέρδισε την καρδιά τους πριν από εφτά ολόκληρα χρόνια… την Πάφο.

Στην απέναντι μεριά του νησιού, εκεί όπου άλλοτε δεν έπεφτε καρφίτσα, τώρα υπάρχει μεγάλη άνεση χώρου. Αν και τα Σαββατοκύριακα οι γνωστές παραλίες του Πρωταρά γεμίζουν από κόσμο, εντούτοις η μεγάλη εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες χρονιές. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που δημοσιεύουν φωτογραφίες της περιοχής με πρωταγωνιστές τα άδεια κρεβατάκια. Ανάμεσά τους και ο πρώην Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Σάββας Ηλιοφώτου, ο οποίος επιβεβαίωσε στη «Σημερινή» αυτό που παρατηρεί κάθε επισκέπτης. «Βασιλεύει παντού η θλίψη. Βλέπεις από τη μια, μια ικανοποίηση γιατί είναι ήσυχα και μπορείς άνετα να βρεις χώρο, αλλά από την άλλη ξέρεις ότι αυτά ξεσπούν στην οικονομία της χώρας. Η εικόνα της ερήμωσης και στα εστιατόρια, στα καφέ, στον δρόμο… Είναι εμφανής η απουσία των ξένων, αλλά και η παρουσία της κυπριακής οικογένειας με τα μικρά παιδιά. Εικόνες που ακόμη ο ψυχισμός μας ψάχνει να βρει τι μπορεί να σημαίνουν».

Άδεια τα ξενοδοχεία

Αν και μόλις το 22% των ξενοδοχείων λειτουργούν, εντούτοις η πληρότητά τους παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι προσφορές στις οποίες προχώρησαν οι ξενοδόχοι μπορεί να ήταν μεγάλες και ελκυστικές, ωστόσο δεν μαγνήτισαν τουρίστες, λόγω της πανδημίας. Όσο για τον εσωτερικό τουρισμό, αυτός σίγουρα δεν θα μπορούσε να καλύψει τις τουριστικές ανάγκες από τη μια, ενώ από την άλλη η έξαρση του ιού τις τελευταίες ημέρες άλλαξε τα πλάνα του.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, κ. Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στη «Σημερινή», επιβεβαίωσε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν αρκετή ανησυχία, ώστε να οδηγήσουν κάποιους και σε ακυρώσεις κρατήσεων. «Είναι δύσκολα ήδη τα πράγματα. Φαίνεται ότι δεν θα έχουμε τουρισμό ούτε τον Αύγουστο. Ευχή μας είναι να έρθει λίγος κόσμος, αν φυσικά το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, για να μειωθεί έστω και λίγο το μέγεθος της ζημιάς».

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τους επιχειρηματίες ξενοδόχους, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι η αναστολή δόσεων δίνει μια μικρή ανάσα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. «Δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων δεν άνοιξαν. Μόνο το 22% περίπου είναι ανοιχτά. Αν άνοιγαν όλοι, με τη χαμηλή πληρότητα που έχουμε τώρα θα ήταν μηδενική πληρότητα σχεδόν παντού. Όσοι όμως λειτούργησαν, θεωρώ ότι πρόσφεραν αρκετά ελκυστικές τιμές και έδωσαν ένα κίνητρο στους συμπατριώτες μας να κάνουν τις διακοπές τους. Όμως, με αυτά που ακούμε τις τελευταίες ημέρες, δημιουργείται μια φοβία και ανασφάλεια που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Υπάρχουν και ακυρώσεις στις κρατήσεις λόγω των τελευταίων εξελίξεων».

Ο κ. Ρουσουνίδης έκανε λόγο και για κάποιες προτάσεις που βρίσκονται σε διαδικασία εσωτερικής επεξεργασίας για περαιτέρω στήριξη των μονάδων. «Είμαστε σε απόλυτη σύμπλευση με όλα τα Υπουργεία που ασχολούνται με θέματα τουρισμού - Εργασίας, Υφυπουργείο Τουρισμού, Οικονομικών, Συγκοινωνιών - και μάλιστα κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη στήριξή μας, αλλά κάποια πράγματα φαίνεται ότι δεν είναι στο χέρι μας. Τα μέχρι στιγμής μέτρα στήριξης εμείς τα χαιρετίζουμε και θεωρούμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Σημαντικό και επιτακτική ανάγκη είναι να δούμε πιο ζεστά το θέμα επιμήκυνσης αναστολής δόσεων δανείων και για το 2020-2021. Αυτό θα δώσει λίγες ανάσες στις επιχειρήσεις και την ευκαιρία αναδιοργάνωσης πλάνων, ώστε να μπούμε με το δεξί στο ’20-‘21».

Μία και μία δώρο… οι μέρες των διακοπών

Η προσπάθεια ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού συγκεντρώνεται στο έργο του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο προχωρεί στον σχεδιασμό επιδότησης μέρους των διακοπών για πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μια στις δύο ημέρες που θα κλείνει ο πελάτης, ή μια στις τρεις ημέρες θα είναι επιδοτούμενη. Ακόμη υπάρχει το σκεπτικό να παραχωρείται ένα ποσό στον πελάτη, όταν αυτός προχωρήσει σε κράτηση τουλάχιστον τεσσάρων ημερών. Μια από τις πιο πάνω προτάσεις θα ενισχύσει τους πολίτες που ενδεχομένως η οικονομική δυσχέρεια να εμποδίζει τις διακοπές τους, ενώ παράλληλα στηρίζει ξενοδόχους που εξακολουθούν να βλέπουν άδεια τα καταλύματά τους. Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι «αφού λάβαμε το σχέδιο που έβγαλε το Υφυπουργείο για τον εσωτερικό τουρισμό, προχωρούμε σε έρευνα ανάμεσα στα μέλη μας για να δούμε πόσα ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο σχέδιο αυτό».

Πέρα από αυτό υπάρχει η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι λαμβάνουν επιχορηγημένες διακοπές σε ξενοδοχεία σε ορεινές περιοχές και στον Πύργο Τυλληρίας. Στόχος του σχεδίου, πέρα από την ενίσχυση των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, είναι η κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν στις ξενοδοχειακές μονάδες στα ορεινά θέρετρα.

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες κέντρων αναψυχής

Μια άλλη μερίδα επιχειρηματιών που πλήττονται σφοδρά από τη γενικότερη κατάσταση είναι οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής. Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, κ. Φάνος Λεβέντης, μίλησε στη «Σ» για τον πόλεμο που δέχονται, όπως υποστηρίζει, από τα νέα μέτρα. «Οι επιχειρηματίες δέχονται τόσο πολύ πόλεμο από τους ελέγχους, που πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αντέξουν οι περισσότεροι τις ποινές. Μέρα με τη μέρα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα που δεν αντέχει κανένας και πλέον δεν αντέχουν ψυχολογικά από την όλη πίεση. Πραγματικά δέχομαι τόσα πολλά παράπονα από πολλά μέλη μας, που πραγματικά είναι απίστευτο. Για παράδειγμα βγαίνει ο υπάλληλος από την κουζίνα να κάνει διάλειμμα και επειδή βγάζει τη μάσκα του, τον καταγγέλλουν. Το τι γίνεται είναι απίστευτο».

Οι επιχειρηματίες μετρούν τις ζημιές τους, βλέποντας άλλοι άδεια τα μαγαζιά τους, άλλοι δέχονται τη μια ακύρωση μετά την άλλη και άλλοι δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. «Η κατάσταση είναι δραματική. Ολόκληρη χρονιά έχει χαθεί. Δεν μπορούμε να σώσουμε τίποτε και δεν ξέρω ποιος μπορεί να δώσει μια σανίδα σωτηρίας στους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν τεράστια χρέη. Το πρωί μιλούσα με κάποιον επιχειρηματία στην Αγία Νάπα, ο οποίος έχει να δίνει 70.000 ευρώ ενοίκια και έχει μηδενικά έσοδα. Πώς θα τα δώσει; Κανένα επίδομα δεν θα σώσει την επιχείρησή του. Επαναλαμβάνω, η κατάσταση είναι πολύ τραγική. Επιχειρηματίες στη Λεμεσό δέχονται τη μια ακύρωση μετά την άλλη. Ο κόσμος φοβήθηκε και δεν κυκλοφορεί. Δεν ξέρω πώς μπορεί το κράτος να χειριστεί την κατάσταση», κατέληξε ο κ. Λεβέντης.