Αναλύσεις

Το επικρατέστερο σενάριο για τα νέα μέτρα

Την ερχόμενη Τρίτη αποφασίζουν οι επιδημιολόγοι για ενδεχόμενη επέκταση των μέτρων που ισχύουν στη Λεμεσό σε παγκύπρια κλίμακα - Ευχή όλων να αποφύγουμε ένα νέο «lockdown»

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα εικοσιτετράωρα όσον αφορά την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, με την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να σχεδιάζει τα επόμενά της βήματα ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου. Οι δέκα χιλιάδες δειγματοληψίες, που άρχισαν ήδη να διενεργούνται στην κοινότητα, θα κρίνουν τα μέτρα που θα ληφθούν από την Κυβέρνηση. Επικρατέστερο σενάριο είναι η επέκταση των μέτρων που ισχύουν στη Λεμεσό σε παγκύπρια κλίμακα, ενώ ύστατη λύση αποτελεί ένα νέο «lockdown», χωρίς όμως να αποκλείεται η επιβολή του σε τοπικό επίπεδο.

Δέκα χιλιάδες τυχαία τεστ

Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσαν την περασμένη Πέμπτη τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά και Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, τόνισαν ότι δεν μπαίνουμε σε έναν αγώνα δρόμου που θα τελειώσει σε 2-3 εβδομάδες ή έναν μήνα, αλλά είμαστε σε έναν μαραθώνιο και ο τερματισμός θα γίνει όταν έχουμε το εμβόλιο. Παράλληλα, ανέδειξαν τη σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης από όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Σε αναφορά του στους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, ο κ. Κωστρίκης εξήγησε ότι καταγράφονται τις τελευταίες μέρες κρούσματα που αφορούν νεαρά ασυμπτωματικά άτομα, μέχρι τα 40 χρόνια. Τα άτομα αυτά, είπε, συναναστρέφονται με άλλα άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά.

Από πλευράς της η Δρ Πανά σημείωσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο 10.000 ατόμων και το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί το μέγεθος τους προβλήματος. «Μέχρι τότε πρέπει όλοι μας οριζόντια και με ευλάβεια να τηρούμε τα μέτρα αποστασιοποίησης. Επιπρόσθετα υπάρχουν περί τα 90 πρωτόκολλα, τα οποία επίσης πρέπει οριζόντια να τηρούμε. Αυτά είναι τα όπλα μας και τα πυρομαχικά μας για τώρα και μπορεί και για πιο μετά», εξήγησε η δρ Πανά. Σε σχέση με τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο που ξεκίνησε από την Τετάρτη και θα διενεργηθεί παγκυπρίως, ο κ. Κωστρίκης εξήγησε ότι αυτοί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο, «διότι μας δίνουν μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο και αυτό μας βοηθά αφάνταστα να γνωρίζουμε σε πιο σημείο είμαστε». Όπως είπε, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές γι’ αυτό το πρόγραμμα σε σχέση με το πρόγραμμα των 4.000 δειγματοληψιών που ολοκληρώθηκε, με στόχο να βελτιωθούν κάποια κενά και σε μια προσπάθεια να εξαιρεθούν άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο διότι ήταν επαφές ή είχαν συμπτώματα. Αυτό θα βοηθήσει να σχηματίσουμε εικόνα για το επίπεδο του επιπολασμού σε κάθε πόλη. Με τη σειρά της η Δρ Πανά είπε πως θα αναμένονται τα αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου και, αφού αναλυθούν, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Ο στόχος μας, είπε ο κ. Κωστρίκης, είναι να επαναφέρουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας κάτω από το 1. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα στο 1,6 μέχρι 2, που σημαίνει ότι ένα άτομο στην Κύπρο μεταφέρει τον ιό μέχρι και σε δύο άτομα. Αυτό δείχνει αυξητική τάση, είπε.

Ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος 10.000 ατόμων διενεργείται σε όλες τις επαρχίες με κινητή μονάδα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται η ακριβής τοποθεσία και το ωράριο που θα διενεργούνται οι δειγματοληψίες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η προσέλευση ατόμων που είτε έχουν συμπτώματα είτε είναι στενή επαφή άλλων κρουσμάτων και για να εξαχθούν αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, μέσα από αληθινά τυχαίο δείγμα. Συγκεκριμένα, θα διενεργηθούν 3.900 τεστ στη Λευκωσία, 2.800 στη Λεμεσό, 1.680 στη Λάρνακα, 550 στην Ελεύθερη Αμμόχωστο και 1.070 στην Πάφο. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, τα ευρήματα του οποίου θα καθορίσουν εν μέρει και τους επόμενους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, προτρέπονται οι πολίτες να συμμετέχουν εθελοντικά στη δειγματοληψία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, εξάλλου, δείχνει πως η εγχώρια μετάδοση αυξάνεται και πως αγγίζει πλέον το 80%. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται και στα δεδομένα που «έδωσαν» οι πρώτες έξι ημέρες του μήνα. Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 94, με τα 77 από αυτά να αφορούν σε εγχώριες λοιμώξεις και μόλις τα 17 σε εισαγόμενες.

Την ερχόμενη Τρίτη οι αποφάσεις

Την ερχόμενη Τρίτη, αφού θα έχουν τα πρώτα δείγματα από τα αποτελέσματα των τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργούνται, τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν για να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. Εάν υπάρξει απότομη αύξηση των κρουσμάτων, βέβαια, δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις και νωρίτερα.

Ανάλογα με τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων θα συγκληθεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κοινωνία, ενόψει και του Δεκαπενταυγούστου, οπότε αναμένονται πολλές μετακινήσεις και μεγάλες συναθροίσεις κόσμου. Όπως φαίνεται, το επικρατέστερο σενάριο σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως η έξαρση είναι μεγάλη, είναι σε πρώτη φάση η επέκταση των μέτρων που λήφθηκαν στη Λεμεσό, σε παγκύπρια κλίμακα. Υπενθυμίζεται πως τα τέσσερα μέτρα που λήφθηκαν από το περασμένο Σάββατο στη Λεμεσό και είναι σε ισχύ για τρεις εβδομάδες είναι η επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις, η επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εκκλησίες στα 75 άτομα, ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).

Ευχή όλων είναι να μη χρειαστεί να αποφασιστεί ένα νέο «lockdown», κάτι που για την ώρα δεν αποτελεί επιλογή. Αυτό το μέτρο θα αποτελέσει ύστατη λύση σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παρεκτραπεί δραματικά.

Εγχώριες λοιμώξεις το 70,6% των κρουσμάτων

Μόλις τα 27 από τα 119 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Κύπρο την περίοδο 20 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου 2020 αφορούν άτομα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ή είχαν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό (ποσοστό 22,7%), 84 είναι εγχώριες λοιμώξεις (ποσοστό 70,6%), και για 8 εξ αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί η επιδημιολογική διερεύνηση (ποσοστό 6,7%). Από τα 27 θετικά στον ιό άτομα που έχουν επιδημιολογική σύνδεση με ταξίδι στο εξωτερικό την πιο πάνω περίοδο, τα 26 είναι Κύπριοι πολίτες ή μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία και μόλις ένα άτομο που εντοπίστηκε θετικό στον ιό είναι ξένος υπήκοος, που έφτασε στην Κύπρο για τουρισμό. Επίσης, τα 9 από τα 27 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.

Από τα επίσημα δεδομένα που έχουν καταγραφεί, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται κυρίως σε διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό. Αποτελούν, δηλαδή, εγχώριες λοιμώξεις, έστω κι αν και ορισμένες από τις αλυσίδες μετάδοσης που έχουν εντοπιστεί φαίνεται να είχαν ως αφετηρία τους άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι την Παρασκευή, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στη χώρα μας ανερχόταν στα 1.222, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο τέσσερεις ασθενείς σε σταθερά καλή κατάσταση.