Παραπολιτικά

Ανυποχώρητος μέχρι τέλους

Δεν κάνει ούτε βήμα πίσω ο Ερντογάν. Το ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία. Με λόγια και με πράξεις. Δεν δίστασε να παρατείνει τη navtex για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παρά την μεσολαβητική επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή. Έχοντας ήδη στο χέρι το δεδομένο ότι το τουρκικό σκάφος πραγματοποίησε τελικά πολυήμερες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα χωρίς να το εμποδίσει κανένας (ούτε καν ο... θόρυβος από τα πολεμικά σκάφη).

Στο μεταξύ, ετοιμάζεται για νέες αφόρητες προκλήσεις ο ισλαμοφασίστας, σπεύδοντας να ρίξει προκαταβολικά την ευθύνη στην Ελλάδα για όσα πιθανόν να ακολουθήσουν. Όλα δείχνουν ότι θα τραβήξει και άλλο το σχοινί, στην άλλη άκρη του οποίου επιδιώκει να δέσει χειροπόδαρα τον Μητσοτάκη, για να τον σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς του όρους.

Βιάζεται να τα κάνει όλα, για να προλάβει την αναμενόμενη αλλαγή στον Λευκό Οίκο. Να κάνει έρευνες (ίσως και γεωτρήσεις σύντομα) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να επιταχύνει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, να ανοίξει το Βαρώσι, να κατασκευάσει ναυτική βάση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Και ενώ η τουρκική οικονομία καταρρέει, αυτός ετοιμάζεται να υπογράψει και νέα συμφωνία με τους Ρώσους για την αγορά και άλλων S 400.

Την ίδια ώρα, δεν ακούει κανέναν από τους διεθνείς παράγοντες. Δεν δίνει δεκάρα τσακιστή (ή καλύτερα τουρκική λίρα υποτιμημένη) αν έχουν εξοργιστεί οι Αμερικανοί, επειδή δέχτηκε στο παλάτι του ηγέτες της παλαιστινιακής Χαμάς, τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί αρχιτρομοκράτες και τους καταζητεί.

Όσο για μας, ο «παγκόσμιας εμβέλειας σκακιστής», όπως τον αποκάλεσε ο Τραμπ, δεν μας θέλει (ως Κυπριακή Δημοκρατία) στη σκακιέρα της περιοχής. Θέλει να μας στείλει να παίζουμε... τάβλι με τους Τουρκοκύπριους.

ΜΠΟΞΕΡ