Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ο ενεργειακός Δράκουλας

Βρήκε, λέει ο Ερντογάν, γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά δεν τον αρκεί μόνον η Μαύρη. Θέλει και τη Γαλάζια! Τη Γαλάζια Πατρίδα της Ανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό, την ίδια ώρα που ανακοίνωσε το κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας, εξήγγειλε και την επιτάχυνση των πειρατικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, τα «καλά νέα» του σουλτάνου φαίνεται ότι δεν ήταν τελικά και τόσο καλά. Ξένοι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι άνθρακας ο θησαυρός του Ταγίπ. Ή, καλύτερα, άνθρακας ο υδρογονάνθρακας. Διότι το κοίτασμα που ανακάλυψαν (ο ίδιος έκανε λόγο για ποσότητα 320 δισ. κυβικών μέτρων) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια. Βεβαίως, εμείς θα προτιμούσαμε το κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας να κάλυπτε τις μαύρες τρύπες της Τουρκίας για τα επόμενα 200 χρόνια, ίσως τότε να μην αναζητούσε με τόση μανία αέριο στη δική μας υφαλοκρηπίδα και αυτήν της Ελλάδας. Αλλά, ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Όσο αέριο κι αν εύρισκε στη Μαύρη Θάλασσα, πάλι θα ήθελε και το δικό μας, που το θεωρεί δικό του.

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη του κοιτάσματος της Μαύρης Θάλασσας με νταούλια και ζορνέδες, για να στρέψει την προσοχή του τουρκικού λαού μακριά από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όπως το κάνει και με την έξαψη του ισλαμικού φανατισμού, με τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τεμένη. Διαβεβαιώνοντας τους πιστούς του Αλλάχ ότι δεν πρέπει να φοβούνται ακόμη και να πεθάνουν από την πείνα, γιατί τους περιμένουν τεράστιες ποσότητες από πιλάφι στον μουσουλμανικό παράδεισο!

Όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει μεγάλη ενεργειακή δύναμη. Ναι! Θα γίνει κλέβοντας τους φυσικούς πόρους των γειτόνων της. Μέχρι και τα πετρέλαια του Κιρκούκ στο Ιράκ ορέγεται. Ενώ θέλει να βάλει χέρι και στα πετρέλαια της Λιβύης. Σαν ενεργειακός Δράκουλας, που ρουφάει το ενεργειακό «αίμα» των άλλων. Αχόρταγος και (κυρίως) ανενόχλητος...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Υποστηρίξτε τη