Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε «ευχαριστούμε» βαθύτατα

Ο Ελληνισμός στην μακραίωνη ιστορία του πέρασε από χίλια μύρια κύματα και επιβίωσε. Στην πολυκύμαντη πορεία του ανά τους αιώνες, διήλθε από Συμπληγάδες και δεν λύγισε. Δέχθηκε το φαρμακερό δόρυ των Σταυροφόρων, μα δεν πτοήθηκε. Έχασε την Βασιλεύουσα, μα δεν καταποντίσθηκε. Έζησε για τέσσερεις και πλέον αιώνες υπό τον ζυγό της δουλείας, αλλά ουδέποτε παρέδωσε το πνεύμα του. Κράτησε ατόφια τη Γλώσσα του, δηλαδή το είναι του. Στα δίσεκτα μετα - απελευθερωτικά χρόνια ύψωσε ανάστημα δυσανάλογο του μεγέθους του διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στην εξολόθρευση του φασιστικού θηρίου που παραλίγο να καταπνίξει με το δηλητήριό του ολόκληρη την ανθρωπότητα. Σε αυτή την πορεία, ο αδούλωτος Κυπριακός Ελληνισμός, στα 60 χρόνια του ελεύθερου, αλλά ακρωτηριασμένου εθνικού βίου του, καταφέρνει κατά τρόπο θαυμαστό να παραμείνει προσκολλημένος στις ιερές παρακαταθήκες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας: «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστί η Πατρίς». Με κύριο όπλο τον άδολο πατριωτισμό, κατορθώνει να αποφεύγει τις θανατηφόρες παγίδες που του στήνουν καθημερινά οι απάτριδες ντόπιοι πράκτορες των ξένων μυστικών υπηρεσιών που κατακλύζουν την κυπριακή κοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Τους τελευταίους μήνες, ο Ελληνισμός τόσο στο εθνικό κέντρο, όσο και στη νοτιοανατολική εσχατιά του, δοκιμάζεται σκληρά, λόγω του υβριδικού πολέμου που δέχεται επί εικοσιτετραώρου βάσεως στη θάλασσα , την ξηρά και τον αέρα από τον νεοσουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον παρανοϊκό ηγέτη που μοναδική επιδίωξή του είναι να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία, αλώνοντας πρώτα τα ελληνικά προπύργια της Ευρώπης και ακολούθως απλώνοντας τα πλοκάμια του στα βάθη της ευρωπαϊκής δύσης. Η κορύφωση των αισχρότατων επιβουλών του αποτυπώθηκε πρόσφατα στην άλωση της Αγίας Σοφίας, την οποία μετέτρεψε σε μουσουλμανικό τέμενος, φέρνοντας απέναντί του σύμπασα την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Αυτή η αναίσχυντη πράξη του Ερντογάν, σε συνδυασμό με την εργαλειοποίηση των μεταναστών στον Έβρο, την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την εισβολή στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, συνιστούν την ολοκλήρωση της αυτοπαγίδευσής του. Μιας αυτοπαγίδευσης, η οποία, σε συνδυασμό με τις προβληματικές σχέσεις του με όλους σχεδόν τους γείτονες και την αμφιλεγόμενη συνεργασία του με τη Ρωσία, επενεργεί ως βρόγχος στον λαιμό του. Έχοντας αυτά κατά νουν, φρονούμε πως ο Ερντογάν σκάβει τον ίδιο του τον τάφο. Και, γι’ αυτό, ως Έλληνες, αλλά και ως Ευρωπαίοι πολίτες, τον «ευχαριστούμε» μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας. Κυρίως, ως Έλληνες της μαρτυρικής Κύπρου, που είμαστε, κατά την έκφρασή του, μια μπουκιά της πολεμικής του μηχανής, τον ευχαριστούμε θερμότατα, γιατί, με την όλη στάση του, μας «θωρακίζει» από τους μύριους κινδύνους που μας απειλούν και, πρωτίστως, μας «προστατεύει» από τη δική του πειρατεία.

Σε ευχαριστούμε, λοιπόν, «συμπολεμιστή και συναγωνιστή», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γιατί:

-Πυράκτωσες μέσα μας τα αιώνια σύμβολα του πολιτισμού και της πίστης μας.

-Μας υπενθύμισες το αληθινό πρόσωπο της Τουρκίας και μας συνέφερες από την ψεύτικη εικόνα που έκτισες και την οποία επιχείρησες, μέσω των ελληνόφωνων επαναπροσεγγιστκτορίσκων σου - να μας πλασάρεις.

-Μας αφύπνισες από την κίβδηλη ασφάλεια της καθημερινότητας.

- Μόνιασες τους Έλληνες πατριώτες της Κύπρου, τους οποίους ο δηλητηριώδης κομματικός ιός, και όχι μόνον, κρατούσε μέχρι πρότινος διχασμένους.

-Ένωσες τον όπου Γης Ελληνισμό και του υπενθύμισες πως μόνον ενωμένοι νικάμε.

-Μας «υποχρέωσες» να συνειδητοποιήσουμε ότι μοναδικός ανιδιοτελής σύμμαχός μας είναι η Ελλάδα, με αιχμή «το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον και το ομότροπον».

Τέλος, σε ευχαριστούμε, γιατί ανάγκασες την πολιτισμένη ανθρωπότητα, με κορωνίδα την Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, να αναφωνήσουν χωρίς διλήμματα πως στέκονται έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι των τουρκικών απειλών. Αυτό και γενικότερα η όλη στάση σου, μας δίνουν πρόσθετη ψυχική δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα με όπλα μας το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ενθυμούμαι τα σκλαβωμένα εδάφη μας και αγωνίζομαι, διαμηνύοντας πως Γαλάζια Πατρίδα είναι μονάχα μία, η Ελλάδα με την Κύπρο και τα σκλαβωμένα εδάφη μας από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι και τη Βόρειο Ήπειρο.

*Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού