Παραπολιτικά

Τα... καταρ-αμένα δημοσιεύματα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από τα δημοσιεύματα του Αλ Τζαζίρα για τις κυπριακές υπηκοότητες κρύβονται ύποπτες σκοπιμότητες. Ωστόσο, πέραν από τις σκοπιμότητες, πέραν από την κακοβουλία που πιθανόν να κρύβεται πίσω από τα δημοσιεύματα, πέραν από κάποια λανθασμένα και παραπλανητικά στοιχεία, η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος εκτίθεται και πάλι διεθνώς ως χώρα που ξεπουλά τα διαβατήριά της σε απατεώνες, μαφιόζους και καταζητούμενους απ’ όλον τον κόσμο. Είναι το δεύτερο πλήγμα, μετά την αμερικανική ταινία «Laundromat», που προβλήθηκε πέρσι τον Νοέμβριο και εμφάνιζε την Κύπρο μεταξύ των δημοφιλών «πλυντηρίων» μαύρου χρήματος στον κόσμο. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι, όταν εγκρινόταν η παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε αυτούς που κατονόμασε ο Αλ Τζαζίρα, όλα γίνονταν νομότυπα και δεν υπήρχαν οποιεσδήποτε αρνητικές πληροφορίες γι’ αυτούς τους τύπους. Τα παράξενο είναι ότι αρκετοί από αυτούς, μετά την απόκτηση του «χρυσού» μας διαβατηρίου, άρχισαν να παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά και να καταδικάζονται ή να καταζητούνται για διάφορες παρανομίες.

Το άλλο ανησυχητικό είναι το πώς περιήλθαν στην κατοχή ενός ξένου καναλιού απόρρητα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν πρόκειται για αποτέλεσμα χακαρίσματος, σημαίνει ότι το σύστημα ηλεκτρονικής προστασίας των κυβερνητικών εγγράφων είναι τρύπιο. Αν είναι αποτέλεσμα συνειδητής διαρροής, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, διότι κάποιοι ασυνείδητοι, για δικούς τους λόγους, δεν διστάζουν να χτυπήσουν πισώπλατα την πατρίδα τους.

Επισημαίνεται ότι τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα του Αλ Τζαζίρα έρχονται σε μια στιγμή που έχουν κλείσει οι τρύπες οι οποίες υπήρχαν στο επενδυτικό πρόγραμμα με τα διαβατήρια, το οποίο έγινε ακόμα πιο αυστηρό. Συνεπώς, είναι φανερό, από τον τρόπο που εμφανίστηκε το όλο θέμα, ότι στόχος ήταν να πληγεί η εικόνα της Κύπρου διεθνώς. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι να μην ξαναδώσουμε ποτέ, μα ποτέ, την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να μας διασύρει με τέτοιον τρόπο. Ούτε στον Αλ Τζαζίρα, ούτε στο Αλ... Τζατζίκι Νιουζ.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ