Αναλύσεις

Αυξάνει την ένταση η Άγκυρα

Όρους... παράδοσης θέτει στην Ελλάδα η Τουρκία, μόνο και μόνο για να καθίσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων

Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες όσον αφορά την προκαλούμενη, από την Τουρκία, κρίση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα, με επίκεντρο το σύμπλεγμα της Μεγίστης, κλιμακώνει την επιθετικότητά της, εξωθώντας την αντιπαράθεση στα όρια της στρατιωτικής εμπλοκής.

Όπως διαφαίνεται, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τις «πλάτες» του ΝΑΤΟ και την εσκεμμένη… αμφιθυμία των Βρυξελλών, επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα, είτε υπό το κράτος μιας ασφυκτικής και δύσκολα διαχειρίσιμης, πολιτικά, στρατιωτικής πίεσης, είτε υπό τον… όλεθρο μιας ανεπιθύμητης θερμής εμπλοκής, σε μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση, όπου η ίδια έχει να κερδίσει και η Αθήνα, αναπόφευκτα, να χάσει. Και να χάσει, όχι, βεβαίως, υποχωρώντας σε κάποια σημεία της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, αλλά αποδεχόμενη το ξήλωμα του ιστού της εθνικής της κυριαρχίας, που θα σήμανε, ipso facto, την αρχή της γεωπολιτικής της εξαφάνισης και την απομείωση της κρατικής της οντότητας. Θα πρόκειται, δηλαδή, για ήττα και υποχώρηση ιστορικο-υπαρκτικού χαρακτήρα και μεγέθους, η οποία θα διαφοροποιήσει άρδην, υπέρ των τουρκικών συμφερόντων, το status quo στην περιοχή, καθιστώντας δυνατές τις επιδιώξεις της Άγκυρας για περιφερειακή και μεσογειακή ηγεμονία.

Με νέα NAVTEX το Oruc Reis, τη συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού στόλου, οδεύει στο Καστελόριζο, με όλες τις εκτιμήσεις να το φέρουν μιαν «ανάσα» από τα έξι ελληνικά ναυτικά μίλια, εκεί που θα βρεθεί σήμερα, σε μια ενέργεια υψηλού συμβολισμού, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, για τον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης της Νήσου.

Ακόμη, όμως, και αν οι Τούρκοι δεν προβούν σε παραβίαση των 6 ν.μ., η ενέργειά τους θα συνιστά, εκ των πραγμάτων, ναυτικό αποκλεισμό του συμπλέγματος και κατακόρυφη κλιμάκωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, που θα αναγκάσει την Αθήνα είτε να αντιδράσει δυναμικά, είτε να αποδεχτεί τη διαμόρφωση του πλέον δυσμενούς εις βάρος της τετελεσμένου, στο πλαίσιο της τουρκικής στρατηγικής για γκριζάρισμα του Αιγαίου, ακρωτηριασμό της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και εξοβελισμό της Ελλάδας από την Ανατολική Μεσόγειο.

Όροι… παράδοσης

Ενδεικτικοί, δε, της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και του πού το πάνε οι Τούρκοι αποτελούν οι όροι που έθεσαν προχθές, δια στόματος Χαμί Ακσόι, εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ώστε να καταστεί δυνατή η αποκλιμάκωση.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Τούρκος εκπρόσωπος απαίτησε:

  1. Να απομακρυνθούν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
  2. Να αποστρατιωτικοποιήσει η Ελλάδα το Καστελόριζο (Μεγίστη), την Ρω και την Στρογγύλη.
  3. Nα θέσει τέρμα στην καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης.
  4. Να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία της που «απειλούν» το ερευνητικό Oruc Reis.
  5. Να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για όρους παράδοσης της Ελλάδας στην τουρκική βούληση, προτού καν αρχίσει οιαδήποτε «διαπραγμάτευση». Δεν είναι τυχαίο πως ανάλογη τακτική ακολουθούν οι Τούρκοι και στο Κυπριακό, όπου, στην ουσία, ζητούν, με εκ των προτέρων αποδοχή των παράλογων απαιτήσεών τους, συμφωνία σε λύση τουρκικών προδιαγραφών, προτού καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις! Διερωτάται κανείς, αν οι Τούρκοι θέτουν τέτοιους όρους στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να προσέλθουν σε διάλογο, ποιες απαιτήσεις θα εγείρουν όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση. Γιατί, a priori, εάν η Αθήνα αποδεχόταν τις τουρκικές απαιτήσεις για έναρξη των συνομιλιών, ήταν σαν να προσυπέγραφε τον εθνικό και γεωπολιτικό ακρωτηριασμό της, σε μια διαδικασία ιστορικής εξαφάνισης χωρίς επιστροφή.

Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα, ενώ υποστηρίζει την επιστροφή στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων σε μια διαδικασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η ίδια εγείρει μια σειρά επονείδιστων και μη αποδεκτών προϋποθέσεων για την έναρξη του διαλόγου. Οι οποίες, στο σύνολό τους, όπως προσημειώθηκε, αποτελούν μέρος τού εφ’ όλης της ύλης διαπραγματευτικού πακέτου που επιδιώκει να ανοιχτεί στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης.

Μάζης: Θέμα αποκλεισμού του Καστελορίζου

Ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολιάζοντας τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις, ανέφερε, σε παρέμβασή του σε ελληνικά ΜΜΕ, ότι σαφώς έχουν παραβιαστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «δεν ευσταθούν οι απόψεις ότι, ‘αν το Oruc Reis φθάσει στα 6 ναυτικά μίλια, δεν συμβαίνει και τίποτα! ‘». Αυτά, τόνισε, «δεν πρέπει να ακούγονται… Αν φθάσει το Oruc Reis στα 6-6,5 ναυτικά μίλια μαζί με τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, τότε θα κάνει ουσιαστικά αποκλεισμό στο Καστελόριζο, αφού κανείς δεν θα μπορεί να πλεύσει στην περιοχή». Ο κ. Μάζης επεσήμανε, ακόμα, ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να αναγκάσει την Ελλάδα να πυροβολήσει πρώτη.

Χαρακτήρισε, επιπρόσθετα, ως πολύ θετικά τα αποτελέσματα της πρόσφατης διμερούς συνάντησης Γαλλίας – Ελλάδας στην Κορσική, σημειώνοντας ότι προχωρούν οι συμφωνίες για τους εξοπλισμούς και η σύναψη συμφωνίας στρατιωτικής συνδρομής, η οποία, αν επιτευχθεί, θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, ενώ για την κοινή δήλωση των επτά μεσογειακών χωρών για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε ότι ως διακήρυξη «είναι πολύ καλή», αλλά, επί του πρακτέου, ουσιαστική βοήθεια προσφέρει μόνον η Γαλλία και καμιά άλλη χώρα. Ως εκ τούτου, τόνισε, η Ελλάδα πρέπει να αξιολογήσει ορθά και να συμμεριστεί την εξαγγελία του Εμανουέλ Μακρόν για την Pax Mediterranea, υποδεικνύοντας ότι μια τέτοια προοπτική θα πρέπει να την υποστηρίξει μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη ή μια ισχυρή στρατιωτική συμμαχία. Τούτου δοθέντος, υπογράμμισε, «πρέπει να πάμε γρήγορα πιο κοντά στη Γαλλία».

Επί του 28ου Μεσημβρινού

Εν τω μεταξύ, χθες, το Oruç Reis, φερόταν να πλέει νοτίως της Ρόδου και επί του 28ου Μεσημβρινού, εκτελώντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με κατεύθυνση νοτιοδυτική προς την Κρήτη.

Το τουρκικό ερευνητικό και ο στολίσκος που το συνοδεύει φέρονταν έτοιμα να εισέλθουν εντός της ελληνικής ΑΟΖ, όπως αυτή ανακηρύχθηκε στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, γεγονός που θα σήμαινε ουσιαστικά de facto κατάργηση της συμφωνίας με το Κάιρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό διαδίκτυο, τόσο το τουρκικό σκάφος, όσο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, ανέμεναν την έκδοση νέας NAVTEX, πιθανότατα σήμερα.

Οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, που βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με στρατιωτικά στελέχη να χαρακτηρίζουν, όπως αναφέρει ο ελλαδικός Τύπος, πιο κρίσιμες από ποτέ τις επόμενες ώρες, κατά τις οποίες «αναμένουμε και την έκδοση νέας NAVTEX για το Oruc Reis, όπου εκτιμάται πως θα βρεθεί μια "ανάσα" από το Καστελόριζο», ή και από άλλες περιοχές καθαρής ελληνικής κυριαρχίας.

Στοχοποίηση και των Δωδεκανήσων

Φαίνεται, δε, πως η βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων περιλαμβάνει πλέον και τα Δωδεκάνησα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα δεν αποκλείεται να εγείρει και ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα, όπως το είχε πράξει στο παρελθόν σε Διεθνές Συμπόσιο για τους «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω.

Τα δέκα σημεία της έγγραφης συμφωνίας του Βερολίνου

Εν τω μεταξύ, τα σημεία -"κλειδιά" της έγγραφης ελληνοτουρκικής συμφωνίας του Βερολίνου, στην οποίαν αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε το Kontra Channel, στην εκπομπή του Kontra 24, που συμπαρουσιάζουν ο Σπύρος Σουρμελίδης με την Αναστασία Γιάμαλη.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας, που αναμένεται να αποτελέσει αφορμή και υλικό για έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, έχει ως εξής:

  1. Επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου από τις οποίες αποχώρησε η Τουρκία το 2016.
  2. Διαβουλεύσεις για να συμφωνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
  3. Αποφυγή προκλήσεων. Καμία κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε τριβές στρατιωτικού χαρακτήρα.
  4. Καμία προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει θέματα που αφορούν νησίδες και βραχονησίδες.
  5. Καμία ενέργεια σε ό,τι αφορά έρευνες και γεωτρήσεις σε “αμφισβητούμενες περιοχές”, από τις δύο χώρες.
  6. Προετοιμασία συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ.
  7. Προετοιμασία πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά και για την διαμόρφωση του μηχανισμού διανομής του ενεργειακού πλούτου στην Κύπρο, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων χωρίς προϋποθέσεις.
  8. Εξασφάλιση της συνέχειας της χρηματοδότησης της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
  9. Έναρξη ευρωτουρκικών συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
  10. Καμία κύρωση από την ΕΕ προς την Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ειδικότερα, για το σημείο 7 της συμφωνίας, που αφορά στο Κυπριακό και στα θέματα της ενέργειας, εγείρονται μια σειρά ερωτημάτων: Α) Ποιος θα είναι αυτός ο μηχανισμός διανομής του ενεργειακού πλούτου στην Κύπρο και πώς θα διαμορφωθεί και θα λειτουργεί θεσμικά; Β) Τι σημαίνει και ποια μορφή θα διαλαμβάνει η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων; Γ) Η Λευκωσία ήταν ενήμερη και σύμφωνη για το συγκεκριμένο σημείο της συμφωνίας και, εάν ναι, βάσει ποιων προσυμφωνηθέντων δεδομένων;