Αναλύσεις

«Σε διάλογο με την Ελλάδα, η Τουρκία ήθελε τη συμμετοχή του Οζερσάι και τη δική μου»

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στη "Σ"

  • «Αποτελεί γεγονός ότι η Τουρκία επιχείρησε σε ένα διάλογο με την Ελλάδα να συμμετάσχει και ο κ. Οζερσάι, όπως κι εγώ. (…) Η πρόταση Τσαβούσογλου για συμμετοχή Οζερσάι απέδειξε προς όλους, ακόμα και σ’ εκείνους που δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες και ενδεχομένως να έβλεπαν θετικά μια τέτοια εξέλιξη, την κακοπιστία της τουρκικής πλευράς και ότι εκείνο που πραγματικά την ενδιαφέρει δεν είναι ο διάλογος και η επίλυση των διαφορών».
  • «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ζητούμενο είναι η επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ευχή και προσδοκία μας είναι, με την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ (για νέα Πενταμερή), να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει το συντομότερο στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017.
  • Για πρόταση Σαρλ Μισέλ για σύγκληση διεθνούς διασκέψεως για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Τουρκίας: «Αναμένεται να παρουσιάσει και να αναπτύξει σε περισσότερη λεπτομέρεια την εν λόγω προσέγγισή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο στις 16 Σεπτεμβρίου (...) Είμαστε έτοιμοι, όπως εξάλλου κατ’ επανάληψιν το έχουμε πολύ συγκεκριμένα εκφράσει, να συζητήσουμε στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης την οριοθέτηση των θαλάσσιών μας συνόρων με την Τουρκία στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της σχετικής σύμβασης του δικαίου της θάλασσας».
  • «Δεν δικαιολογούνται ούτε πανηγυρισμοί και μεγαλόστομες διακηρύξεις, ούτε μηδενισμοί και υποτίμηση των αποφάσεων που λήφθηκαν, όσον αφορά τη στάση της ΕΕ στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων».