Σχέδιο Εστία: Προς απόρριψη η πλειοψηφία των αιτήσεων
Από τις 1.700 αιτήσεις που τέθηκαν προς εξέταση, περίπου 300 βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης, ενώ περίπου 350 έχουν ήδη απορριφθεί, την ώρα που άλλοι 200 αιτηθέντες κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι
Κοινή διαπίστωση όλων αποτελεί το γεγονός ότι το Σχέδιο Εστία απέτυχε παταγωδώς. Η αρχική αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε, όταν από τους 15.000 δικαιούχους τελικά αιτήθηκαν μόνον οι 6.500, μετά και την εξέταση των πρώτων 1.700 αιτήσεων και την απόρριψη της πλειοψηφίας τους, μετατράπηκε σε απογοητευτική. Σύμφωνα με τον Μάριο Πελεκάνο, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) και Σύμβουλο Αφερεγγυότητας, συνολικά 300 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης, αφού έχουν ήδη απορριφθεί άλλες 350, ενώ 200 αιτητές κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι. Την ίδια ώρα, σημείωσε πως δημιουργεί ανησυχίες και το γεγονός ότι αιτήσεις απορρίπτονται για αβάσιμους λόγους.
Απορρίπτονται για αβάσιμους λόγους
Όπως ανέφερε στη «Σημερινή» ο κ. Πελεκάνος, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της εξέτασης των αιτήσεων του σχεδίου Εστία, με τα αποτελέσματα να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «οι αιτήσεις δανειοληπτών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή για εξέταση στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχονται σε περίπου 1.700. Περίπου 300 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης, ενώ περίπου 350 έχουν ήδη απορριφθεί. Στις 200 ανέρχονται οι αιτήσεις των δανειοληπτών που κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι».
Από τους αριθμούς, συνέχισε, μπορούμε να αντιληφθούμε πως μια μεγάλη πλειοψηφία των όσων έχουν αιτηθεί δεν θα μπορέσουν να εγκριθούν, κυρίως γιατί δεν μπορούν να αποδείξουν πως έχουν τις οικονομικές δυνατότητες ν’ αντεπεξέλθουν, παρ’ όλο που πρόκειται για ένα ομολογουμένως γενναιόδωρο σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στη διάσωση της κύριας κατοικίας.
Ανησυχητικό, όπως είπε, είναι και το γεγονός πως βλέπουμε πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών που απορρίπτονται για αβάσιμους ή λανθασμένους λογούς. «Παρ’ όλο που υπάρχει η επιλογή της ένστασης σε περίπτωση απόρριψης, δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνονται ούτε οι δανειολήπτες ούτε και το κράτος με επιπλέον έξοδα και διαδικασίες, επειδή, για παράδειγμα, οι εξεταστές έκριναν ότι μια αίτηση θα πρέπει να απορριφθεί λόγω της ύπαρξης Μέμο από τον ΦΠΑ, με το οποίο ο πελάτης έκανε διακανονισμό και πληρώνει κανονικά, ή ενώ έχουν προσκομιστεί όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και επειδή εκ παραδρομής δεν έφτασε κοντά στην εξεταστική ομάδα η συμφωνία διανομής του ακινήτου, η οποία ήταν και κατατεθειμένη στο Κτηματολόγιο», πρόσθεσε. Στην πρώτη περίπτωση, όπως εξήγησε ο κ. Πελεκάνος, θα μπορούσε να ζητηθεί η συγκατάθεση του Εφόρου Φορολογίας να αφαιρεί το Μέμο για να υλοποιηθεί η συμφωνία ένταξης στο Εστία και μετά αυτό να επανατοποθετείται, ενώ στη δεύτερη να ζητηθεί από τον δανειολήπτη να καταθέσει εκ νέου αντίγραφο της συμφωνίας διανομής.
Ανάγκη εξεύρεσης νέων λύσεων
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, «προφανώς και οι σχεδιασμοί για τη διάσωση ή έστω τη διατήρηση για ένα εύλογο χρονικό διάστημα της κύριας κατοικίας δεν μπορούν να σταματήσουν στο σχέδιο Εστία».
Όπως είπε, Πολιτεία και τράπεζες καλούνται να επανασχεδιάσουν και να εφαρμόσουν νέες, πρωτοπόρες και υλοποιήσιμες λύσεις ειδικότερα για τις πολύ ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Άλλωστε, συνέχισε, η ενναλακτική λύση της εκποίησης θα φέρει αντίστροφα αποτελέσματα, αφού θα δημιουργήσει κοινωνική αναταραχή. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στην απότομη αύξηση του αποθέματος ακίνητων με σοβαρές συνέπειες στις αξίες, μια εξέλιξη που δεν συμφέρει σε κανέναν, ούτε στις τράπεζες, ούτε στους δανειολήπτες αλλά ούτε στην Πολιτεία.
«Βεβαίως, οι όποιοι σχεδιασμοί, δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι για τούτο που θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία με τις εποπτικές Αρχές τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε καταληκτικά.