Παιδεία

Στη σκιά των πρωτοκόλλων η σχολική χρονιά

Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι το άνοιγμα των σχολείων, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους γονείς να νιώθουν μερική ανασφάλεια σχετικά με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων

Αύριο η επίσημη πρώτη της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της δημόσιας Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Το πρώτο κουδούνι για μαθητές λυκείου και γυμνασίου αναμένεται να κτυπήσει στις 7:30 π.μ., ενώ για τους μαθητές δημοτικού στις 7:45, εκτός από τα πρωτάκια που καλούνται να έρθουν στο νέο τους σχολείο στις 9:30. Εφόδιό τους εκτός από τα σχολικά υλικά, η μάσκα -για τους άνω των 12-, το αντισηπτικό και οι οδηγίες των πρωτοκόλλων, που ενσωματώνονται πλέον στις λεγόμενες σχολικές ρουτίνες. Την ανησυχία τους, ωστόσο, εκφράζουν εκπαιδευτικές οργανώσεις και γονείς για την ακολουθία των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που μόνο εφαρμόσιμα στην ολότητά τους δεν χαρακτηρίζονται, όπως οι ίδιοι λένε.

ΠΟΕΔ: Δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις
ΟΛΤΕΚ: Δεν είναι όλα τέλεια, αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε
Υπουργός Παιδείας: Εκ περιτροπής φοίτηση, αν χρειαστεί

Δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα στη Δημοτική

Το είπε και το ξαναείπε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, κ. Χάρης Χαραλάμπους, ότι στη Δημοτική Εκπαίδευση τα πρωτόκολλα δεν μπορούν να τηρηθούν. Το επανέλαβε στη «Σημερινή», αναφέροντας, μάλιστα, ότι οι αποστάσεις των παιδιών στην τάξη δεν μπορούν να τηρήσουν την «ασφάλεια» του ενός μέτρου. «Δεν είναι ένα μέτρο, είναι πολύ λιγότερο. Με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές είναι καρφωμένοι στην καρέκλα τους και καρφωμένη η καρέκλα στο έδαφος. Πραγματικά το Υπουργείο πρέπει να ακούσει ότι τα πρωτόκολλα δεν μπορούν να τηρηθούν και η ευθύνη δεν είναι δική μας».

Τα ίδια πρωτόκολλα με αυτά του περασμένου Μαΐου ισχύουν και για τα διαλείμματα. «Όταν μάλιστα είχαμε τον μισό και λιγότερο αριθμό των παιδιών στην τάξη. Δεν υπήρξε καμιά αναθεώρηση ή διαμόρφωση των οδηγιών πέραν του γεγονότος ότι πρόσθεσαν την οδηγία για τα θρανία. Όσον αφορά τη μάσκα, ο εκπαιδευτικός στην τάξη οφείλει να φορεί τη μάσκα του. Εμείς επιμένουμε ότι ο εκπαιδευτικός την ώρα που διδάσκει θα πρέπει να φορεί ασπίδα. Για τον πολύ απλό λόγο, ότι πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Να μπορεί να διδάσκει. Επίσης, εισηγηθήκαμε όπως μπορεί να την έχει στο λαιμό τη μάσκα και όταν πλησιάσει μαθητή να μπορεί να την φορέσει. Όλα τα άλλα είναι περιττά και θα φανούν στην πράξη από αύριο που θα ξεκινήσουμε».

Πρόβλημα οι «αποστάσεις»

Για το γεγονός ότι δεν μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μέσα στην τάξη, ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι «αν τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας μπορούν ν’ αποδεχθούν το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα δεν μπορούν να τηρηθούν, η ευθύνη είναι δική τους. Εμείς προχωρήσαμε στην ειδική διαρρύθμιση της τάξης. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Εντοπίσαμε τα προβλήματα που δημιουργούνται με αυτήν τη διαρρύθμιση και απ’ εδώ και πέρα δεν μπορούμε να αναλάβουμε καμία ευθύνη. Είναι γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα. Από την άλλη, δεν θα διορθωθούν τα προβλήματα τη Δευτέρα. Εμείς θα τα βρούμε μπροστά μας».

Στο προσκήνιο η εκ περιτροπής φοίτηση

Την ετοιμότητα των σχολείων να υποδεχθούν τους μαθητές τόνισε ο Υπουργός Παιδείας την περασμένη Παρασκευή, σε δηλώσεις του που ακολούθησαν την επίσκεψή του σε σχολεία της Λεμεσού. Ανέφερε, δε, ότι «σε κάποια σχολεία, όπως είναι λογικό και επόμενο, υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις», ενώ επισήμανε ότι οι διαρρυθμίσεις στις αίθουσες έγιναν αναλόγως των δεδομένων. Πρόσθεσε ότι «υπήρχε σχεδιασμός για όλες τις αίθουσες, σε όλη την Κύπρο, ωστόσο η τοπική αγορά δεν ήταν δυνατόν να μας προμηθεύσει έγκαιρα με τα ανάλογα θρανία και δεν ήταν λογικό να είχαμε παραγγείλει μονοθέσια θρανία από τον Μάη, όταν η οδηγία ήταν να υπάρχει απόσταση ενός μέτρου ανάμεσα σε κάθε θρανίο».

Το σενάριο για εκ περιτροπής πρωινή και απογευματινή φοίτηση ανέφερε ο κ. Προδρόμου στο παρά πέντε της σχολικής πρεμιέρας. «Αν κάποια σχολεία, παρά τη συνένωση δύο θρανίων, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά, τότε υπάρχει το σχέδιο Β για την εκ περιτροπής φοίτηση».

Εφιάλτης όταν η μύτη αρχίσει να «τρέχει»

Οι συνθήκες θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται πρωτόγνωρες, όταν οι γονείς θα λαμβάνουν κλήσεις από το σχολείο για να παραλάβουν τα παιδιά τους, αφού σε αυτά θα παρατηρείται ένα από τα συμπτώματα του ιού. Σε περίπτωση παρουσίασης ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο σχολείο θα πρέπει το άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί και ακολούθως να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας. Τα συμπτώματα δεν είναι άλλα από τον πυρετό, τον ξηρό βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγία, κακουχία ή καταβολή, καταρροή, απώλεια όσφρησης, απώλεια γεύσης, διάρροια, εμετούς, πνευμονία.

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος προβλέπονται μήνες εφιάλτης για εκπαιδευτικούς και γονείς, που θα τρέχουν να μαζέψουν τα παιδιά με κρυολόγημα. Οι γονείς δια των συνδέσμων γονέων εκφράζουν ήδη τις ανησυχίες τους για το χάος που ενδέχεται να προκληθεί με την εμφάνιση του κρυολογήματος και της γρίπης.

Διδασκαλία βασισμένη στην ευρηματικότητα των εκπαιδευτικών

Στη Μέση Εκπαίδευση η αποστασιοποίηση στις αίθουσες δεν αποτελεί το κύριο αγκάθι στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων, εφόσον εκεί οι μαθητές τουλάχιστον φορούν μάσκες. Οι διαφορετικές ειδικότητες και φύση των μαθημάτων επιβάλλουν τη διαμόρφωση των πρωτοκόλλων που ακόμη αναμένονται. Το παράδειγμα των εργαστηρίων έδωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, κ. Παναγιώτης Λυσάνδρου, ο οποίος ανέφερε τη δυσκολία του ζητήματος. «Στα εργαστήρια ο κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να εξεύρει διαφορετικούς τρόπους μετάδοσης του μαθήματος. Είτε με τη χρήση κάποιου οπτικοακουστικού υλικού είτε με την επίδειξη από τον καθηγητή ή ομάδας μαθητών στους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Δεν μπορεί ένα γενικό πρωτόκολλο να εφαρμοστεί σε όλες τις ειδικότητες. Από την άλλη μεριά το πιο δύσκολο σημείο, είναι ότι πρόκειται για ιατρικό θέμα. Αν δεν πάρουμε την έγκριση των ειδικών, κανείς δεν δικαιούται να παραβεί τις οδηγίες των ειδικών. Άρα αναμένουμε συγκεκριμένες οδηγίες».

Δεύτερη εβδομάδα για τα ιδιωτικά

Κι ενώ τα δημόσια αύριο ανοίγουν τις πύλες τους, τα ιδιωτικά μετρούν ήδη μια γεμάτη σχολική εβδομάδα. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Κύπρου, κ. Γιώργος Κριτικός, ανέφερε στη «Σ» ότι αν και οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, εντούτοις κατά τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων δεν αντιμετωπίστηκε κάποιο πρόβλημα πέραν των υψηλών θερμοκρασιών. «Είναι μια νέα αρχή και οι συνθήκες πρωτόγνωρες ειδικά για τους μαθητές που έπρεπε να χρησιμοποιούν για πολλές ώρες τη μάσκα. Η πρώτη εβδομάδα κύλησε αρκετά καλά και ο κόσμος φάνηκε πολύ ικανοποιημένος. Τηρήσαμε τα πρωτόκολλα κάτω από αρκετά αντίξοες συνθήκες λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Μπορεί να υπήρχαν κλιματιστικά, αλλά με ανοιχτά παράθυρα σίγουρα δεν είναι το ίδιο αποτέλεσμα. Τηρήθηκαν οι αποστάσεις εντός και εκτός αίθουσας. Το μόνο που θα θέλαμε να προτείνουμε είναι σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει, οι καθηγητές να φορούν ασπίδα και όχι μάσκα. Έτσι ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται απρόσκοπτα χωρίς άλλο εμπόδιο».