Αναλύσεις

Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα έχει πλέον «ωριμάσει»

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας Pafilia Property Developers, Ευαγγελία Ηλιάδου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αυστηρές πρόνοιες σε σχέση με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων, γεγονός που το καθιστά ικανό να μηδενίσει τις αδυναμίες του παρελθόντος

Σε μια πιο ορθολογική βάση και μακριά από έντονες αντιπαραθέσεις πρέπει να τοποθετηθεί η συζήτηση σε σχέση με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, ανέφερε σε τοποθέτηση της με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, η εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας Pafilia Property Developers, Ευαγγελία Ηλιάδου.

Η κ. Ηλιάδου σημείωσε πως το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα φανέρωσε ορισμένες αδυναμίες σε σχέση με τις διαδικασίες ελέγχου κατά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του, τονίζοντας, ωστόσο, πως έχει πλέον «ωριμάσει» και περιλαμβάνει αυστηρές πρόνοιες σε σχέση με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων, γεγονός που το καθιστά ικανό να μηδενίσει τις αδυναμίες του παρελθόντος. Όπως επεσήμανε, μάλιστα, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πλέον τη δυνατότητα ανάκλησης των υπηκοοτήτων σε πρόσωπα τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Κληθείσα να σχολιάσει τον όγκο των περιπτώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κ. Ηλιάδου ανέφερε πως όντως υπάρχουν προβληματικές περιπτώσεις, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των ονομάτων που έχουν δημοσιευτεί, δεν αποτελούν τέτοιες καθώς αφορούν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, τα οποία δεν πρέπει να θεωρούνται εγκληματίες ούτε και να στοχοποιούνται απλώς και μόνο λόγω της ιδιότητάς τους. Το νομοθετικό πλαίσιο για τα «Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα», εξήγησε, δεν απαγορεύει επιχειρηματικές σχέσεις με ΠΕΠ αλλά προβλέπει ενισχυμένα μέτρα δέουσας επιμέλειας για την κατηγορία των προσώπων αυτών ενώ υπογράμμισε πως όσον αφορά τα ΠΕΠ, η Κύπρος εφαρμόζει αυτό ακριβώς που εφαρμόζουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο αυτός ο μικρός και περιορισμένος αριθμός προβληματικών περιπτώσεων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει καταφέρει να φέρει, να εγκαταστήσει και να δραστηριοποιήσει στην Κύπρο σοβαρούς επιχειρηματίες και επενδυτές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, δημιουργώντας έτσι τεράστιες προοπτικές για την οικονομία µας, οι οποίες δεν περιορίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τα άτομα αυτά, εκτός από νέα κεφάλαια, φέρνουν μαζί τους τεχνογνωσία, εμπειρία, νέες ιδέες και αντιλήψεις, οι οποίες αναπτύσσουν συνεχώς το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, οδηγούν σε καινοτομίες, αυξάνουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ωθούν στην ανάπτυξη περισσότερων επιχειρηματικών σχεδίων, υπογράμμισε με έμφαση.

Κλείνοντας, η κ. Ηλιάδου ανέφερε ότι οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να επικεντρώσουμε την ενέργειά μας στην αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου εργαλείου που έχουμε στα χέρια μας, και με τη βοήθεια του νέου νομοθετικού πλαισίου να θωρακίσουμε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.