Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Απειλούν με αποχή γονείς και μαθητές

Λειτουργούν οι εκπαιδευτικές μονάδες με δυσφορία, λόγω μάσκας, με μέτρα εντός σχολείου, με αντίμετρα εκτός αυτού, με απόσταση εντός σχολείου, με εναγκαλισμούς έξω από αυτό

Η επιστροφή στα σχολεία σημαδεύτηκε με όλες τις αναμενόμενες κινήσεις, συμπεριφορές και αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, αλλά και Υπουργείο Παιδείας. Η εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου που έχρηζε διασαφηνίσεων σε κάθε εκπαιδευτική ειδικότητα, σε μια καθόλου εκπαιδευμένη κοινωνία στην πειθαρχία, σε συνθήκες αφόρητης ζέστης ήταν μια πραγματική δοκιμασία για όλους.

Αποχή, λόγω μάσκας

Το θέμα που κερδίζει έδαφος στις συζητήσεις είναι η χρήση της μάσκας εντός των κλειστών αιθουσών του σχολείου από μαθητές άνω των 12 ετών και από εκπαιδευτικούς. Η κίνηση ματ του Υπουργείου Υγείας λίγα 24ωρα μετά το άνοιγμα των σχολείων, που έδωσε το «δικαίωμα» στους εκπαιδευτικούς να μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα την ώρα της διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς και μόνον σκοπούς και σε απόσταση δύο μέτρων από τους μαθητές, πυροδότησε τις αντιδράσεις των οργανωμένων γονέων, αλλά και μαθητών.

Για δύο μέτρα και δύο σταθμά έκανε λόγο η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία σε ανακοίνωσή της εξέφρασε τη δυσφορία της για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Οι οργανωμένοι γονείς υπέβαλαν άμεσα αίτημα, ώστε η προσωρινή αφαίρεση της μάσκας να μπορεί να γίνεται και από τους ίδιους τους μαθητές, την ώρα που οι ειδικοί λένε ότι δεν τίθεται θέμα αφαίρεσης της μάσκας, ειδικά από τους μαθητές, στην παρούσα περίοδο. Άνιση η μεταχείριση των μαθητών, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία, ενώ άφησε να νοηθεί ότι οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, μίλησε στη «Σημερινή» και ανέφερε ότι το θέμα δεν θα μείνει ως έχει, αποκαλύπτοντας μάλιστα το ενδεχόμενο αποχής των μαθητών από τα μαθήματά τους. «Τις επόμενες ημέρες θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιό μας και θα παρθούν αποφάσεις κατά πόσο θα ληφθούν μέτρα, όπως η αποχή από τα μαθήματα και η διαμαρτυρία μέσα στα σχολεία. Υπάρχουν πολλά παράπονα από μαθητές και γονείς για την δυσφορία που νιώθουν οι μαθητές σε τάξεις θερμοκήπια. Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες όπου οι καθηγητές, παρερμηνεύοντας τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, μπαίνουν στις τάξεις χωρίς μάσκα και μάλιστα πηγαίνουν πάνω από τους μαθητές. Όσο για τα δύο μέτρα απόσταση εντός της σχολικής αίθουσας, δεν νομίζω να υπάρχουν διαθέσιμα με τις διαρρυθμίσεις που έγιναν».

Συχνότερα διαλείμματα ζητούν μαθητές και γονείς

Τη χαλάρωση των μέτρων σχετικά με τη χρήση μάσκας στις τάξεις ζητούν και οι ίδιοι οι μαθητές. Ο εκπρόσωπος των μαθητών, Δημήτρης Παλάτος, μίλησε στη «Σημερινή» για τη δυσκολία των μαθητών να παρακολουθήσουν τα μαθήματα φορώντας τη μάσκα σε συνθήκες ζέστης, στην απουσία, μάλιστα, κλιματιστικών και στην απαγόρευση λειτουργίας των ανεμιστήρων. «Η δυσφορία που νιώθουν οι μαθητές είναι πολύ μεγάλη. Είχαμε ζαλάδες, είχαμε τάσεις λιποθυμίας, είχαμε αντιδράσεις και πρέπει να ξαναδούν οι ειδικοί το θέμα αυτό».

Εισηγήσεις για προσωρινές λύσεις προτείνουν οι γονείς, θέτοντας το ζήτημα της μείωσης της διδακτικής περιόδου, έτσι ώστε πέντε λεπτά πριν από την αλλαγή, να μπορούν οι μαθητές να βγαίνουν λίγο έξω και να αφαιρούν τη μάσκα. Μια άλλη εισήγηση είναι να γίνεται παύση του μαθήματος στα 20 λεπτά, ώστε οι μαθητές να βγαίνουν λίγο έξω και να ξαναμπαίνουν μέσα.

Από την άλλη μεριά οι εκπαιδευτικοί θεωρούν πολύ δύσκολο το έργο της μετάδοσης του μαθήματος πίσω από μια μάσκα. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ ανέφερε ότι «ο εκπαιδευτικός εκεί που πρέπει να φορεί τη μάσκα, να τη φορεί, αλλά, όταν πρέπει να διδάξει, καλό θα ήταν να απομακρύνεται από τα παιδιά και να αφαιρεί για λίγο τη μάσκα. Ειδικά για τις μικρές ηλικίες, όπου τα παιδιά στηρίζονται στον δάσκαλό τους, είναι δύσκολο να γίνει η δουλειά με τη χρήση μάσκας».

Μέσα αποστάσεις, έξω το αδιαχώρητο

Εικόνες απείρου κάλλους έξω από τα σχολεία κατά την άφιξη και αναχώρηση των παιδιών από αυτά. Ενώ μέσα στα σχολεία προσπαθούν δάσκαλοι και καθηγητές να τηρήσουν τις αποστάσεις ανάμεσα στα παιδιά, έξω από αυτά γονείς συνωστίζονται, εναγκαλίζονται, χαιρετιούνται, φιλιούνται, σπρώχνονται για να παραλάβουν ή να αφήσουν εκεί τα τέκνα τους. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στα δημοτικά σχολεία, ενώ οι γονείς διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στις 7:30 π.μ., καθώς αυτό επηρεάζει την εργασία τους.

Εκτός αυτού, όση προσπάθεια γίνεται εντός της τάξης για να τηρηθούν οι επιβεβλημένες αποστάσεις, όλα πάνε στράφι όταν πρόκειται να κτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα. Στη δημοτική εκπαίδευση το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο, καθώς τα μικρά αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα σε νέους κανόνες. Όσον αφορά τη μέση εκπαίδευση, τα πράγματα είναι ολίγον τι διαφορετικά, όπως μαρτυρούν καθηγητές, που βλέπουν μαθητές… μπουλούκια, χωρίς, φυσικά, μάσκα, εκφράζοντας την απόλυτη ανάγκη για κοινωνικοποίησή τους.

Όσον αφορά τον συνωστισμό που παρατηρείται έξω από τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ανέφερε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για όσους γονείς χρειάζεται να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο νωρίτερα από τις 7:30 π.μ., να μπορούν να το πράξουν. Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα που ισχύουν για τα σχολεία θα τροποποιηθούν όσον αφορά την ώρα και διαδικασία προσέλευσής τους σε αυτά. Το ΥΠΠΑΝ, μετά από διαβουλεύσεις με τις Συνομοσπονδίες Γονέων Δημοτικής και Δημοσίων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, κατέληξε σε ρύθμιση για την επιτήρηση και απασχόληση των μαθητών πριν και μετά τη λειτουργία των σχολείων. Όπου υπάρχει η ανάγκη για επιτήρηση μεταξύ των ωρών 7:00 π.μ και 7:30 π.μ., ο Σύνδεσμος Γονέων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου και τη Σχολική Εφορεία, θα βρει μια αίθουσα, όπου τα παιδιά θα παραμένουν εκεί έως ότου κτυπήσει το κουδούνι. Ο Σύνδεσμος Γονέων θα μεριμνήσει για την εξεύρεση και απασχόληση αριθμού επιτηρητών με αναλογία ενός για κάθε 25 παιδιά. Μετά το σχολείο θα μπορεί να λειτουργεί Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, αφού πρώτα εξασφαλιστεί άδεια από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας.

Δεν θ’ αργήσουν να φανούν κι άλλα κρούσματα

Η είδηση για την εμφάνιση κρούσματος σε σχολεία προκάλεσε εύλογη ανησυχία σε εκπαιδευτικές κοινότητες και γονείς, οι οποίοι αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι. Η εμφάνιση κι άλλων κρουσμάτων είναι ένα αναμενόμενο σενάριο, το οποίο, στην εκτύλιξή του, απλώς θα θέσει σε εφαρμογή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Καμία ανησυχία, προς το παρόν, από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δηλώνει έτοιμο ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εκάστοτε επιδημιολογικής εικόνας. Είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, είτε με τη φυσική παρουσία, οι μαθητές θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη μάθηση.

Ο εκπρόσωπος των μαθητών, ωστόσο, θίγει το θέμα της αναπροσαρμογής της ύλης, καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να λάβει υπόψη τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. «Αναμέναμε να διαμορφωθεί ανάλογα η ύλη, αντ’ αυτού, μας έδωσαν μιάμιση εβδομάδα για επαναλήψεις. Ανησυχούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά και πώς θα καλυφθεί η ύλη, ειδικά αν χρειαστεί το σχολείο να κλείσει και να χαθεί πολύτιμος χρόνος» επισήμανε.

Υποστηρίξτε τη