Το «Κόκκινο Μήλο» και πώς Αθήνα - Λευκωσία θα διαπραγματευτούν με τον Ταγίπ Ερντογάν

Η Τουρκία θεωρεί την Κύπρο ήδη κατακτημένη και ελεγχόμενη. Όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει γελοιωδώς στο βολικό κακόφωνο γιαλέλι για επανέναρξη συνομιλιών «από εκεί που έμειναν στο Crans Montana», για λύση τουρκοδιζωνικής, η οποία θα καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα τουρκέψει την Κύπρο. Ουδεμία πρόθεση για οπλική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς

Και μόνο να μελετήσει κανείς προσεκτικά τα άρθρα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, και του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου, τα οποία δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στην αθηναϊκή «Καθημερινή» (15/9/2020), διαπιστώνει το μέγα χάσμα που χωρίζει τις δύο χώρες όσον αφορά την αντίληψή τους περί ειρήνης, σταθερότητας, δικαιωμάτων και διαπραγμάτευσης. Ο Έλληνας ΥπΕξ επισημαίνει έντονα:

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες δεν είναι ούτε προϊόν ατομικής αντίληψης περί δικαίου ούτε ποικίλλουν αναλόγως συσχετισμού μεγεθών και ισχύος μεταξύ κρατών. Προβλέπονται με σαφήνεια και ισότητα για όλα τα κράτη από το εθιμικό και συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Που είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη. Είτε τους αρέσει είτε όχι». Και ξεκαθαρίζει: «Οι μονομερείς διεκδικήσεις κρατών δεν συνιστούν διακρατικές διαφορές. Μία και μοναδική διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Πώς απαντά ο Τσαβούσογλου; Επαναλαμβάνει τον γνωστό ισχυρισμό περί «αποκλεισμού της Τουρκίας» «από τα πλούτη της γειτονιάς» της. Οι νεο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ερντογάν κωδικοποιούνται με τις υπερφίαλες φιλοδοξίες του να διεκδικήσει θέση… υπερδύναμης. Ο Τούρκος ΥπΕξ γράφει: «Ο πρόεδρός μας συνηγορεί στην ιδέα ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε (σ.σ. χώρες) και καλεί για μια πιο ισότιμη διεθνή τάξη». Ποιοι είναι οι ξεκάθαροι στόχοι της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο;

Απαιτεί «δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση» των θαλασσίων ζωνών, δηλ. ξαναγράψιμο της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν υπέγραψε και, φυσικά, κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Αναφέρεται σε δήθεν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και αξιώνει για τους Τ/κύπριους «ισότιμα δικαιώματα» στους υποθαλάσσιους πόρους. Και ευθύς αμέσως η ωμή πολεμική προειδοποίηση:

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε ατραπό επιλέξει». Ο Ερντογάν έχει κηρύξει πόλεμο, σε όλα τα μέτωπα, εναντίον της Ελλάδος. Θεωρεί ότι είναι εμπόδιο στις φιλοδοξίες του να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, να αρπάξει τους υποθαλάσσιους θησαυρούς του Αιγαίου, ειδικά της περιοχής Καστελορίζου και της Αν. Μεσογείου και να ελέγξει όλη τη Μεσόγειο. Ο Ερντογάν έχει δύο πρότυπα: Τον Χίτλερ και τον σουλτάνο Σελίμ τον 1ο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υλοποιεί την πολιτική Χίτλερ περί «ζωτικού χώρου». Είναι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», διά της οποίας διεκδικεί 480.000 τετραγωνικά χλμ θάλασσας, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δεν είναι τυχαία η εισβολή στη Λιβύη και η προσπάθεια δημιουργίας αεροναυτικής βάσης στην περιοχή της Σύρτης, η οποία είναι πλουσιότατη σε πετρέλαιο. Ούτε τυχαία είναι η οργή του εναντίον της Αιγύπτου, η οποία είναι ο μέγιστος και τελικός στόχος του: Ελέγχοντας την Αίγυπτο, διά πιθανής νέας ανόδου στην εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Ερντογάν θα ελέγχει τη Διώρυγα του Σουέζ. Και με τις βάσεις στο Κατάρ και στο Σουδάν θα ελέγχει την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ηγέτη-προστάτη των όπου γης μουσουλμάνων και των ιερών χώρων της Μέκκας και Μεδίνας, και σε νέο χαλίφη, όπως ο σουλτάνος Σελίμ 1ος. Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό πλαίσιο αδίστακτων ερντογανικών φιλοδοξιών και σχεδιασμών, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Μητσοτάκης, θα πιεστεί να διαπραγματευτεί με έναν αποθηριωμένο Ερντογάν, που εκμεταλλεύεται την απραξία και φλυαρία της Ευρώπης, την υποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή και τον συναγελασμό του με τη Ρωσία.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Αθήνα, η οποία, όμως, διαθέτει πολλά ισχυρά όπλα στη φαρέτρα της: Αντιστάθηκε με πολεμική ετοιμότητα στην τουρκική πειρατεία. Έχει την έμπρακτη υποστήριξη της Γαλλίας, καθώς και ενός ισχυρού αντιτουρκικού μετώπου. Η Αθήνα ανακοίνωσε δραστικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της. Απέδειξε σε εταίρους και σε συμμάχους ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στην τουρκική πειρατεία. Διέσωσε την ενότητα της ΕΕ και τεκμηρίωσε την αλητεία του επικίνδυνου Ερντογάν.

Και η Κύπρος; Η Τουρκία τη θεωρεί ήδη κατακτημένη και ελεγχόμενη. Όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει γελοιωδώς στο βολικό κακόφωνο γιαλέλι για επανέναρξη συνομιλιών «από εκεί που έμειναν στο Crans Montana», για λύση τουρκοδιζωνικής, η οποία θα καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα τουρκέψει την Κύπρο. Ουδεμία πρόθεση για οπλική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς.

Πρόσφατα, το τουρκικό Υπουργείο Πληροφοριών κυκλοφόρησε ένα βίντεο, με τίτλο, «Το Κόκκινο Μήλο». Μέσα από ένα απίστευτο εθνικιστικό παραλήρημα, με αναφορές στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στη Συνθήκη της Λωζάννης και στη μάχη του Ματζικέρτ, ο Ερντογάν εμφανίζεται να ενσαρκώνει τους νεο-οθωμανικούς, ισλαμικούς και τζιχαντιστικούς στόχους μιας Τουρκίας που απαιτεί να γίνει μεγάλη δύναμη, ηγέτιδα των μουσουλμάνων και προπύργιο του Ισλάμ, με αρπαγή εδαφών και πόρων από τους γείτονες. Με αυτήν την αδίστακτη, τζιχαντιστική, ιμπεριαλιστική Τουρκία, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης νομίζουν ότι θα συνομιλήσουν. Ο Τούρκος πειρατής μόνο τη ΔΥΝΑΜΗ σέβεται. Να την αποκτήσουν! Για να σωθεί ο Ελληνισμός.