Αναλύσεις

Το παιχνίδι των κυρώσεων, που τείνει να χαθεί

Η Κύπρος έχει στα χέρια της το νομικό πλαίσιο για τις κυρώσεις και μπορεί να ζητήσει νέες επί της Τουρκίας κυρώσεις, αφού πρώτα εφαρμοστούν οι ήδη εγκριθείσες από τον Ιούνιο

Οι κυρώσεις από την ΕΕ επί της Τουρκίας βρίσκονται υπό μελέτη. Ένα βήμα της Άγκυρας, όμως, μπορεί να την σώσει από την επιβολή τους, ανεξαρτήτως του ποιες θα είναι οι κυρώσεις αυτές.

Μία νέα κίνηση τακτικής της Άγκυρας, που θα εκληφθεί ως καλής θελήσεως, θα δώσει κατά πάσα πιθανότητα το άλλοθι για τη μη επιβολή κυρώσεων, αφού θα αρχίσει ένας διάλογος με την Ελλάδα, υπό την σκιά όμως της συνεχούς τουρκικής απειλής.

Άλλωστε, η Τουρκία το λέει ξεκάθαρα: Ακόμη και αν αρχίσει διάλογος, δεν υποχωρεί από τις βασικές της θέσεις.

Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

  1. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναμένει τι είδους κυρώσεις θα εισηγηθεί η Επιτροπή και αν… Γίνεται λόγος για κυρώσεις κατά τομείς.
  2. Η Κύπρος έχει ήδη στα χέρια της το νομικό πλαίσιο για τις κυρώσεις και μπορεί, αν το επιθυμεί, να ζητήσει νέες επί της Άγκυρας κυρώσεις, αφού πρώτα εφαρμοστούν οι ήδη εγκριθείσες από τον Ιούνιο.

Το «Ορούτς Ρέις» μπορεί να έχει αποσυρθεί επί του παρόντος, όμως το «Γιαβούζ» βρίσκεται στο οικόπεδο 6 και το «Μπαρμπαρός» στ’ ανοικτά της Αμμοχώστου.

Οι Γερμανοί, όπως και άλλοι, δεν επιδιώκουν τις κυρώσεις αλλά τον διάλογο, ο οποίος είναι και θέση της Ελλάδας, διότι η Αθήνα είναι αυτή που ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου. Αληθές είναι ότι υπάρχουν κράτη μέλη που επιθυμούν την αποφυγή της επιβολής κυρώσεων επί της Τουρκίας, διότι δεν έχουν λόγο να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί της. Από την άλλη, η Ελλάδα φορτώνει την ευθύνη της επιβολής ή όχι κυρώσεων στην Επιτροπή, για να μπορεί να ενεργήσει αναλόγως και εσωτερικά και διεθνώς.

Στο ψυγείο ο σχεδιασμός εξοπλισμών αποτροπής και ασφάλειας

  • Η ΕΦ έχει διαχρονικό κατάλογο αγοράς εξοπλισμών, αλλά βρίσκεται στο σημείο, που απλώς κάνει συντήρηση, πλην της εξαίρεσης των «Έξοσετ», οι οποίοι θα έρθουν το 2023
  • Κατάλογος όπλων αξιόπιστης αποτροπής
  • Γιατί οι Κυβερνήσεις δεν επένδυσαν στην άμυνα
  • Γιατί βρίσκεται σε κακή κατάσταση η ΕΦ και οι επιπτώσεις
  • Ανάπτυξη τεχνολογίας και τα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.