Τουρισμός

TUS Airways: Λουκέτο ή rebranding

Σε περίπτωση που η Kυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα της εταιρείας για χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ, τότε η TUS θα μετονομαστεί σε «ELA» - Αν όμως δεν λάβει τη στήριξη, το λουκέτο είναι μονόδρομος

Τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ώστε να της παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 800 χιλιάδων ευρώ, έδωσε την εβδομάδα που μας πέρασε η TUS Airways. Σε κοινή συνάντηση που είχε με τα Υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών, η εταιρεία τούς ενημέρωσε για την ύπαρξη ξένου επενδυτή, ο οποίος είναι έτοιμος να επενδύσει διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ με στόχο το «rebranding» της αεροπορικής, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα λάβει την κρατική στήριξη που χρειάζεται. Μάλιστα, υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός που προνοεί ότι η TUS θα μετονομαστεί σε «ELA», τα αεροσκάφη της θα αντικατασταθούν με καινούργια διαφορετικού τύπου από τα προηγούμενα που κατά καιρούς παρουσίαζαν μηχανικά προβλήματα, ενώ το πτητικό της πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλους προορισμούς πέραν της Ελλάδας και του Ισραήλ. Σε αντίθετη περίπτωση, η εταιρεία θα βάλει λουκέτο και τα 35 άτομα που εργοδοτεί θα βρεθούν στην ανεργία.

Ο σχεδιασμός για το rebranding

Σε ενημέρωση της οποίας έτυχε η «Σημερινή» από τον Chief Executive της εταιρείας, Andrew Pyne, στη συνάντηση με τα αρμόδια Υπουργεία τονίστηκε ότι το ποσό των 800.000 ευρώ που χρειάζεται η εταιρεία ώστε να παραμείνει ο επενδυτής και να προχωρήσει σε rebranding, μπορεί να της παραχωρηθεί είτε υπό μορφή δανείου είτε επιχορήγησης ή ακόμα ως τρόπος συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα της εταιρείας, τότε η TUS Airways, ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσει σε αλλαγή ονόματος και θα μετονομαστεί σε «ELA», αρχίζοντας πτήσεις από το καλοκαίρι του 2021. Παράλληλα θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των υφιστάμενων αεροσκαφών της με την αγορά τεσσάρων με έξι αεροπλάνων 10-12 ετών, τύπου Q400, τα οποία θα έχουν χωρητικότητα 72 θέσεων. Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να επεκτείνει το πτητικό της πρόγραμμα, πραγματοποιώντας πτήσεις τόσο στη στερεά Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά, όσο προς Ισραήλ, Λίβανο, Ιορδανία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία. Περαιτέρω, θα κρατήσει τους υφιστάμενους υπαλλήλους της και θα προσληφθούν αρχικά ακόμα 35 άτομα με στόχο στο μέλλον να δημιουργηθούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας.

Μονόδρομος η χρηματοδότηση

Ο κ. Pyne έδωσε ως παράδειγμα τις 20 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που αποφάσισαν να στηρίξουν τις αεροπορικές τους εταιρείες με 9 δις ευρώ, ενώ τόνισε πως εάν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου δεν λάβουν απάντηση από την Κυβέρνηση ή η απάντηση είναι αρνητική, τότε «η εταιρεία είναι τελειωμένη». Περαιτέρω, σημείωσε πως το rebranding ήταν στα σχέδια της εταιρείας πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και υπήρχε άλλος επενδυτής που τότε ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην επένδυση τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο όλα άλλαξαν λόγω των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση. Τώρα, ευελπιστούν ότι θα έχουν θετική κατάληξη. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσον το κράτος είναι πρόθυμο να χρηματοδοτήσει εταιρείες που είναι στη διαδικασία της μετεξέλιξής τους και όχι μόνο εταιρείες που βρίσκονται ήδη στους αιθέρες. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία δεν πραγματοποιεί πτήσεις από το τέλος Οκτωβρίου του 2019.

Αξίζει να αναφερθεί πως την ίδια μέρα της συνάντησης με τα αρμόδια Υπουργεία, με επιστολή της προς το Υπουργείο Μεταφορών η διοίκηση της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας TUS Airways ζήτησε όπως προχωρήσουν στην αναστολή άδειας εργασιών της για το επόμενο εξάμηνο. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε να παρουσιαστεί εντός των επόμενων έξι μηνών, το νέο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, το οποίο θα προβλέπει την εξεύρεση νέων κεφαλαίων και κατ’ επέκτασιν νέων επενδυτών. Εάν το υπουργείο κρίνει ότι το νέο επιχειρηματικό πλάνο είναι βιώσιμο, θα ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της εταιρείας.

Δεν μελετάται το αίτημα από το ΥΠΟΙΚ

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», το Υπουργείο Οικονομικών δεν μελετά το αίτημα της εταιρείας. Όπως μας ανέφεραν πηγές, όντως έγινε η συνάντηση και τέθηκε το εν λόγω αίτημα για χρηματοδότηση 800.000 ευρώ, ωστόσο δεν σημαίνει ότι αυτό θα ικανοποιηθεί. Ξεκάθαρα μάς αναφέρθηκε ότι «δεν μελετάται κάτι τέτοιο». Από την άλλη, πιο θετικό φαίνεται να είναι το Υπουργείο Μεταφορών, που όμως προσανατολίζεται στην εφαρμογή ενός ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης αεροπορικών εταιρειών και όχι μόνο της συγκεκριμένης εταιρείας. Το Υπουργείο Μεταφορών προτίθεται να εξετάσει το αίτημα της εταιρείας, αφότου εξεταστεί κατά πόσον η TUS αποτελεί δυνητικό δικαιούχο μιας τέτοιας στήριξης.