Ειδήσεις

Ο αρχιβασανιστής «Άγγελος του Θανάτου» της τουρκικής Αστυνομίας

Ποιος ήταν ο αστυνομικός «Αζραέλ» που καθοδηγούσε τα βασανιστήρια αντιφρονούντων στα παράτυπα κρατητήρια της Άγκυρας.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της τουρκικής Αστυνομίας με το ψευδώνυμο «Αζραέλ», δηλαδή «Άγγελος του Θανάτου» στο Ισλάμ, επέβλεπε δύο ανεπίσημες εγκαταστάσεις βασανιστηρίων αντιφρονούντων στην Άγκυρα.

Όπως αποκαλύπτει το «Nordic Monitor» (20/09/2020) με πληθώρα εγγράφων από καταθέσεις θυμάτων στο δικαστήριο, σε αυτούς τους δύο χώρους σχεδόν 2000 άτομα υπέστησαν κτηνώδη μεταχείριση.

Το «Nordic Monitor» αναφέρει πως ο αξιωματικός που είχε την ευθύνη για τις δύο εγκαταστάσεις στην καρδιά της Άγκυρας είναι ο Tahir Darbazoğlu. Τονίζεται μάλιστα πως οι δύο χώροι δημιουργήθηκαν κατόπιν εντολής της κυβέρνησης του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan. Ο Tahir Darbazoğlu αναφέρεται σε άλλες πηγές ως ο Επαρχιακός Αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας στην επαρχία Altındağ, στις βόρειες περιοχές της Άγκυρας.

Bestepe_Volleyball_hall.jpg

Οι καταθέσεις των θυμάτων στα ποινικά δικαστήρια είναι ανατριχιαστικές και φανερώνουν την συνειδητή και συστηματική πολιτική βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης των πολιτικών κρατουμένων υπό την επίβλεψη κυβερνητικών αξιωματούχων. Αυτοί οι αξιωματούχοι παρείχαν κάλυψη στους δράστες, εξασφάλιζαν ατιμωρησία και αρνούνταν την διερεύνηση περιστατικών.

Σύφωνα με το «Nordic Monitor», ο Darbazoğlu ενεργούσε ως ο σύνδεσμος της κυβέρνησης ο οποίος καθοδηγούσε τους βασανισμούς για την εξαγωγή ψευδών ομολογιών από τα θύματα με σκοπό να υποστηριχθεί το ερντογανικό αφήγημα γύρω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Ο Abdullah Bozkurt που υπογράφει το άρθρο διατηρεί την άποψη, την οποία εξέφρασε και σε παλαιότερα δημοσιεύματά του στο «Nordic Monitor» παραθέτοντας διάφορα στοιχεία, πως «η περιορισμένη στρατιωτική κινητοποίηση του 2016 δεν ήταν παρά μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας ("false flag") για την περαιτέρω ενδυνάμωση του Προέδρου Erdoğan και την απομάκρυνση των ανώτατων στρατηγών και ναυάρχων που αντιτάσσονταν στη στρατιωτική της Τουρκίας στη Συρία».

Ο Darbazoğlu και η ομάδα των αστυνομικών του, με την αρωγή μιας ειδικής ομάδας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (MIT), «μεταχειρίστηκαν τους κρατούμενους με νοοτροπία ISIS και θεώρησαν τις συζύγους και τα τις κόρες των θυμάτων τους λάφυρα πολέμου που μπορούσαν να βιάσουν όποτε ήθελαν». Αναφέρεται πως μερικοί από τους ίδιους τους συλληφθέντες παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά και τους έκλεψαν χρήματα και χρυσαφικά, όπως βέρες.

Ο Darbazoğlu δεν διέτασσε μόνο τα βασανιστήρια, αλλά συμμετείχε και ο ίδιος προσωπικά στους ξυλοδαρμούς, με κλωτσιές κατά των θυμάτων. Τα θύματα ξεγυμνώνονταν, τους αρνούνταν φαγητό και νερό για μέρες και εξαναγκάζονταν να παραμένουν σε άβολες στάσεις για πολλές ώρες. Στα βασανιστήρια συμπεριλαμβανόταν ηλεκτροπληξία και ασφυξία σχεδόν μέχρι θανάτου.

Τα θύματα ανάφεραν στα δικαστήρια πως ο Darbazoğlu ήταν παρών στους δύο βασικούς χώρους βασανιστηρίων. Ο ένας ήταν μια αθλητική εγκατάσταση της Τουρκικής Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας στην περιοχή Beştepe της Άγκυρας, όπου και λάμβαναν χώρα τα πιο βάναυσα βασανιστήρια. Υπολογίζεται πως πέρασαν μεταξύ 600 και 1000 κρατουμένων από αυτή την ανεπίσημη τοποθεσία κράτησης. Καθώς όμως οι κρατούμενοι μετά τον βασανισμό μεταφέρονταν σε άλλες φυλακές και μετά έφερναν άλλους, οπότε ο αριθμός άλλαζε συνεχώς. Η δεύτερη τοποθεσία ήταν ο χώρος στάθμευσης των Φυλακών Sincan της Άγκυρας όπου κρατούνταν σχεδόν 1000 άτομα σε αντίσκηνα πάνω σε μουσαμάδες στην άσφαλτο. Η τοποθεσία χαρακτηρίστηκε από τα θύματα ως «ναζιστικό στρατόπεδο αντισκήνων».

Στις αναφορές των θυμάτων στα τουρκικά ποινικά δικαστήρια μεταξύ 2017 και 2019 αναφέρονται με λεπτομέρεια φρικώδεις πράξεις όπως λυντσάρισμα, περίλουση με οξύ, προσπάθεια ιδεολογικής καθοδήγησης με σλόγκαν που θύμιζαν ISIS, ουρήσεις σε κρατούμενους, ύπνος στο κρύο, ακόμα και βιασμοί γυναικών μπροστά στους συζύγους τους και ξυλοδαρμοί μπροστά στα παιδιά τους. Οι περισσότεροι κρατούμενοι ήταν στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.

Πολλοί μάρτυρες, μεταξύ αυτών ο Ταγματάρχης Okan Ataoğlu και ο Λοχαγός Erdem Eraslan, αναφέρουν πως ο Darbazoğlu έφερε το ψευδώνυμο «Azrael», δηλαδή ο «Άγγελος του Θανάτου». Σε πολλές επισκέψεις του στα δύο άτυπα κρατητήρια τους έβαζε να γονατίζουν και τους έκανε ομιλίες.