Παραπολιτικά

Οι «μεζετζήδες» της Άγκυρας

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει μεζές στην προσπάθεια του Μακρόν, που αποσκοπεί στο να αποκαταστήσει την εικόνα του στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο... μεζετζής Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Προφανώς εννοεί μεζές για να τον καταβροχθίσει ο Ερντογάν. Διότι η πρόθεση της Τουρκίας είναι σαφής. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (αν ξεκινήσουν καμιά φορά) να παρακαθίσουν ο σουλτάνος και ο Μητσοτάκης, ο πρώτος ως συνδαιτυμόνας και ο δεύτερος ως... μεζές.

Στο μεταξύ οι Τούρκοι μάς πιάνουνε στον... μεζέ και με το «Ορούτς Ρέις». Τη μια μέρα το σηκώνουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και βγαίνει ο Μητσοτάκης και το χαιρετίζει αυτό ως «θετικό πρώτο βήμα» και την επόμενη μέρα βγαίνει ο Τσαβούσογλου και δηλώνει ότι το «Ορούτς» κατέπλευσε στον κόλπο της Αττάλειας απλώς για συντήρηση και ανεφοδιασμό, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι φανερό ότι απέσυραν προσωρινά το πειρατικό τους, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τυχόν κυρώσεις από τη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Τα γνωστά κόλπα των Τούρκων. Εμφανίζονται να υποχωρούν σε κάτι, για να απαιτήσουν πολλαπλάσια οφέλη. Σαν τον κλέφτη, που μπαίνει στο σπίτι σου και ψάχνει για να βρει το χρηματοκιβώτιό σου κι όταν βγαίνει για λίγο από το σπίτι, έχει την αξίωση να μοιραστείτε το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου, για να μην επιστρέψει και να το ρημάξει.

Από την κυπριακή «συτζιάν του μαύρου», άλλως ΑΟΖ, δεν αποχωρεί, φυσικά, η Τουρκία. Συνεχίζει τις γεωτρήσεις με το «Γιαβούζ» και τις έρευνες με το «Μπαρμπαρός». Και για να επανέλθουμε στους... μεζέδες, ο Ερντογάν θεωρεί την Κύπρο ως απαραίτητο ορεκτικό στο οθωμανικό μενού του. Ή, καλύτερα, το... οθωμενού του. Το οποίο περιλαμβάνει επίσης νησιά του Αιγαίου ντολμαδάκια, Συρία στα κάρβουνα, Ιράκ κεμπάπ, Κούρδους ψητούς με πιλάφι και Λιβύη εκμέκ κανταΐφ.

ΜΠΟΞΕΡ