Τα ελληνικά βήματα αυτοπεποίθησης και η γραμμή πλεύσης Αθήνας - Λευκωσίας

Το μέγα ερώτημα που αναφύεται είναι κατά πόσον το μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου μπορεί να αντέξει εν μέσω της πανδημιακής κρίσης το απαιτούμενο τεράστιο οικονομικό φορτίο

Στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 στην Κορσική, οι ηγέτες των επτά ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, με επικεφαλής τον οικοδεσπότη Εμμανουέλ Μακρόν, έστειλαν ισχυρότατο μήνυμα στην Τουρκία ότι οι λεονταρισμοί και οι νέο-οθωμανικές πρακτικές απορρίπτονται κάθετα. Ο χρονισμός της ωμής τοποθέτησης του Εμμανουέλ Μακρόν υπέρ της Αθήνας - Λευκωσίας και εναντίον της Άγκυρας είναι ιδιαίτερα σημαδιακός, καθώς καλεί, επιτέλους, την Ευρωπαϊκή Ένωση στη συγκρότηση ενιαίας αρραγούς στάσης έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Τα πράγματα, όμως, δεν έχουν μόνον μία όψη. Η σαφής στήριξη της Γαλλίας σε Ελλάδα - Κύπρο προϋποθέτει τη δημιουργία μιας ισχυρής στρατηγικής σχέσης με το Παρίσι, που θα βασίζεται σε εξοπλιστικά προγράμματα και ενδεχόμενη αναδιάταξη κάποιων κανόνων της μέχρι τούδε εξωτερικής μας πολιτικής.

Το μέγα ερώτημα που αναφύεται είναι κατά πόσον το μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου μπορεί να αντέξει εν μέσω της πανδημιακής κρίσης το απαιτούμενο τεράστιο οικονομικό φορτίο. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας από τη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο πρόγραμμα αμυντικής θωράκισης της χώρας με μαχητικά Rafale, 4 υπερσύγχρονες φρεγάτες και ενίσχυση του έμψυχου και άψυχου οπλοστασίου και των τριών κλάδων [με παράλληλη δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας], διαμήνυσε πως η Ελλάδα μπορεί.

Υπό το φώς αυτών των δεδομένων, διαμορφώνεται ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο, με πρώτο παίκτη τη Γαλλία, η οποία επιδιώκει πάση θυσία να διασφαλίσει τα ενεργειακά και άλλα συμφέροντά της, με παράλληλη θωράκιση των ζωτικών συμφερόντων της Ευρώπης. Όπως διαφαίνεται, οι επτά χώρες της Μεσογείου μπορούν πλέον να ορθώσουν το δικό τους ανάστημα στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα. Η ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υιοθέτηση κολοσσιαίου οικονομικού προγράμματος για αναχαίτιση των επιπτώσεων της πανδημίας στη βάση της αλληλεγγύης αλλά και η ομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δη της Προεδρεύουσας Γερμανίας για αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης, δημιουργούν μια νέα μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Προβάλλει, λοιπόν, αδήριτη η ανάγκη να οικοδομηθεί χωρίς άλλη κωλυσιεργία το όραμα για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, με παράλληλη ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Μέσα από αυτήν την ιστορική αναγκαιότητα, Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να διαδραματίσουν τον δικό τους ενεργό και αποφασιστικό ρόλο, τόσο για προάσπιση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, όσο και για θωράκιση της εθνικής τους ασφάλειας που κινδυνεύει από τον νεοσουλτάνο. Προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα, απαντώντας στις προκλήσεις της Ιστορίας, έκανε την αρχή με τα βήματα αυτοπεποίθησης σε άμυνα και οικονομία που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Εναπομένει να πληροφορηθούμε τώρα τους σχεδιασμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και κατ’ επέκτασιν την κοινή γραμμή πλεύσης, ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια και ευημερία των δύο αδελφών χωρών.

*Δημοσιογράφος