Πολιτισμός

ART AERI Ιερά Μονή Κύκκου

Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου είναι μια από τις 3 μεγαλύτερες και ιστορικότερες Ιερές Μονές της Κύπρου, που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου. Είναι επίσης μία από τις 5 Σταυροπηγιακές Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου και ο Ηγούμενός της είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Κύκκου. Στην Μονή υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, που παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα από τη δεξιά πλευρά, που κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

H Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου βρίσκεται στο ομώνυμο σημείο του όρους του Ολύμπου στο δυτικό μέρος της οροσειράς του Τροόδους, κοντά στο Θρονί της Παναγιάς και σε υψόμετρο 1300 μ.. Ονομάζεται Βασιλική γιατί κτίσθηκε με την οικονομική βοήθεια του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλεξίου του Α΄ του Μεγάλου Κομνηνού, ο οποίος και έστειλε την ιερά εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν μέχρι τότε στο βυζαντινό ανάκτορο στη Κωνσταντινούπολη. Η Μονή αποκλήθηκε και σταυροπηγιακή, επειδή στα θεμέλιά της τοποθετήθηκε σταυρός, που της δίδει το δικαίωμα να αυτοδιοικείται, μέσα στο πλαίσιο, βέβαια, του συνόλου της Εκκλησίας της Κύπρου. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας απoτέλεσε πνευματικό κέντρο, όπως και παραμένει μέχρι σήμερα. Για τη μεγάλη της προσφορά γενικότερα στην πνευματική ανάπτυξη της Κύπρου έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Το 1974, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και μετέπειτα πρόσφερε μεγάλη βοήθεια σε αστέγους.

Σήμερα η Αδελφότητα έχει σημαντικό αριθμό μοναχών με ηγούμενο τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο. Είναι επίσης και η έδρα της Επισκοπής Κύκκου. Σημειώνεται ότι στη Μονή αυτή υπηρέτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ (εκ Παναγιάς Πάφου) ως δόκιμος μοναχός, ο δε τάφος του βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από τη Μονή. Μια ακόμη κορυφαία εκκλησιαστική μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου τα τελευταία χρόνια ήταν και ο διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και στενός συνεργάτης του, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α' (εκ Στατού Πάφου), επίσης μέλος της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Κύκκου. Η μεγαλύτερη ίσως εκκλησιαστική μορφή της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Κύκκου ήταν ο μακαριστός Ηγούμενος Χρυσόστομος εκ Ζώδιας, ο οποίος παρέλαβε το πηδάλιον της Μονής Κύκκου κατά τη δεκαετία του 1930 και από καταχρεωμένη, την παρέδωσε με τη μεγαλύτερη εκκλησιαστική περιουσία. Είναι αυτός που έκτισε την γνωστή Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας της Εκκλησίας της Κύπρου, τα Παγκύπρια Σχολεία Κύκκου στη Λευκωσία, το Μέλαθρον Ευγηρίας στη Μακεδονίτισσα και συνέβαλε δυναμικά στην επιτυχία του αγώνα της ΕΟΚΑ. Στη σημερινή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, οι Μητροπολίτες Κυρηνείας Χρυσόστομος, Κύκκου Νικηφόρος και Ταμασσού Ησαΐας είναι πνευματικά τέκνα της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία