Τοπικά

Η Πάφος έχει όλα τα φόντα ν’ αντισταθεί

Η κατ' εξοχήν τουριστική Επαρχία του νησιού στρέφει πλέον ξεκάθαρα την προσοχή της στον εγχώριο τουρισμό δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί με την επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες στις οποίες παραδοσιακά στηριζόμασταν για τη χειμερινή περίοδο.

Διαρκή μάχη με τα δεδομένα δίνει η Πάφος για να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο πετυχημένα, ή λιγότερο "αναίμακτα", το προσεχές εξάμηνο, το οποίο χαρακτηρίζεται απ’ όλους τους παράγοντες της οικονομίας, τοπικά και όχι μόνο, ως το πιο δύσκολο των τελευταίων ετών.

Η κατ' εξοχήν τουριστική Επαρχία του νησιού, η οποία τα τελευταία χρόνια με συντονισμένες κινήσεις επιτυχώς κατάφερε να επιμηκύνει την καλοκαιρινή περίοδο και να διατηρεί την πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Τουριστικής Βιομηχανίας ανοικτές, στρέφει πλέον ξεκάθαρα την προσοχή της στον εγχώριο τουρισμό, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί με την επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες στις οποίες παραδοσιακά στηριζόμασταν για τη χειμερινή περίοδο.

Ενδεικτική των πιο πάνω είναι η πολύ πρόσφατη ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Επαρχίας Πάφου, με την οποία προδιαγράφει, στην ουσία, την επιδίωξη όλων στην Πάφο για το προσεχές διάστημα.

Η ανακοίνωση

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), συνεχίζοντας τις προσπάθειες για προσέλκυση εγχώριου τουρισμού, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, άρχισε αυτήν την εβδομάδα την υλοποίηση της δεύτερης φάσης συγκεκριμένης εκστρατείας, που θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου 2020.

Η παγκύπρια προώθηση περιλαμβάνει και πάλι οργανωμένη εντατική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στα facebook και instagram, ενώ θα περιλάβει και διαδικτυακούς διαγωνισμούς, αρθρογραφία κ.ά.

Η Πάφος προσδοκά, με τις παράλληλες προσπάθειες των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και του Υφυπουργείου Τουρισμού, να καταφέρει να συνεχίσει την προσέλκυση μόνιμων κατοίκων Κύπρου μέχρι και τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα η στόχευση της εκστρατείας επικεντρώνεται στην προσέλκυση οικογενειών, νεαρών ζευγαριών αλλά και σε πιθανούς οπαδούς ομάδων ποδοσφαίρου που επιθυμούν την παρακολούθηση αγώνων της αγαπημένης τους ομάδας στο στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης» σε συνδυασμό με Σαββατοκύριακο διακοπών, χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς ή περιπέτειας στην Επαρχία Πάφου.

Αυτήν την περίοδο είναι γνωστό ότι ολόκληρη η Επαρχία Πάφου προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εμπειριών με δεκάδες επιλογές, όπως εκδρομές στην πανέμορφη ύπαιθρο, τον Ακάμα, ποδηλασία ή περιήγηση κατά μήκος της πανέμορφης ακτογραμμής, επισκέψεις στους μοναδικούς χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κολύμπι στις πεντακάθαρες θάλασσες, οινοπεριοδείες κ.ά.

Μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, καθώς και παρεμφερείς υποδομές και υπηρεσίες είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ πολύ ελκυστικά πακέτα προσφέρονται από τους παρόχους διαμονής.

Ευχόμαστε πανέμορφες διακοπές μικρής διάρκειας!

Τα μικρά γράμματα πίσω από την ανακοίνωση

Χρόνια τώρα η Πάφος στηριζόταν, κυρίως αυτήν τη χρονική περίοδο του έτους, από τουρισμό που ηλικιακά ξεπερνούσε τα 65 χρόνια, και κυρίως προερχόταν από τη βρετανική αγορά. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι για συναπτά έτη η Πάφος βραβευόταν ως ο καλύτερος και πιο φθηνός τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη, ανάμεσα σε πολύ πιο προβεβλημένους προορισμούς για συνταξιούχους, σε μια έρευνα του Βρετανικού Ταχυδρομείου.

Οι Βρετανοί, μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, που αναζητούσαν μία εξόρμηση προς πιο ηλιόλουστους και οικονομικούς προορισμούς τις μέρες πριν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θεωρούσαν ως καλύτερη επιλογή την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα την Πάφο.

Η έρευνα του τμήματος συναλλάγματος του βρετανικού οργανισμού πραγματοποιούσε κάθε χρόνο μια σύγκριση μεταξύ 12 τουριστικών προορισμών για τη χειμερινή περίοδο εν μέσω των δεδομένων που υπήρχαν με την οικονομία στη χώρα και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο πιο οικονομικός από τους προορισμούς κοντινής απόστασης είναι η Πάφος.

Συνδυάζοντας το κόστος ενός πακέτου διακοπών μίας εβδομάδας με το κόστος δείπνων και ποτών, οι έρευνες των τελευταίων χρόνων έδειχναν ότι η Πάφος στοιχίζει λιγότερο από 350 λίρες κατ’ άτομο, δηλαδή περίπου 400 ευρώ.

Όπως κατ' επανάληψιν αναφερόταν, τα πιο πάνω σημαίνουν πως οι χειμερινές διακοπές στην Πάφο είναι φθηνότερες κατά 20% περίπου από τις αντίστοιχες στο Λανθαρότε (416 λίρες) και στην Τενερίφη (417 λίρες) των Καναρίων Νήσων.

Πού στοχεύει η ΕΤΑΠ;

Δεδομένων των πιο πάνω η ΕΤΑΠ, σύμφωνα και με τον πρόεδρό της Γιώργο Μάη, θέλει ανάμεσα σε άλλα να προσελκύσει νεαρά ζευγάρια αλλά ακόμη και πιθανούς οπαδούς ομάδων ποδοσφαίρου που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα στο στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης» σε συνδυασμό με Σαββατοκύριακο διακοπών, χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς ή περιπέτειας στην Επαρχία Πάφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παφιακό γήπεδο πλέον χρησιμοποιεί ως έδρα της, εκτός από την Πάφο Fc, και η Καρμιώτισσα Πολεμιδιών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην ανακοίνωση, η Πάφος διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εμπειριών με πολλές επιλογές, όπως εκδρομές στην πανέμορφη ύπαιθρο, τον Ακάμα, ποδηλασία ή περιήγηση κατά μήκος της πανέμορφης ακτογραμμής, επισκέψεις στους μοναδικούς χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κολύμπι στις πεντακάθαρες θάλασσες, οινοπεριοδείες και πολλά άλλα.

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ, Γιώργος Μάης, ξεκαθάρισε ότι τα πράγματα όντως είναι δύσκολα, σίγουρα ούτε οι πιο συγκρατημένες προβλέψεις δεν έπεσαν μέσα, όμως η Πάφος θα προσπαθήσει να σώσει ό,τι περισώζεται.

«Η υπάρχουσα επιδημιολογική κατάσταση σίγουρα δεν μας επιτρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, οφείλουμε να πούμε ότι η Πάφος είχε πολύ καλές επιδόσεις, οι οποίες προέκυψαν γιατί οι συμπατριώτες μας μένοντας στην Κύπρο θέλησαν να επισκεφθούν την Πάφο για να δουν και να απολαύσουν περιοχές με ξεχωριστά σημεία ενδιαφέροντος, μοναστήρια, αλλά και πανέμορφα μέρη που το φυσικό περιβάλλον της επαρχίας προσφέρει».

«Οι πληροφορίες αλλά κυρίως τα σχόλια τα οποία λαμβάνουμε λένε», συμπλήρωσε ο κ. Μάης, «ότι οι συμπατριώτες μας που επισκέφθηκαν την Πάφο έμειναν πολύ ευχαριστημένοι. Τόσο οι τιμές που παρείχαν οι ξενοδόχοι, όσο και οι εστιάτορες αλλά και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία συνέβαλαν για το αποτέλεσμα αυτό».

Ο κ. Μάης, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον η επιλογή των ντόπιων επισκεπτών καθορίζεται στη βάση αυτής των επισκεπτών από προορισμούς του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, για την οποία υπάρχουν ποιοτικές μετρήσεις όσον αφορά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, ανέφερε πως όλοι οι επισκέπτες επιλέγουν στη βάση ουσιαστικών κριτηρίων. Η Ιστορία ενός μέρους, οι φυσικές ομορφιές, το κλίμα, οι καθαρές θάλασσες, η γαστρονομία καθώς και η καθαριότητα και η καλή φιλοξενία πάντα θα είναι σημαντικά κριτήρια για τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Πάφος, στην προσπάθεια να προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό.