Υγεία

Σε κρίσιμη καμπή η πορεία των κρουσμάτων

Οι αριθμοί των κρουσμάτων τις επόμενες τρεις με τέσσερεις ημέρες θα κρίνουν κατά πόσον θα υπάρξει ανάγκη επέκτασης των μέτρων που ισχύουν για την επαρχία Λάρνακας σε παγκύπρια βάση

Προσπάθειες για αναχαίτιση μίας ενδεχόμενης νέας έξαρσης της πανδημίας σε ολόκληρη την Κύπρο, διενεργούν πυρετωδώς οι αρμόδιες Αρχές. Μετά και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, με επίκεντρο κυρίως την επαρχία Λάρνακας, σήμανε συναγερμός τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στην αρμόδια επιστημονική ομάδα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις υπόλοιπες επαρχίες, όπου το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού είναι ορατό. Ήδη από την εβδομάδα που πέρασε η Λάρνακα βρίσκεται κάτω από ειδικό καθεστώς με την εφαρμογή νέων πιο αυστηρών μέτρων εντός της επαρχίας, ωστόσο την ίδια ώρα γίνονται οι απαραίτητοι σχεδιασμοί, ώστε, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και σε άλλες πόλεις, να μπορούν να εφαρμοστούν κι εκεί μέτρα με στόχο την αναχαίτιση της κατάστασης. Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί και ο μεγάλος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο κυπριακό ποδόσφαιρο, με τους αρμόδιους όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο αναβολής του πρωταθλήματος.

Το ειδικό καθεστώς της Λάρνακας

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για την επαρχία Λάρνακας ήταν επακόλουθο της αύξησης των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη γένεση πολλών αλυσίδων μετάδοσης του ιού, οι οποίες σε καθημερινή βάση επεκτείνονται. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λάρνακας από την περασμένη Πέμπτη και για τις επόμενες δύο βδομάδες θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

- Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

- Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα.

- Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις της Επαρχίας Λάρνακας, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών.

- Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης στην Επαρχία Λάρνακας, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

- Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

- Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 350 άτομα.

Ταυτόχρονα, στην επαρχία αρχίζει δειγματοληπτικός εργαστηριακός έλεγχος σε 3.000 άτομα, ενώ εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι της Αστυνομίας, για διασφάλιση της τήρησης των μέτρων. Οι δωρεάν δειγματοληψίες που άρχισαν από την Πέμπτη και συνεχίζονται διενεργούνται στον χώρο στάθμευσης του Νέου ΓΣΖ και στον δημοτικό χώρος στάθμευσης επί της Λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου (περιοχή Μακένζι, απέναντι από τις παγωταρίες), μεταξύ των ωρών 8.00 π.μ. με 5.00 μ.μ. Τα άτομα που θα προσέρχονται στα σημεία υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα προσώπου και να τηρούν την απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους.

Μελετάται η επέκτασή τους σε όλη την Κύπρο

Αρχικά να σημειώσουμε ότι, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Λάρνακα, είναι πιθανό να επεκταθούν σε ολόκληρη την Κύπρο, εάν βέβαια επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο και σε άλλες περιοχές. Αυτός άλλωστε είναι ο φόβος των επιδημιολόγων, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί εύκολα να μεταφέρει τον ιό και σε άλλες πόλεις, αφού αρκετοί Λαρνακείς επισκέπτονται συχνά τόσο την πρωτεύουσα όσο και τη γειτονική τους Λεμεσό. Την ίδια ώρα, προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό και το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες πέφτουν, αλλάζει ο καιρός και η εποχή και όσο πλησιάζει ο χειμώνας, σε περίπτωση μίας έξαρσης της πανδημίας και συνύπαρξης της γρίπης με τον COVID-19, η αναχαίτιση της κατάστασης θα είναι δύσκολη.

Ερωτηθείς σχετικά ο Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε στη «Σημερινή» πως είναι ορατό το ενδεχόμενο της επέκτασης των μέτρων που ισχύουν στην επαρχία Λάρνακας σε παγκύπρια βάση, εάν φυσικά υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων και σε άλλες επαρχίες. Προς το παρόν υπέδειξε ότι τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας επιτηρούν την κατάσταση και όλα θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων για τις επόμενες τρεις με τέσσερεις ημέρες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lock down, κάτι που είδαμε ότι επήλθε σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Επιτακτική ανάγκη η τήρηση των μέτρων

Ανησυχίες για την κατάσταση της εξάπλωσης της πανδημίας, λόγω του εφησυχασμού που παρατηρείται στην κοινότητα, εξέφρασε την εβδομάδα που μας πέρασε σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο Υπουργός τόνισε ότι «αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας και αν δεν προσέξουμε, θα ακολουθήσουμε δυστυχώς το κακό παράδειγμα άλλων χωρών». Συνεχίζοντας, επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι «στόχος δεν είναι να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα. Στόχος είναι να αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα, την ατομική μας ευθύνη και να τηρούμε τα πρωτόκολλα. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα». Εάν δεν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση, τόνισε ο κ. Ιωάννου, και απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να ακολουθεί τα πρωτόκολλα και τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Ανησυχητικά τα κρούσματα στο ποδόσφαιρο

Ιδιαίτερο πρόβλημα, με την απότομη αύξηση θετικών κρουσμάτων, αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες το κυπριακό ποδόσφαιρο. Η αλυσίδα της μετάδοσης του ιού στις ομάδες δεν περιορίζεται μόνο στον Εθνικό Άχνας και τη Νέα Σαλαμίνα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες ομάδες, όπως είδαμε να γίνεται στις ακαδημίες της Ομόνοιας Αραδίππου. Οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων σε ποδοσφαιρικές ομάδες προβληματίζουν τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), με την τελευταία όμως να αποκλείει – προς το παρόν - το ενδεχόμενο αναβολής του Πρωταθλήματος. Αυτό που έγινε ήταν να αναβληθούν οι αγώνες του Εθνικού Άχνας με την Ανόρθωση και της Νέας Σαλαμίνας με τον Ερμή Αραδίππου για την 5η αγωνιστική και κατ’ επέκτασιν θα γίνουν κάποιες αλλαγές στον θεσμό του Κυπέλλου ώστε να βρεθούν λύσεις με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αναβληθέντων αγώνων. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι το ενδεχόμενο αναβολής του πρωταθλήματος σε μεταγενέστερο στάδιο δεν αποκλείεται, καθώς η κατάσταση στο ποδόσφαιρο παραμένει ρευστή και όλα θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων, αφού εάν σε μία ομάδα βρεθούν θετικά πάνω από 4 κρούσματα τα παιχνίδια της αναβάλλονται. Τέλος, να αναφέρουμε ότι ανοικτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο να αναβληθούν και οι αγώνες της επόμενης αγωνιστικής για τον Εθνικό Άχνας και τη Νέας Σαλαμίνας, εφόσον οι ποδοσφαιριστές ίσως παραμείνουν σε καραντίνα.