Παιδεία

Σωτήρια η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Δεν χάνεται η χρονιά διαβεβαιώνει ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος μίλησε στη «Σ» για την ετοιμότητα του Υπουργείου ν’ ανταποκριθεί ξανά σε κάθε περίπτωση

Ο Σεπτέμβριος δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί και ήδη μετρούμε τα πρώτα κρούσματα σε σχολικές μονάδες, οι οποίες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στη «Σημερινή» ότι οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών συνεχίζονται και κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν. «Όλα είναι έτοιμα, με τα μέσα φυσικά που διαθέτουμε. Έχουμε ήδη δώσει κωδικούς για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία. Η διαδικασία για να δοθεί εξοπλισμός σε όλους τους σχολικούς χώρους, ήδη τρέχει». Ο Υπουργός ανέφερε το πρότυπο βάσει του οποίου αναπτύσσεται το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας μαζί με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, «το οποίο προνοεί έναν συνδυασμό διδασκαλίας μέσα στην τάξη και εξ αποστάσεως, ώστε τα παιδιά, αν χρειαστεί, να μπορούν να παρακολουθούν από το σπίτι. Αυτό θα το πετύχουμε με την εγκατάσταση οθονών και άλλου εξοπλισμού στις τάξεις», ανέφερε.

Η εξ αποστάσεως θα δώσει τις λύσεις – Θεωρείται πλέον κανονική φοίτηση
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική – Δεν γίνεται να κάνουν του κεφαλιού τους οι εκπαιδευτικοί
Να μην ανησυχούν οι μαθητές για την ύλη – Αν χρειαστεί, θ’ αναπροσαρμοστεί

Ίδιες διαδικασίες με τις περσινές

Ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι η κάλυψη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κάτω από την ομπρέλα του νόμου, ανοίγει δρόμους και διαλύει κωλύματα. «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα ακολουθηθεί, όπως και την προηγούμενη χρονιά, όπου κι αν χρειάζεται. Τα σχολεία στα οποία χρειάστηκε να διατηρήσουν κλειστές κάποιες αίθουσες λόγω κρουσμάτων, εφάρμοσαν ήδη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μάλιστα στο ένα σχολείο σπεύσαμε να καλύψουμε ανάγκες μερικών υπολογιστών που χρειάζονταν και λειτούργησε άμεσα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όπου χρειάζεται, θα γίνεται. Επίσης, μπορεί να μην είναι κατ’ ανάγκην διδασκαλία αλλά μπορεί ν’ ακολουθηθεί η ασύγχρονη εκπαίδευση. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί διά παν ενδεχόμενο. Δεν ξέρουμε την εξέλιξη της πανδημίας».

Μιλώντας για τη θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο κ. Προδρόμου απάντησε στους εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονται πως πλέον δεν είναι στο δικό τους χέρι. «Πέρασε η νομοθεσία από τη Βουλή, η οποία λέει ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θεωρείται κανονική φοίτηση. Έτσι, αν κάποιος διδαχθεί κάτι από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα μπορεί να εξεταστεί σε αυτό».

Πλάνα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα

Όσον αφορά την εκ περιτροπής φοίτηση, ο Υπουργός κατέστησε σαφές ότι το συγκεκριμένο σενάριο είναι το πιο απλό και εύκολο. «Δεν χρειάζεται κάποιο πλάνο σε αυτό αλλά είναι απευκταίο, καθώς θα χαθεί πολύτιμος χρόνος διδασκαλίας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε σε λειτουργία όλα τα σχολεία με φυσική παρουσία και να τηρούμε τα πρωτόκολλα, για να αποφύγουμε την επιδείνωση της κατάστασης».

Για το ενδεχόμενο κλεισίματος σχολείων ο Υπουργός δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα αν πρέπει να κλείσουν σχολικές αίθουσες ή ολόκληρα σχολεία. Εμείς λαμβάνουμε οδηγίες από τις υγειονομικές υπηρεσίες διά παν ενδεχόμενο. Στις δύο περιπτώσεις που αναφέραμε ότι έκλεισαν σχολικές αίθουσες ήταν μια πρόσθετη φύλαξη. Θα μπορούσε να απολυμανθεί το σχολείο, να επιστρέψουν πίσω οι μαθητές και να παραμείνουν σπίτι μόνον όσοι είναι στη διαδικασία ιχνηλάτησης. Όμως είπαμε ότι για σκοπούς προστασίας θα ήταν καλύτερα να μην επιστρέψει κανένας».

Οι τάξεις θ’ αδειάσουν και λόγω γρίπης

Σε ερώτηση τι προνοεί το Υπουργείο στην περίπτωση μακρόχρονης απουσίας παιδιών με γρίπη, ειδικά κατά τη φετινή χρονιά, όπου με το πρώτο φτέρνισμα ή τα πρώτα δέκατα θα επικρατεί αναβρασμός για τη διάγνωση, ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία θα πρέπει να φροντίσουν για την κάλυψη των παιδιών. «Τα σχολεία θα πρέπει να φροντίσουν για τα παιδιά που λείπουν, ώστε να μη μείνουν ακάλυπτα στην ύλη. Στη Δημοτική Εκπαίδευση, για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότερες ώρες διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν, για παράδειγμα, λείπουν 40-50 παιδιά, θα μπορούν να καλύπτονται κατά ομάδα. Θα οργανωθεί ανάλογα με τις απουσίες».

Ανησυχίες μαθητών για την ύλη

Την απάντησή του έδωσε και στους μαθητές που αγχώνονται άδικα, όπως δήλωσε, για την ύλη και απαιτούν όπως αυτή μειωθεί. «Η ανησυχία για την ύλη είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η ύλη αναπροσαρμόζεται. Δεν θα συζητούμε εκ προοιμίου για την ύλη, η οποία θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις εξελίξεις. Οι οδηγίες είναι από την αρχή στις διευθύνσεις του Υπουργείου και στους επιθεωρητές. Ήδη γίνεται ένας προγραμματισμός της ύλης από την αρχή, για να καλυφθούν τυχόν κενά υπό την μορφή επαναλήψεων. Εξυπακούεται ότι αν τυχόν χαθεί ύλη δεν θα βάλουμε τα παιδιά να μάθουν πράγματα που δεν θα διδαχθούν, ούτε θα εξεταστούν σε αυτά. Είναι ξεκάθαρο από την αρχή».

Για τις εξετάσεις τετραμήνων, για τις οποίες οι μαθητές ζητούν την αναβολή τους, ο Υπουργός ήταν κάθετος: «Είναι και αυτό ένα θέμα που έχει περάσει από τη Βουλή ως νομοθεσία πια. Οι εξετάσεις θα γίνουν και στο πρώτο και στο δεύτερο τετράμηνο, αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Η Α’ και η Β’ Λυκείου θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις και αυτές θα γίνουν στη βάση όσων έχουν διδαχθεί».

«Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του»

Η χρήση μάσκας από εφήβους άνω των 12 ετών και από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, αυτή μόνο δυσφορία προκαλεί σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με τους τελευταίους να παραπονιούνται για αδυναμίες και τάσεις λιποθυμίας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι μαθητές που πιστοποιούν ότι, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ότι ο εκπαιδευτικός μπορεί να αφαιρεί για λίγο τη μάσκα ώστε να γίνεται ευκολότερη η διδασκαλία, πολλοί καθηγητές εισέρχονται στις σχολικές αίθουσες χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις των δύο μέτρων.

Για το επίμαχο θέμα ο Υπουργός Παιδείας ήταν κάθετος: «Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές άνω των 12 οφείλουν να φορούν τη μάσκα σύμφωνα με το πρωτόκολλο και στη βάση των πρόσθετων μέτρων που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του».