Αναλύσεις

Σιμόν Αϊνετζιάν: Η Τουρκία θέλει να ανατρέψει το στάτους των προηγούμενων διεθνών συμφωνιών

Στήριξη από τους Κύπριους Αρμένιους στον αγώνα της Αρμενίας και του Αρτσάχ κατά της τουρκο-αζερικής επιθετικότητας. Δηλώσεις Σ. Αϊνετζιάν στη «Σημερινή»: Η Τουρκία θέλει να ανατρέψει το στάτους προηγούμενων συμφωνιών, γι' αυτό ερεθίζει τις γειτονικές της χώρες.

Αναβρασμός επικρατεί στην ιστορική αρμενική κοινότητα της Κύπρου για τα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ως μια από τις παλαιότερες κοινότητες της μεγάλης Αρμενικής Διασποράς, οι εν Κύπρω Αρμένιοι ανησυχούν για τις εξελίξεις στον Καύκασο. Στηρίζουν την στρατιωτική κινητοποίηση των ομοεθνών τους για να αποκρούσουν την τουρκο-αζερική επιδρομή στο Αρτσάχ και στην μητέρα-πατρίδα τους, την Αρμενία.

Ο Εκπρόσωπος των Κυπρίων Αρμενίων στην Βουλή, Βαρτκές Μαχντεσιάν, σε ανάρτηση στην σελίδα του στο Facebook, τάχθηκε «στο πλευρό των στρατιωτιών του Αρτσάχ», δεχόμενος πολλά «likes» από Αρμένιους και Έλληνες της Κύπρου.

arm2.JPG

Ο κ. Σιμόν Αϊνετζιάν, εκπρόσωπος του Α.Ε.Ο. - Τασνάκ Κύπρου και εξέχων στέλεχος της αρμενοκυπριακής κοινότητας, δήλωσε στη «Σημερινή Online» πως αυτός ο πόλεμος «διαφέρει από τους άλλους διότι τώρα υπάρχει άμεση εμπλοκή της Τουρκίας και είναι κάτι που δεν το έκρυβαν οι Τούρκοι με τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις μαζί με το Αζερμπαϊτζάν». Ο κ. Αϊνετζιάν έφερε επίσης ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Erdoğan πως η μικρή Αρμενία είναι περικυκλωμένη με εχθρούς είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στον Καύκασο. παραγων στον Καύκασο.

Σχετικά με τους Σύρους και Τουρκομάνους παραστρατιωτικούς που στέλνει η Τουρκία στην περιοχή, ο κ. Αϊνετζιάν δήλωσε πως «η αποστολή μισθοφόρων στην περιοχή και η γενικότερη επεκτακτική πολιτική της Τουρκίας, όχι μόνο στην Αρμενία αλλά και στην Μεσόγειο, καθιστούν τον σημερινό πόλεμο διαφορετικό από προηγούμενες συρράξεις.»

Εξήγησε πως «η Αρμενία και ο λαός της "Δημοκρατίας του Αρτσάχ" (ή Ναγκόρνο-Καραμπάχ) δεν εχουν απολύτως κανένα λόγο να αρχίσουν επίθεση εναντίον του Αζερμπαϊτζάν σε μια περιοχή όπου ζει αρμενικός πληθυσμός, τον οποίο έτσι θα θέσουν σε θανάσιμο κίνδυνο. Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας ειναι υπεύθυνη για αυτή τη σύρραξη και πρέπει να λογοδοτήσει προς τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.

«Η Τουρκία με την επεκτακτική πολιτική που εκδηλώνει προσπαθεί να ξεκινήσει και να ενθαρρύνει συγκρούσεις με τους γείτονες της με σκοπό την αλλαγή καθεστώτων και συμφωνιών. Στόχος είναι να πιέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την Αρμενία και την Κύπρο και την Ελλάδα και τη Συρία και άλλες χώρες, με σκοπό να αλλάξει το στάτους μέσα από νέες συμφωνίες που θα ανατρέψουν τις προηγούμενες», κατέληξε ο κ. Αϊνετζιάν.