Παραπολιτικά

Ο κορωνοϊός μάς παίζει μονότερμα

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν εξελίσσεται καθόλου καλά. Σε πολλές χώρες το δεύτερο κύμα χτυπάει ήδη αλύπητα, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν όλο και αυστηρότερα μέτρα, ενώ και οι δοκιμές του εμβολίου αντιμετωπίζουν συνεχή εμπόδια. Στην Κύπρο, η κατάσταση είναι μεν ελεγχόμενη, αλλά οι επιστήμονες προβληματίζονται για τις πολλές αλυσίδες μετάδοσης. Ιδιαίτερα άγρια ο κορωνοϊός χτύπησε το ποδόσφαιρο, με τα πολυάριθμα κρούσματα σε ποδοσφαιριστές και παράγοντες της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας. Τα παραδείγματα αυτών των ομάδων ας χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση ότι κανένας δεν μπορεί να παίρνει αψήφιστα την ανάγκη συμμόρφωσης με τα μέτρα αυτοπροστασίας και αλληλοπροστασίας. Κανένας δεν μπορεί να... κλοτσά την μάππαν αλλού, όταν πρόκειται για τις δικές του ευθύνες. Η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία μεταδόθηκε ο ιός μεταξύ των ποδοσφαιριστών είναι ενδεικτική του ότι δεν έπαιρναν τις προφυλάξεις που έπρεπε. Είναι σαν να χτυπούσε ο κορωνοϊός... πέναλτι χωρίς τερματοφύλακα!

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι επίσης η διασπορά του κορωνοϊού και ως «οικογενειακή υπόθεση». Διότι στο σπίτι, τα μέλη της ίδιας οικογένειας δεν προστατεύονται το ένα από το άλλο. Αν μιλάς με τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου, δεν φοράς μάσκα. Αν έρθει ο πεθερός σου ή η πεθερά σου, ο αδερφός σου ή η αδερφή σου για οικογενειακή συγκέντρωση, κανένας δεν φοράει μάσκα, ούτε μιλάει ο ένας στον άλλον από απόσταση δύο μέτρων. Αν κάποιος από όλους αυτούς είναι φορέας του ιού, χωρίς να το ξέρει, αφού είναι ασυμπτωματικός, τότε εύκολα μπορεί να τον μεταδώσει και στους άλλους και οι άλλοι σε άλλους, που δεν ανήκουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον και αυτοί να τον μεταφέρουν στο δικό τους οικογενειακό περιβάλλον.

Αν δεν θέλουμε να επανέλθουμε στην περίοδο της καραντίνας, ας φερθούμε όλοι με ύψιστο αίσθημα ευθύνης. Ο κορωνοϊός είναι μαζί μας, αλλά δυστυχώς μαζί μας είναι και πολλοί ανεύθυνοι και «ψεκασμένοι»!

ΜΠΟΞΕΡ