Τα πειρατικά γεωτρύπανα

Καταγράφω κατωτέρω τα «πειρατικά γεωτρύπανα» της Τουρκίας τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Κυπριακή ΑΟΖ επιδιδόμενα σε έκνομες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Και τούτο για να γνωρίζουν οι αναγνώστες ότι και τα ονόματα που δόθηκαν σε αυτά έχουν τη συμβολική σημασία τους.

Ο παρανοϊκός νεοσουλτάνος που καταδυναστεύει τον τουρκικό λαό ονειρεύεται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία όταν ομιλεί για «γαλάζια πατρίδα» και «τα σύνορα της καρδιάς» και επιδίδεται ταυτόχρονα σε απειλές κατά της Ελλάδας αλλά και χυδαίες ύβρεις κατά των πολιτικών ηγετών του ελληνικού λαού.

Επιδίωξή του είναι να παραμείνει στην εξουσία διά πυρός και σιδήρου μέχρι το 2023, ότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη σύσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας και να αποκαθηλώσει τον Μουσταφά Κεμάλ – Ατατούρκ, να γίνει αυτός ο νέος «Atatürk», «πατέρας των Τούρκων», επιδιώκοντας την ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάννης και αποδομώντας τον Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ).

1) HAYREDDIN BARBAROSSA PAŞA: Το πρώτο από αυτά, που είναι γνωστό στον λαό ως «Βάρβαρος», είναι το HAYREDDIN BARBAROSA PAŞA. Γνωστός ως «κοκκινογένης» (1474-1518), ήταν Οθωμανός ναυτικός που έγινε μπέης (bey), κυβερνήτης δηλαδή της Αλγερίας, beylerbey, (αρχιμπέης), της Δυτικής Μεσογείου και ναύαρχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε στη Λέσβο και πέθανε στη μάχη εναντίον των Ισπανών στην Αλγερία.

Οι Οθωμανοί αποκαλούσαν τότε τη Λέσβο ως Midilli (Μυτιλήνη) και λέγεται ότι η μητέρα του ήταν Ελληνίδα ονόματι Κατερίνα και ο πατέρας του Έλληνας γενίτσαρος, που καταγόταν από τα Γιαννιτσά.

Κυκλοφορεί κατ’ αυτάς στα Ελληνικά βιβλίο για τη ζωή και τη δράση του.

Το «Μπαρμπαρός» είναι ερευνητικό σκάφος.

2) ORUÇ REIS (1474-1518): Οθωμανός ναυτικός που έγινε κυβερνήτης, bey, της Αλγερίας, beylerbey (αρχιμπέης) της Δυτικής Μεσογείου και ναύαρχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γηραιότερος αδελφός του περίφημου ναυάρχου Hayreddin Barbarossa. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη (Λέσβο) και σκοτώθηκε στη μάχη εναντίον των Ισπανών στο Tiemcen, στην Αλγερία (Οθωμανικό Eyalet). Έγινε γνωστός ως Baba Oruç ή Baba Aruj, όταν μετέφερε μεγάλους αριθμούς Morisco, Μωαμεθανούς και Εβραίους πρόσφυγες από την Ισπανία στη Βόρειο Αφρική. Eyalet σημαίνει διοικητική περιφέρεια. Reis σημαίνει στρατηγός, αρχηγός.

3) YAVUZ και KANUNI φέρουν τα ονόματα των πλέον διάσημων κατακτητών και κυβερνητών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Fatih Sultan Mehmet, πορθητής της Κωνσταντινούπολης (1453).

Yavuz Sultan Selim (1512-1520), γνωστός ως σκληρός που επεξέτεινε τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής (1520-1566), γνωστός στα τουρκικά ως Kanuni Sultan Süleyman, ο νομοθέτης που στην εποχή του η αυτοκρατορία έφτασε στο αποκορύφωμά της.

Στα τρία γεωτρύπανα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων (TPAO) δόθηκαν τα ονόματα FATIH, YAVUZ και KANUNI των πλέον διάσημων κατακτητών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Fatih Sultan Mehmet, ο πορθητής της Κωνσταντινούπολης το 1453, Yavuz Sultan Selim (1512-1520) ο «αποφασιστικός», που επεξέτεινε τα όρια της αυτοκρατορίας, Suleiman the Magnificent (1520-1566), Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, γνωστός στα τουρκικά ως Kanuni Sultan Süleiman (ο νομοθέτης), κατά τη διακυβέρνηση του οποίου η αυτοκρατορία έφτασε στο αποκορύφωμά της.

YAVUZ: σκληρός, αυστηρός, άφοβος, δεινός, ευφυής

TPAO: Türkiye Petrolleri Anonim Ortakliyi

Υ.Γ. Έσπευσαν μερικοί αφελείς σχεδόν να πανηγυρίσουν διότι το Oruç Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Αλλά οι Τούρκοι τούς διέψευσαν πριν αλέκτορα φωνήσαι, ανακοινώνοντας ότι ο ελλιμενισμός έγινε για σκοπούς συντήρησης και αντικατάστασης του πληρώματος. Μέχρι τις 24-25 τρέχοντος, που θα συνέλθει η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών για να μελετήσει μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, οι ηγέτες της θα προβούν και σε άλλες κινήσεις εντυπωσιασμού για τους «κουτόφραγκους», αφού ουδέποτε θα εγκαταλείψουν τους σχεδιασμούς τους για έλεγχο της Ανατολικής Ευρώπης και των φυσικών της πόρων, όπως και της Κύπρου. Δεν παύουν ούτε στιγμή να μιλούν για τα «σύνορα της γαλάζιας πατρίδας».

*Πρώην συνδικαλιστής