Διεθνή

Η δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε Βουλγαρία και Αυστρία

Η Πρεσβεία στη Βουλγαρία συνέλεγε στοιχεία «τρομοκρατών» και τα διαβίβαζε στη τουρκική Αστυνομία. Σχέδιο δολοφονίας βουλευτή, κατασκοπευτικές δραστηριότητες και άσκηση επιρροής στην Αυστρία.

Τη στιγμή που τα στρατιωτικά, παραστρατιωτικά και υβριδικά μέτωπα που έχει ανοίξει η Τουρκία σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Καύκασο πολλαπλασιάζονται, νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τη δράση των μυστικών της υπηρεσιών σε κράτη-μέλη της ίδιας της ΕΕ. Τον τελευταίο μήνα έγιναν γνωστές δραστηριότητες σε Βουλγαρία και Αυστρία κατά Τούρκων αντιφρονούντων αλλά και Ευρωπαίων πολιτών των χωρών αυτών.

Στη Βουλγαρία, η τουρκική Πρεσβεία στη Σόφια είχε οργανώσει μεγάλης κλίμακας φακέλωμα και κατασκοπεία κατά εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων, σύμφωνα με νέα στοιχεία φέρνει σήμερα στο φως το «Nordic Monitor» (30/09/2020). Με διπλωματική κάλυψη, η Τουρκία στην ουσία οργάνωσε μυστική κατασκοπευτική δραστηριότητα σε βουλγαρικό έδαφος.

Έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως Τούρκοι, αλλά και Βούλγαροι, που είναι «ύποπτοι» για σχέσεις με το κίνημα Gülen, αντιπρόσωποι βουλγαρικών ΜΚΟ, δάσκαλοι και δημοσιογραφοί που εργάζονται για την βουλγαρική έκδοση της εφημερίδας «Zaman», παρακολουθούνταν και τα στοιχεία τους μεταβιβάζονταν στην τουρκική Αστυνομία της Ριζούντας. Στόχος να κατηγορηθούν και να διωχθούν για «τρομοκρατία». Το έγγραφο με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2016 υπογράφεται από τον Özgür Gökmen ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2017 τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία της Βιέννης.

Φέτος τον Σεπτέμβριο, μια σειρά από αποκαλύψεις από τη δράση των τουρκικών μυστικών θορύβησαν την Αυστρία. Οι αρχές ασφαλείας της χώρας διερευνούν τις επιχειρήσεις κατασκοπείας ενός τουρκικής καταγωγής Αυστριακού πολίτη, ο οποίος παρακολουθούσε Τούρκους και διαβίβαζε τις πληροφορίες στην Τουρκία.

Ο κατάσκοπος ομολόγησε πως «στρατολογήθηκε από την τουρκική μυστική υπηρεσία για να κατασκοπεύει άλλους Τούρκους πολιτες ή Αυστριακούς πολίτες με τουρκικό μεταναστευτικό παρελθόν και να τους αναφέρει στις τουρκικές αρχές ασφαλείας».

Προηγούμενο δημοσίευμα του «Nordic Monitor» (13/09/2020) γράφει πως, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, Τούρκοι εισαγγελείς ασχολήθηκαν με 13 Τούρκους στην Αυστρία, «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης», στη βάση πληροφοριών που τους δόθηκαν από τις διπλωματικές αποστολές.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Karl Nehammer είπε πως μεταξύ 2018-2020, περισσότερα από 30 άτομα που πήγαν στην Τουρκία από την Βιέννη, είχαν συλληφθεί. Μετά τη σύλληψή τους, η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MİT) απαίτησε την συνεργασία τους με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους.

«Η τουρκική κατασκοπεία δεν έχει θέση στην Αυστρία. Δεν υπάρχει χώρος για τουρκική επιρροή στην ελευθερία και τα βασικά δικαιώματα στην Αυστρία. Θα το πολεμήσουμε σθεναρά», δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΣ, προσθέτοντας πως ενημερώθηκε η Europol και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο νέος Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας (και πρώην Αστυνομικός Διευθυντής του Σάλτζμπουργκ), Franz Ruf, ανέφερε πως υπήρχαν καθαρές ενδείξεις για τουρκική επιρροή στην Αυστρία και αυτό φάνηκε μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στην Βιέννη τον περασμένο Ιούνιο (Reuters, 15/09/2020). Τότε είχαν σημειωθεί άγριες συμπλοκές και μεταξύ Antifa και Γκρίζων Λύκων, αφού οι Antifa Αυστρίας στηρίζουν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων (SigmaLive, 27/06/2020).

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Hami Aksoy αντέκρουσε τις κατηγορίες του αυστριακού ΥΠΕΣ ως «αβάσιμες» και πρόσθεσε πως η Βιέννη «εν μπορεί να δραπετεύσει από την λαϊκιστική ρητορική και την αντιτουρκική εμμονή». Ο Πρωθυπουργός της Αυστρίας Sebastian Kurz κατηγόρησε πρόσφατα τον Erdoğan πως χρησιμοποιεί τους Τούρκους στην Ευρώπη για τα δικούς του στόχους.

Την περασμένη βδομάδα, ένας Ιταλός πολίτης με τουρκικές ρίζες ομολόγησε πως τον Αύγουστο διατάχθηκε από την MİT να δολοφονήσει την κουρδικής καταγωγής Αυστριακή πολιτικό Aygül Berîvan Aslan, βουλευτή του κόμματος των Πρασίνων. Η Aslan είχε ξεσκεπάσει ένα δίκτυο Τούρκων πρακτόρων σε πολλές επαρχίες της Αυστρίας, συμπεριλαμβανομένης και της Βιέννης. Τα άτομα της MİT, σύμφωνα την Aslan, «είχαν διαταχθεί να δημιουργήσουν ταραχή μεταξύ των τουρκικών και κουρδικών κοινοτήτων στην χώρα». Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν, είπε, είναι πως «όπου και αν είσαι, όπου και αν ζεις, παντού είμαστε έτοιμοι να σε βρούμε και να σε σκοτώσουμε» (Ahval, 29/09/2020).

Ο ίδιος κατάσκοπος με την ιταλική υπηκοότητα, ο οποίος τώρα ζητά αστυνομική προστασία, έχει ομολογήσει πως παρακολουθούσε την Aslan με σκοπό να την δολοφονήσει. Οι αυστριακές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την βουλευτή των Πρασίνων και την έθεσαν υπό αστυνομική προστασία.

Το «Nordic Monitor» αναφέρει πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, οι πρεσβείες και τα προξενεία της Τουρκίας «έγιναν εργαλεία κατασκοπείας στα χέρια των ισλαμιστών ηγετών της Τουρκίας». Επικριτές του Προέδρου Erdoğan και αντιφρονούντες παρακολουθούνται και φακελώνονται. Για παράδειγμα, η εργασία ως δασκάλου σε σχολεία εμπνευσμένα από το κίνημα Gülen θεωρείται από τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές ως τρομοκρατική δραστηριότητα.

«Αν δεις τον ορισμό του διπλωμάτη, είναι ξεκάθαρο... Η συλλογή πληροφοριών είναι καθήκον των διπλωματών», ήταν η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu σε δημοσιογράφους στις 16 Φεβρουαρίου 2020 μετά το Συνέδριο για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Σε συνεντεύξεις τους, οι Τούρκοι πρέσβεις σε Καναδά και Ουγκάντα παραδέχθηκαν την συλλογή πληροφοριών για τη ζωή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Τούρκων αντιφρονούντων στις χώρες που είναι διαπιστευμένοι.

Πέραν των διπλωματικών αποστολών, δίκτυα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Erdoğan δραστηριοποιούνται με ύποπτο τρόπο σε χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μπουν κάτω από το μικροσκόπιο των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών που τους φιλοξενούν. Τέτοιες έρευνες έχουν γίνει το 2018 στην Ελβετία, το 2016 στην Ολλανδία και το 2017 στο Βέλγιο, καθώς και στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης.

Όπως σημειώνει το «Nordic Monitor», ένα παράδειγμα είναι οι έρευνες για τη δράση Τούρκων ιμάμηδων που συνδέονται με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων της Τουρκίας (Diyanet), η οποία προπαγανδίζει την τις ισλαμικές θέσεις του AKP εντός και εκτός της χώρας.

Οι Τούρκοι αντιφρονούντες στο εξωτερικό, πέραν την παρακολούθησης, παρενοχλούνται τακτικά, δέχονται απειλές κατά της ζωής τους ή απαγάγονται. Επίσης, αν και Τούρκοι πολίτες, δεν τους παρέχονται προξενικές υπηρεσίες, όπως πιστοποιητικά γεννήσεως. Σε μερικές περιπτώσεις ανακαλούνται τα διαβατήριά τους, κατάσχονται τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Τουρκία και οι οικογένειές τους απειλούνται με ποινικές κατηγορίες.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο ίδιος ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, δημιουργός της δημοσιογραφικής ομάδας του «Nordic Monitor», είχε ξυλοκοπηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου κοντά στο σπίτι του στη Στοκχόλμη (Nordic Monitor, 25/09/2020). Η Σουηδία έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Bozkurt από το 2016 που το καθεστώς Erdoğan κορύφωσε την δίωξη αντιφρονούντων. Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, ο Τούρκος δημοσιογράφος Cem Küçük κάλεσε από τηλεοράσεως την MİT να δολοφονήσει τον Bozkurt.

Ο ξυλοδαρμός του αποτελεί απόδειξη ότι η τουρκική παρακρατική δράση έχει απλώσει πλοκάμια μέχρι και τις υπερβόρειες παρυφές της Ευρώπης.