Παιδεία

Καύσωνας… Μια αναπάντεχη ευκαιρία ετοιμότητας

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν στην «αναβολή» της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ευκαιρία για ετοιμότητα, λένε γονείς και εκπαιδευτικές οργανώσεις

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αποπνικτική σκόνη και υγρασία, στην απουσία κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες, παρέα με μαθητές και εκπαιδευτικούς… μασκοφόρους, έδωσαν την τελική απόφαση για την αναβολή του πρώτου κουδουνιού, που δεν θα κτυπήσει αύριο, τελικά, αλλά σε μια βδομάδα.

Και κατά τη διαδικασία σύνταξης ενός άρθρου που βασιζόταν στην αυριανή έναρξη της σχολικής χρονιάς, στην αναφορά των υγειονομικών πρωτοκόλλων και στις δηλώσεις περί ετοιμότητας των σχολείων -τα οποία μέχρι σήμερα δεν είναι στην ολότητά τους έτοιμα - να ‘σου η ματαίωσή του. Η ανακοίνωση για τη μεταφορά της έναρξης των μαθημάτων σε μια βδομάδα έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, της ίδιας ημέρας που το πρωινό της δεν προνοούσε μια τέτοια εξέλιξη. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε το Υπουργείο Παιδείας μετά από εισήγηση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι ζήτησαν, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, δεδομένου ότι οι μαθητές θα φορούν μάσκες, όπως καθυστερήσει λίγες ημέρες η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μετά λοιπόν από σύσκεψη των Υπουργών Παιδείας, Εργασίας και Υγείας αποφασίστηκε όπως η φοίτηση των μαθητών και μαθητριών σε όλα τα σχολεία δημόσιας εκπαίδευσης αναβληθεί κατά μια εβδομάδα, εξαιτίας των ιδιαίτερα βεβαρημένων κλιματολογικών συνθηκών. Θετική χαρακτήρισαν την εξέλιξη οι οργανωμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί, όχι μόνον εξαιτίας του καυτού Σεπτέμβρη, αλλά, κυρίως, γιατί τα σχολεία μόνον έτοιμα δεν είναι για να υποδεχθούν μαθητές σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, έστω κι αν ο ίδιος ο Υπουργός σε δηλώσεις του το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έλεγε ότι τα σχολεία πρέπει και θα είναι έτοιμα μέχρι την Κυριακή, δηλαδή σήμερα.

Κ. Χατζησάββας: «Και πάλι ελπίζουμε να είναι όλα έτοιμα σε μια βδομάδα»
Χ. Χαραλάμπους: «Ο καύσωνας ‘‘βοήθησε’’ το Υπουργείο, που δεν ήταν έτοιμο»
Π. Προδρόμου: «Στην απόφαση αυτή οδηγούμαστε, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών»

Έτοιμα από σήμερα τα σχολεία;

Το πρωί της Παρασκευής οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου στην παρουσία της Δρος Ζωής Δωροθέας Πανά, με αντικείμενο συζήτησης μερικές διευκρινίσεις όσον αφορά την εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων στα σχολεία. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός, στις δηλώσεις του σχετικά με την ετοιμότητα των σχολείων για να λειτουργήσουν τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι «τα σχολεία θα είναι έτοιμα την Κυριακή τη νύχτα. Δεν χρειάζεται να αδημονούμε για την ετοιμότητα των σχολείων. Τα σχολεία πρέπει να είναι και θα είναι έτοιμα».

Την αντίθετη άποψη, ωστόσο, εξέφρασαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, που βλέπουν πολλά από τα σχολεία της Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής να μην μπορούν εκ των πραγμάτων να συνυπάρξουν με τις πρόνοιες των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι «υπάρχουν σε πολλά σχολεία μικρές τάξεις που δεν ευνοούν την ενδεδειγμένη αποστασιοποίηση των παιδιών και θα πρέπει εκ των πραγμάτων να μειωθούν οι μαθητές μέσα στην τάξη. Πρέπει να υπάρξει μείωση και να δημιουργηθούν έξτρα δύο ή τρία τμήματα. Όμως, εκτός του ότι θα πρέπει να υπάρξουν και εκπαιδευτικοί γι’ αυτό, δεν υπάρχουν χώροι εντός της σχολικής μονάδας που να μπορούν να φιλοξενήσουν αυτά τα τμήματα. Σκέφτονται, ως άλλη λύση, να βάλουν διαχωριστικά ανάμεσα στα θρανία, όπου χρειάζεται. Αλλά, τόσον καιρό, γιατί δεν έκαναν κάτι, εμείς τα λέμε από τον Ιούνιο. Το μόνο που ακούγαμε ήταν ότι έχουμε και α’ και β’ και γ’ σενάριο, όπως έλεγε ο Υπουργός».

Συνάντηση για διευκρινίσεις, χωρίς απαντήσεις

Τα προβλήματα, όμως, που ίσως να προέκυπταν από την αυριανή επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία δεν περιορίζονται στα θρανία, όπως εξήγησε ο κ. Χατζησάββας. «Ακόμη υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν, για να μπορέσει ο κάθε εκπαιδευτικός να εφαρμόσει το Υγειονομικό Πρωτόκολλο. Δεν είναι μόνον τα θρανία και οι καρέκλες, όπως νομίζουν πολλοί. Για παράδειγμα, πώς θα διδάσκει ο καθηγητής στο εργαστήριο όπου γίνονται τα παιδιά ομάδες; Θα κάνουν και οι μαθητές πειράματα; Στην τεχνολογία, θα κάνουν και μαθητές κατασκευές; Ή μόνον ο καθηγητής και οι μαθητές θα βλέπουν; Πώς θα πήγαιναν αύριο οι μαθητές σχολείο και θα ξεκινούσε το πρόγραμμα κανονικά χωρίς να γνωρίζουμε τι γίνεται με εργαστήρια φυσικής, πληροφορικής, χημείας, τεχνολογίας, μουσικής κ.λπ.; Λένε ότι θα τα δουν ξανά με τους επιθεωρητές κάθε ειδικότητας και ελπίζουμε αυτήν τη φορά να γίνει επαγγελματική δουλειά και να σταλούν ανά ειδικότητα κατευθυντήριες γραμμές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΟΕΔ, η οποία, διά στόματος του Γενικού Γραμματέα της, Χάρη Χαραλάμπους, ανέφερε ότι το ζήτημα δεν τελειώνει στα θρανία, αλλά διευρύνεται στην απαραίτητη μείωση των μαθητών σε κάθε αίθουσα. «Εμείς είπαμε στον Υπουργό ότι προλαβαίνει, φτάνει να προχωρήσει άμεσα σε αντικαταστάσεις, για να βελτιωθεί η κατάσταση με μαθητές που δεν μπορούν να μπουν όλοι μαζί». Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα με τα θρανία των παιδιών της Δημοτικής, ο κ. Χαραλάμπους ήταν απόλυτος. «Η λύση θα ήταν τα μονά θρανία. Επίσης, το πλεξιγκλάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκεί που δεν μπορεί να γίνει η χρήση τριπλών θρανίων. Προτείναμε βέβαια το πλεξιγκλάς να μπει και στην έδρα του δασκάλου, παρά να φορεί τη μάσκα όλη μέρα».

Εβδομάδα επίλυσης προβλημάτων

Τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία, που κύριο μέλημά τους είναι η αποστασιοποίηση των μαθητών, φαίνεται να είναι ποικίλα, με τους εκπρόσωπους των εκπαιδευτικών και των γονιών να είναι ικανοποιημένοι από την επιπρόσθετη εβδομάδα που τους «χάρισε» η παράταση του καλοκαιριού. Ο κ. Χατζησάββας ελπίζει ότι όλα θα είναι έτοιμα αλλά και ξεκάθαρα για τους εκπαιδευτικούς κάθε ειδικότητας, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά, αναφέροντας μάλιστα ότι η «αφορμή» του καύσωνα δίδει μια δεύτερη ευκαιρία για να λυθούν τα όποια ζητήματα. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η θέση μας είναι ιδιαίτερη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το καθετί, με τα φυλλάδια που θα δίδονται, πώς αυτά θα δίδονται, με τα διαγωνίσματα που πρέπει να επιστρέφονται στον καθένα. Επίσης ζητούμε γραπτές οδηγίες και για τη χρήση της μάσκας. Δεν προβάλλουμε διαφωνίες, αφού πρόκειται για την προστασία μας. Με αφορμή τον καύσωνα παρέμειναν τα σχολεία κλειστά, βέβαια εμείς το βλέπουμε ως ευκαιρία να λυθούν τα όποια προβλήματα, για να είναι επιτέλους έτοιμα τα σχολεία φέτος».

Ευκαιρία για βελτίωση των πρωτοκόλλων βλέπει την εβδομάδα αυτή και ο κ. Χαραλάμπους, ο οποίος τόνισε ότι αυτά οφείλουν να είναι εφαρμόσιμα. «Το Υπουργείο Παιδείας μέχρις αυτήν την ώρα που μιλούμε δεν είναι έτοιμο. Άρα, στην ουσία το βοήθησε ο καύσωνας να κάνει όλα όσα έπρεπε να κάνει. Θα προσπαθήσουμε και αυτήν την εβδομάδα να πείσουμε για τη βελτίωση των πρωτοκόλλων, ειδικά για την προδημοτική και ειδική εκπαίδευση. Δεν γίνεται να καταργούν την εκπαιδευτική διαδικασία σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γίνονται τα παιδιά ρομπότ. Ειδικά στην Προδημοτική, τα παιδιά πηγαίνουν εκεί απλώς για να τα προσέχουν; Απαγορεύεται να παίζουν μαζί, να μοιράζονται κ.ά. Το νηπιαγωγείο, όμως, δεν είναι ατομικό. Ζητήσαμε να υπάρχει κλιμακωτό ωράριο, και ειδικά για τα παιδιά που έρχονται πρώτη φορά και θέλουν να είναι με τους γονείς τους. Έτσι, μόνο για την Α’ Δημοτικού, οι μαθητές θα έρθουν στις 9.30 μαζί με τους γονείς τους μέσα, την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιποι θα προσέλθουν κανονικά».

Τι γίνεται με την κάλυψη της ύλης;

Η επιστροφή των μαθητών θα γινόταν νωρίτερα -ειδικότερα για τη Δημοτική που θα επέστρεφε μια εβδομάδα νωρίτερα - ώστε να υπάρξει ένα διάστημα προσαρμογής και επανάληψης της ύλης της προηγούμενης χρονιάς. Η καθυστέρηση μιας εβδομάδας αλλάζει τα πλάνα του Υπουργείου, με τα χρονοδιαγράμματα να σφίγγουν ακόμη περισσότερο για τους εκπαιδευτικούς. Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι ο Υπουργός, στο παρόν στάδιο, τους είπε ότι δεν προνοείται παράταση της σχολικής χρονιάς. «Όσον αφορά τη Γ’ και Β’ Λυκείου, θα κάνουμε σίγουρα επαναλήψεις για τέσσερεις με πέντε ημέρες. Θα γίνουν τα απαραίτητα, ώστε να υπάρξει μια κάλυψη ή επανάληψη της ύλης».

Όσο για τη Δημοτική, ο κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την ύλη, φτάνει να υπάρξουν κάποιες πρόσθετες ρυθμίσεις αναπροσαρμογής της ύλης. «Το Υπουργείο θα πρέπει να δει το ζήτημα αναπροσαρμογής της ύλης, αν και θεωρώ ότι θα είναι εντάξει».