Τουρισμός

Νοικοκύρεμα για πολιτικούς γάμους

Με τροποποίηση της νομοθεσίας η Κυβέρνηση καταπολεμά τους εικονικούς γάμους και την εμπορία προσώπων, την ίδια ώρα που ο γαμήλιος τουρισμός παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού

Η πρόσφατη τροποποίηση του Περί Γάμου Νόμου εισάγει νέους αυστηρότερους ελέγχους όσον αφορά την τέλεση πολιτικών γάμων εντός της Δημοκρατίας. Τροποποίηση, που αφενός επικεντρώνεται στην πάταξη του φαινομένου των εικονικών γάμων και της εμπορίας προσώπων, το οποίο φαίνεται να αποτελούσε βραχνά για την Κυβέρνηση εξαιτίας των κενών της προηγούμενης νομοθεσίας. Από την άλλη, πέρα από τις αναγκαστικές αλλαγές τις οποίες εισήγαγε ο Υπουργός Εσωτερικών, το θέμα της τέλεσης γάμων στο νησί και κατ’ επέκτασιν του γαμήλιου τουρισμού φαίνεται να απασχολεί και το Υφυπουργείο Τουρισμού, καθώς πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες προσέλκυσης τουρισμού στο νησί.

Γαμήλιος τουρισμός

Ο γαμήλιος τουρισμός (destinations weddings) είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο είδος, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, με αποτέλεσμα το 25% των γάμων παγκοσμίων να αφορούν γάμους οι οποίοι τελούνται σε συνδυασμό με διακοπές σε ταξιδιωτικούς προορισμούς. Η Καραϊβική, οι Ηνωμένες Πολιτείας, η Ασία και η Ευρώπη αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για νεαρά ζευγάρια, ενώ πρόκειται για μία μεγάλη βιομηχανία, με την οποία επωφελούνται ξενοδοχειακές μονάδες, μεταφορές, εστιατόρια, φωτογράφοι, κομμωτήρια, ανθοπωλεία και άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις.

Παρά την κρίση της πανδημίας, ο τομέας φαίνεται να είναι ο μοναδικός ο οποίος παραμένει σχεδόν ανεπηρέαστος, καθώς, σύμφωνα με τους λειτουργούς των πολιτικών γάμων, το μεγαλύτερο ποσοστό των φετινών κρατήσεων έχει μεταφερθεί για το 2021 και το 2022, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι, αφενός η χώρα μας παραμένει ακόμη και μετά την πανδημία ένας προορισμός γαμήλιου τουρισμού και, αφετέρου, ότι αποτελεί ένα είδος τουρισμού, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την επανέναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, ο εμπλουτισμός και ενίσχυση του γαμήλιου τουρισμού προϋποθέτει και την ύπαρξη σωστών υποδομών αλλά και προσφερόμενων υπηρεσιών από τη χώρα μας. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τέλεση γάμων σε Αρχαία Μνημεία και Μουσεία υπό όρους και προϋποθέσεις, αναμφίβολα θα λειτουργήσει ως συγκριτικό πλεονέκτημα αναβαθμίζοντας τη θέση της Κύπρου ως ποιοτικού προορισμού γάμων, ενισχύοντας έτσι την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Παράλληλα, κρίνεται ως αναγκαία και η ενίσχυση του προϊόντος από τις ίδιες τις τοπικές Αρχές, οι οποίες αναλαμβάνουν τον κυριότερο ρόλο στην εκπόνηση της συγκεκριμένης στρατηγικής, αφού κρίνεται αδήριτη ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες με τέλεση γάμων με επέκταση ωραρίου και σε περισσότερα σημεία όπως παραλίες, φυσικές τοποθεσίες ή σημεία αναφοράς.

Περδίος: «Προτεραιότητα ο γαμήλιος τουρισμός»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού στη “Σ”, η Κύπρος κατατάσσεται στις πρώτες επιλογές γαμήλιων προορισμών στη Μεσόγειο, χάρη στο μαγευτικό φυσικό τοπίο με τις βραβευμένες παραλίες, τις ιδανικές καιρικές συνθήκες, αλλά και το συγκριτικά χαμηλότερο κόστος διοργάνωσης. Παράλληλα, οι σοβαρές επενδύσεις, όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Τουρισμού, από ξενοδόχους στην ανέγερση ναών εντός των γηπέδων των μονάδων τους, στη δημιουργία σουϊτών νεονύμφων και νέων χώρων τέλεσης εκδηλώσεων και παρεμφερών υπηρεσιών, στα παράλια, στην ενδοχώρα και στο βουνό, ενέγραψαν την Κύπρο στους καταλόγους γαμήλιου τουρισμού των διεθνών Τουριστικών Πρακτορείων, καθιστώντας την έναν εκ των καλύτερων προορισμών για τέλεση γάμων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Σάββα Περδίο, τo προϊόν γαμήλιου τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Υφυπουργείο Τουρισμού. Στοχεύει πολλές δημογραφικές κατηγορίες και ανταποκρίνεται στους πυλώνες ανάπτυξης που αναφέρονται στη Στρατηγική του Υφυπουργείου. Το Υφυπουργείο, όπως αναφέρει, αναγνωρίζει τη σημαντικότητα αντιμετώπισης της υφιστάμενης αβεβαιότητας με ανάληψη της πρόκλησης για υλοποίηση μιας αναθεωρημένης Στρατηγικής, εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος με υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών, ώστε να συγκροτηθεί μια σημαντική και ποιοτική αγορά. Συνδυάζονται, πλέον, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό, τα τμήματα ειδικών προϊόντων με αυτό του γαμήλιου τουρισμού, ώστε να εμπλουτιστεί το πακέτο τελετής/ευτυχούς γεγονότος και αναψυχής/διακοπών των ζευγαριών και των συνοδών τους (συγγενείς και φίλοι), αποφέροντας έτσι ένα σημαντικό εισόδημα στην Κύπρο και επεκτείνοντας τον μέσο όρο διαμονής στο νησί.

Νοικοκύρεμα και σε επίπεδο νομοθεσίας

Αναμφίβολα, πέραν της τουριστικής χροιάς που έχει η τέλεση πολιτικών γάμων στο νησί μας, είναι γνωστές και αρκετές περιπτώσεις τέλεσης εικονικών γάμων μεταξύ υπηκόων τρίτων χωρών και υπηκόων Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις οδήγησαν στην αναγκαιότητα τροποποίησης της νομοθεσίας, ώστε να κλείνει το κενό το οποίο εκμεταλλεύονταν επιτήδειοι για απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας. Με την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας εισάγονται αυστηρότερες πρόνοιες στον έλεγχο των εγγράφων τα οποία προσκομίζονται,αλλά και ειδική πρόνοια που αφορά στον Περί Προσφύγων Νόμο.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση έγινε σε συνδυασμό με την κατά πλειοψηφία ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της τροποποίησης του Συντάγματος, με την οποία μειώνεται ο χρόνος για υποβολή προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας κατά των απορριπτικών αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, από 75 σε 15 μέρες, που σύμφωνα με την Κυβέρνηση αποτελεί το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για το άσυλο και την μετανάστευση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για την πάταξη των εικονικών γάμων, την εισαγωγή περιορισμών στις εγγραφές φοιτητών τρίτων χωρών στα κολέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την επίσπευση του χρόνου εξέτασης των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων από την Υπηρεσία Ασύλου, την ενίσχυση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, το οποίο μπορεί πλέον να εξετάζει τις συγκεκριμένες προσφυγές σε μικρό χρονικό διάστημα, η δραστική μείωση του χρόνου υποβολής προσφυγής συμπληρώνει την προσπάθεια για τάχιστη εξέταση της συγκεκριμένης κατηγορίας αιτήσεων και την προσπάθεια για μείωση της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας.